Special

Caruselul banilor: spaniolii de la Madrid şi Bilbao au rulat 400 de milioane de euro din transferuri în cinci ani

Caruselul banilor: spaniolii de la Madrid şi Bilbao au rulat 400 de milioane de euro din transferuri în cinci ani

Caruselul banilor: spaniolii de la Madrid şi Bilbao au rulat 400 de milioane de euro din transferuri în cinci ani

Autor: Gabriel Razi

09.05.2012, 00:04 350

Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, cele două echipe spaniole care se vor în­frunta miercuri seară pentru trofeul Europa League pe gazonul de pe National Arena, au rulat împreună în ultimii cinci ani aproape 400 de milioane de euro din businessul cu transferuri de fotbalişti, potrivit unei analize a ZF, făcută pe baza datelor transfermarkt.co.uk, un site ce evaluează valoarea de piaţă a jucătorilor. Cele două cluburi au strategii diferite atunci când vine vorba de transferuri. Atletico Madrid cumpără şi vinde an de an fotbalişti de zeci de milioane de euro. La polul opus, bascii de la Athletic Bilbao se concentrează pe creşterea jucătorilor din propria pepinieră.

"La acest nivel cluburile nu pot trăi fără transferuri. Sunt două modele, cel al FC Barcelona, echipă care se concentrează pe creşterea jucătorilor din pepiniera proprie, dar care face şi transferuri, şi modelul Real Madrid, echipă care investeşte an de an în transferurile de jucători. Bugetele nu sunt susţinute în totalitate de banii din afacerile cu transferuri. La acestea se adaugă şi încasările din drepturile TV sau abona­mente", spune agentul de jucători Victor Becali.

Strategiile diferite sunt vizibile şi în statistici. În ultimele cinci sezoane (2007/2008-2011/2012) Atletico Madrid a cumpărat şi a vândut 152 de fotbalişti în valoare totală de 368 de milioane de euro.

Clubul din capitala Spaniei a cumpărat în acest interval 78 de jucători în valoare totală de 165 milioane de euro şi a vândut alţi 74 în valoare totală de 203 milioane de euro. Astfel, în conturile echipei Atletico Madrid a rămas un excedent de 38 milioane de euro după cinci ani de business pe piaţa transfe­rurilor.

La polul opus, bascii de la Athletic Bilbao au rulat în acelaşi interval de 12 ori mai puţini bani. În conturile clubului au intrat 6,2 milioane de euro din vânzarea a 51 de jucători. În acelaşi timp echipa din Bilbao a plătit alte 22,9 milioane de euro pentru a achiziţiona alţi 46 de fot­ba­lişti. Rezultă astfel un minus de 16,7 milioane de euro în conturile lui Athletic Bilbao.

"Sunt foarte naţionalişti, cumpără doar jucători basci. Singurul străin din istoria echipei a fost Bixente Lizarazu (fundaş stânga de naţionalitate franceză care a jucat la Bilbao în sezonul 1996-1997 - n. red.), dar şi el avea origini basce", adaugă Victor Becali.

Pe gazonul National Arena vor coborî miercuri seară fotbalişti a căror valoare de piaţă este estimată la 320 milioane de euro. O cincime din valoarea totală a celor două formaţii de start este acoperită însă de vedetele celor două echipe Radamel Falcao (Atletico Madrid) şi Fernando Llorente (Athletic Bilbao).

"Finala Europa League nu este neapărat o cale sigură pentru un transfer al celor două vedete, pentru că atât Llorente, cât şi Falcao sunt doi jucători foarte cunoscuţi. Cine vrea să îi cumpere nu trebuie neapărat să îi vadă într-o finală. Acest meci reprezintă însă o încu­nunare pentru cariera unui fotbalist", adaugă Becali.

La Atletico Madrid, columbianul Radamel Falcao (26 de ani), golgheterul echipei, valorează pe piaţa transferurilor aproximativ 40 milioane de euro. În vestiarul lui Athletic Bilbao se află atacantul Fernando Llorente (27 de ani), a cărui valoare de piaţă este evaluată la 25 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO