Special

Când în Irlanda cârciumarii au luat locul bancherilor

Cât timp băncile au fost închise în anii ’70 barmanii puburilor irlandeze transformau cu o simplă ştampilă pachetele de ţigări în cecuri

Cât timp băncile au fost închise în anii ’70 barmanii puburilor irlandeze transformau cu o simplă ştampilă pachetele de ţigări în cecuri

Autor: Mihai Gîţu

07.07.2015, 00:03 1472

Sistemul bancar grecesc riscă să se prăbuşească în orice moment, dând noi dimensiuni crizei din Grecia şi din zona euro. Însă o ţară fără bănci poate fi un loc foarte fericit, iar dovada este Irlanda anilor ’60-’70, când sistemul bancar a fost deseori închis din cauza grevelor muncitoreşti, scrie Financial Times.

Toată lumea s-a temut că economia se va prăbuşi în timpul grevelor din 1966, 1970 şi 1976, care au ţinut sistemul bancar închis chiar şi şase luni. Irlandezii au putut trăi într-un sistem fără bănci cu doar două condiţii: să ştie cine are bani şi să aibă un carnet de cecuri.

După închiderea băncilor, banii lichizi au rămas în circuitul economic deoarece persoanele cu bani (patronii de baruri, de băcănii şi de case de pariuri) nu aveau unde să-şi depună încasările şi au preluat practic rolul bancherilor ţării, preluând cecuri în locul băncilor. Iar clienţii nu lipseau. Puburile şi pariurile sunt un mod de viaţă pentru irlandezi.

Totuşi, nu au fost închise chiar toate băncile. Creditorii mici, care nu aveau drept clienţi membri de sindicat ai băncilor, au rămas în funcţiune şi au atras foarte mulţi oameni.

Când oamenii au rămas fără cecuri, în special în timpul grevei din 1970, au început să şi le scrie singuri. Nu era nevoie decât de un timbru poştal pentru ca noile documente să fie acceptate de noii „bancheri” irlandezi. În baruri, care erau principalele case de clearing, interioarele pachetelor de ţigări au devenit rapid poliţe pe care barmanii puneau o ştampilă şi le dădeau mai departe patronilor.

Viaţa a decurs normal în timpul acestor veri, netulburată de declaraţiile plictisitoare emise de bănci sau de scrisorile directorior bancari. Erau cele mai bune vremuri. Când grevele au încetat şi băncile s-au redeschis, acestea au reuşit să facă faţă volumului masiv de cecuri care a intrat în sistem. Chibzuinţa patronilor irlandezi şi a semenilor acestora a dat roade: majoritatea cecurilor, de orice formă, au fost plătite.

Deşi circulă poveşti despre patroni care, după zeci de ani, au găsit cecuri ascunse după oglinzi şi în şemineuri, s-au întâmplat puţine catastrofe financiare. Oamenii au arătat o iscusinţă remarcabilă în a-şi administra banii fără ajutorul băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO