Special

Business sportiv. România are nevoie de mai multe evenimente sportive la nivel naţional dedicate copiilor pentru a creşte baza de selecţie pentru performanţă. Carmen Tocală, FRB: „Sportul este pentu toţi, federaţia e obligată să găsească performanţă“

Business sportiv. România are nevoie de mai multe...

Autor: Miruna Diaconu

10.03.2023, 00:07 214

Datele Federaţiei Naţionale de Baschet numără circa 51.000 de sportivi practicanţi, dar nu legitimaţi în cadrul federaţiei Costina Piperea, CSS Alexandria: „Între festivalul de minibaschet şi campionatul U13, echipele sunt mai puţin de jumătate“.

România stă tot mai prost la capitolul performanţă în sport, cu un număr tot mai mic de medalii obţinute la campionatele europene şi internaţionale, numărul sportivilor care ajung la performanţă s-a redus în ultimii ani, astfel că podiumul nu mai este la fel de atractiv ca înainte.

Selecţia copiilor se face de la vârste foarte fragede, însă pentru a mări baza de selecţie a copiilor care pot face performanţă este nevoie de un număr tot mai mare al acestora care să practice sportul. Una dintre soluţiile prin care pot fi atraşi tot mai mulţi copii către sport este organizarea evenimentelor sau competiţiilor la nivel naţional pentru categoriile de vârstă de sub zece ani, susţin reprezentanţii cluburilor sportive şi antrenorii.

Spre exemplu, Federaţia Naţională de Baschet organizează în fiecare an Festivalul Naţional de Baby-baschet şi Minibaschet, la care pot participa copii cu vârste de 10 şi 12 ani, dar şi mai mici.

Mai mult, începând cu luna septembrie a acestui an, Federaţia de Baschet va organiza Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, care va presupune o serie de competiţii pentru copiii din clasele 1-4, meciuri 4x4 în toate şcolile din România.

„Cluburile trebuie să atragă din sistemul şcolar pentru performanţă. Sportul este pentru toţi, federaţia e obligată să găsească performanţă. Din 5.000 de copii, suntem fericiţi dacă avem 2% care ajung la performanţă“, spune Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet.

Ea este de părere că alte ţări se pot mândri cu un număr mai mare de sportivi care fac performanţă pentru că au o bază de selecţie mult mai mare decăt în România. Carmen Tocală consideră că cea mai bună metodă de a convinge copiii să facă sport este să meargă federaţia în căutarea acestora în şcoli.“

„Evenimentele şi competeţiile de tipul Festivalului Naţional de Babybaschet şi Minibaschet pot atrage tot mai mulţi copii către acest sport.

„Sunt foarte multe echipe care participă la acest festival,  între 3.000-5.000 de copii care participă la competiţii într-o săptămână. E foarte bine că vin copiii la baschet într-un număr mare, dar nu rămân, cum cresc, echipele se împuţinează. Între festivalul de minibaschet şi campionatul U13, echipele sunt mai puţin de jumătate“, spune Costina Piperea, director şi antrenor la CSS Alexandria.

Motivele pentru care numărul copiilor scade sunt diverse şi ţin atât de factorul financiar, dar şi de faptul că mulţi copii îşi pierd interesul pentru sport atunci când nivelul de muncă creşte.

„Sunt multe cluburi private şi au afaceri, pentru ei e o afacere să participe la aceste festivaluri, apoi costurile sunt mult mai mari să participe într-un campionat de U13, dar sunt şi antrenori care nu îşi doresc să ducă mai departe, implică un efort mai mare. Mai mult, părintele nu mai fac faţă din punct de vedere financiar. Un alt motiv e că mulţi copii îşi pierd interesul, nu mai sunt atraşi de sport, încercăm să îi motivăm sub toate formele, dar îşi pierd interesul. Ei nu mai vin nici măcar la orele de sport“, mai spune ea.

Costina Piperea spune că oraşul în care activează, Alexandria, are o slabă putere economică, dar pe lângă factorul financiar, o mare problemă este faptul că un astfel de oraş are un număr mult mai mic de copii comparativ cu alte oraşe din ţară, iar baza de selecţie pentru performanţă este mult mai mică.

Cu toate acestea, antrenoarea reuşeşte să formeze echipe care să aducă rezultate, însă baza de selecţie este formată doar din două şcoli.

Mai mult, costurile sunt suportate integral de Ministerul Educaţiei, fiind un slub sportiv şcolar, care se află în subordinea ministerului. Dar banii nu sunt suficienţi, iar sponsorizările din partea mediului privat lipsesc.

„Trebuie să supravieţuim cu cureaua strânsă, părinţii investesc în echipamente de protecţie“, mai spune ea.

Marian Cernea, antrenor şi preşedinte al clubului Baschet Club Wolf Pack din Bucureşti, este de părere că astfel de evenimente sau competiţii atrag copiii către sport, însă nu pentru a face performanţă, ci doar pentru a se dezvolta din punct de vedere fizic.

Cu toate acestea, deşi numărul celor care se apucă de sport este tot mai mare de la an la an, puţini ajung să facă performanţă.

„Părinţii că sunt de parere că nu se fac bani din sport, copiii nu au un viitor stabil, iar acesta este unul dintre motivele pentru care se lasă, nu văd un viitor stabil“, spune Marian Cernea.

Pregătirea sportivilor de performanţă necesită o lungă perioadă de pregătire, dar şi multă răbdare.

„Nu poţi creşte jucători în 2-3 ani. Ai nevoie de timp şi de un mediu sănătos. Noi avem răbdare, avem copii de perspectivă şi deja sunt echipe interesate de copiii noştri. Avem între 5 şi 10 copii care ar putea să joace la nivel de ligă naţională în următorii cinci ani“, spune Ovidiu Stochici, fondator al Stomart Basketball din Iaşi.

Cei mici pot începe să vină la cursuri de baschet de la cinci ani, însă pregătirea pentru acest sport începe cu adevărat în jurul vârstei de 8-10 ani.

Mulţi dintre copii, însă, se pierd pe drum în două mari etape ‚Äì fie în clasa a patra, atunci când încep să se pregătească pentru clasa a 5-a şi fac meditaţii la diverse materii, fie în clasa a 8-a, când se pregătesc pentru liceu.

Festivalul Naţional de Babybaschet şi Minibaschet are loc anual, iar câteva de mii copii participă la diferite meciuri organizate de-a lungul unei săptămâni. Zeci de echipe din toată ţară iau parte la această competiţie, dedicată copiilor de 12 ani, 10 ani şi cu vârste mai mici.

„Este o treaptă când copilul hotărăşte dacă vrea să meargă mai departe, e primul pas spre performanţă, ei acolo văd ce înseamnă prima dată disciplina, ce înseamnă o competiţie“, este de părere Magdola Jerebie, fost baschetbalistă şi antrenoarea clubului sportiv Galactica Braşov.

O parte din copiii care se lasă de sport renunţă pentru că nu acceptă să respecte reguli sau să fie dirijaţi. Ea spune că numărul copiilor nu a scăzut în ultimii ani, părinţii au devenit tot mai conştienţi de aptitudinile pe care le deprind copiii prin practicarea acestui sport.

„Baschetul este un sport care are o gamă foarte largă de opţiuni în care te poţi dezvolta. Din copiii care se lasă, circa 80% din copii nu îşi mai  permit. Majoritatea copiilor se lasă când ajung în clasa a 8-a, costurile cu pregătirile pentru examene cresc, iar sportul nu mai e o prioritate“, explică Magdola Jerebie.

Federaţia Română de Baschet, care ocupă cel de-al doilea loc în clasamentul federaţiilor după numărul de sportivi, numără peste 32.000 de sportivi legitimaţi, ceea ce înseamnă o creştere de aproape trei ori mai mare faţă de anul 2010, când doar 13.000 de sportivi erau înscrişi în cadrul federaţiei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pe lângă datele de la INS, pe site-ul federaţiei se arată faptul că 51.000 de sportivi sunt practicanţi, dar nu legitimaţi în cadrul federaţiei, ceea ce înseamnă că numărul real al sportivilor care practică baschetul este mai mare faţă de datele oficiale. Mai mult, în cadrul federaţiei există 284 de cluburi afiliate şi 597 de antrenori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO