Special

BUSINESS SPORTIV. Şahul atrage din ce în ce mai mulţi copii, însă este unul dintre sporturile cel mai puţin reprezentate: „Nu îţi antrenează doar mintea, ci şi personalitatea, ajută foarte mult la dezvoltarea psihosocială“

Vlad Ardeleanu, preşedintele Federaţiei Române de Şah

Vlad Ardeleanu, preşedintele Federaţiei Române de Şah

Autor: Miruna Diaconu

01.07.2022, 16:45 609

♦ Federaţia Română de Şah număra în 2020 peste 18.000 de sportivi legitimaţi, ceea ce a plasat-o pe locul al treilea în clasamentul federaţiilor.

Numărul copiilor care aleg să practice şahul este într-o continuă creştere în ultimii ani, însă totodată, acest sport este şi unul dintre cele mai puţin reprezentate din ţară. Federaţia Română de şah număra în 2020 peste 18.000 de sportivi legitimaţi, ceea ce a plasat-o pe locul al treilea în clasamentul federaţiilor, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Deşi este în top 3, în spaţiul public se vorbeşte prea puţin despre şah, mai ales despre rezultatele sportivilor români.

„Nu a fost promovat, nu avem o istorie a comunicării, în momentul în care ai nişte modele, care sunt proiecte comunitare, atunci lucrul acesta se poate propaga la nivel de mase. Atât timp cât nu se vorbeşte despre un sport, nu ai cum să generezi emoţie în jurul lui. Mai mult, în ultimii 20 de ani, şahul a fost subfinanţat. Nu am auzit de el şi nici nu am avut succese atât de notabile care ar fi putut să genereze automat pentru ele această comunicare“, spune Vlad Ardeleanu, preşedintele Federaţiei Române de Şah.

Şahul românesc se poate mândri cu rezultate notabile la nivel internaţional. Cel mai bine cotat şahist român este Bogdan Deac, 20 de ani, care ocupă locul 51 în clasamentul celor mai buni şahişti ai lumii. La doar 14 ani, Bogdan Deac a obţinut titlul de mare maestru internaţional, devenind cel mai tânăr mare maestru din lume la vremea respectivă. Al doilea cel mai bun şahist al României, mare maestru internaţional este Constantin Lupulescu. În 2011, a intrat pentru prima dată în top 100 mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO