Special

Ce spun băncile cu acţionariat grecesc: „Funcţionăm independent de situaţia băncilor-mamă“

Ce spun băncile cu acţionariat grecesc: „Funcţionăm...
30.06.2015, 00:04 1635

Bănci cu acţionariat elen care activează pe piaţa românească spun că sunt subsidiare independente, cu propriul capital şi nivel de lichiditate, şi restricţiile de capital impuse în Grecia nu se aplică şi clienţilor din România.

„Toate unităţile noastre funcţionează conform programului normal de lucru, la fel şi serviciile de online şi mobile banking. Suntem o bancă românească şi ne desfâşurăm activitatea în conformitate cu reglementările BNR“, a spus la solicitarea ZF Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al Alpha Bank.

Alpha Bank este cea mai mare instituţie de credit cu acţionariat elen care activează pe piaţa locală. Banca avea o cotă de piaţă de 4,6% la finele anului trecut, ceea ce o plasa pe locul opt în sistemul bancar. Activele băncii se ridicau la 17 mld. lei în decembrie 2014, în urcare cu 700 mil. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR.

Bancpost, a doua bancă locală ca mărime cu acţionariat grecesc, spune că funcţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei şi sub reglementarea şi supravegherea directă a BNR.  „Bancpost este o bancă românească, o subsidiară independentă, cu propriul capital şi nivel de lichiditate“, au spus reprezentanţii Bancpost.

Bancpost avea o cotă de piaţă de 3,1% la finele anului trecut, respectiv active de 11,5 mld. lei, în scădere cu 300 mil. lei faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Banca se poziţiona pe locul zece în sistemul bancar.

Cele patru bănci cu capital elen prezente pe piaţa locală au o cotă de piaţă de 12% din activele sistemului bancar. Grecii au pierdut patru puncte procentuale din cota de piaţă în perioada de criză şi au fost nevoiţi să ofere bonificaţii la depozite peste media pieţei pentru a compensa scăderea liniilor de finanţare primite de la băncile-mamă de la Atena.

WikiZF: Profilul companiei Bancpost

Depozitele clienţilor băncilor sunt garantate de Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor (FGDB), care asigură garanţii până la 100.000 de euro per deponent per bancă.

Cele patru bănci aveau depozite totale de 23 mld. lei la finele lunii martie, în scădere cu 8% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Scăderea în termeni nominali a fost de 1,7 mld. lei. Defalcat, depozitele Alpha au scăzut cu 10%, cele ale Bancpost cu 3%, cele ale Piraues cu 13%, iar cele ale Băncii Româneşti cu 2%.

Cătălin Pârvu, directorul general al Piraeus Bank, spune că nu au crescut retragerile de numerar sau de lichidităţi după ultimele evoluţii din Grecia, iar banca funcţionează independent întrucât este o subsidiară.  „Urmărim ca întreaga comunitate financiară, evoluţiile din Grecia. Am anunţat întreaga echipă despre politica noastră locală. Doar capitalul Piraeus este grecesc, iar BNR are un sistem de reglementare foarte clar în privinţa posibilităţilor de intervenţie a acţionarilor.“

WikiZF: Profilul companiei Piraeus Bank

Piraeus Bank avea o cotă de piaţă de 2,5% la finele anului trecut, respectiv active de 9 mld. lei, în scădere cu 140 mil. lei faţă de finele anului precedent.

Până la închiderea ediţiei Banca Românească nu a răspuns unei solicitări a ZF privind situaţia instituţiei de credit. Ocupantă a locului 13 în sistemul bancar la finele anului trecut, Banca Românească avea o cotă de piaţă de 1,9%, ceea ce înseamnă active de 6,7 mld. lei, în scădere cu 400 mil. lei faţă de decembrie 2013.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24