Special

Ce spune şeful unei multinaţionale din domeniul IT cu afaceri de 50 mil. euro şi 1.500 de angajaţi despre atragerea investiţiilor străine

04.10.2011, 00:02 1758

  • Crearea unei agenţii guvernamentale specializate pe atragerea investiţiilor, cu management privat şi criterii de performanţă clare (pe baza cărora se evaluează performanţa managerială) şi un sistem de motivare legat de numărul şi valoarea investiţiilor atrase. Agenţia trebuie să aibă atribuţii specifice şi autoritate în direcţia capacitării miniştrilor pe direcţia cărora apar oportunităţi de investiţii importante. Agenţia trebuie să aibă departamente specializate în reprezentare externă, mapare ofertă pe România, ofertare externă şi legătura cu ministerele.

  • Punerea la punct a unui sistem de comunicare şi reclamă sistematică către extern, orientat pe segmente de piaţă, pentru atragerea pro-activă a investitorilor pe categoriile de activitate în care România are avantaj competitiv pe termen scurt, mediu şi respectiv lung.

  • Întărirea rolului departamentului de comunicare de la nivelul Guvernului, cu atribuţii de control trafic pentru mesajele transmise către media de către membrii Executivului.

  • Consolidarea tipurilor de stimulente financiare, fiscale, locale şi utilizarea unui set bine definit, cunoscut şi consistent, în linie cu prevederile UE. Studierea celor mai bune practici în domeniu din portofoliul altor ţări de succes din zona europeană şi constituirea de stimulente suplimentare faţă de cele actuale, acolo unde reglementările o permit.

  • Dezvoltarea sistemului de învăţământ din România pentru a produce generaţiile cu specializarea cerută pe diversele categorii de activitate în care România are un avantaj competitiv, pe termen scurt, mediu, respectiv lung.

  • Instituirea unui Cod fiscal modernizat şi implementarea unor proceduri şi instrumente informatice de luptă împotriva fraudei în colectarea veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO