Special

Cine sunt executivii care au primit pe mână afaceri de sute de milioane de euro în ultimul an. GALERIE FOTO

Cine sunt executivii care au primit pe mână afaceri de sute de milioane de euro în ultimul an

Cine sunt executivii care au primit pe mână afaceri de sute de milioane de euro în ultimul an

Autor: Adelina Mihai

26.10.2011, 00:08 3857

Cea de-a patra ediţie a anuarului "Who's Who in Business România 2011. Cei mai importanţi 1.000 de oameni de business" editat de ZF scoate la iveală cele mai importante mişcări de trupe la nivel de top management: aproape 180 de manageri au fost schimbaţi în ultimul an, semn că atât multinaţionalele, cât şi companiile cu acţionariat românesc au simţit nevoia de a schimba direcţia de business.

"Faţă de anii anteriori, am observat mai multe schimbări la nivel de top mana­gement, având în vedere că am avut 10-15 proiecte de recrutare la nivel de general manager. Mulţi au plecat pentru că au apărut alte oportunităţi sau pentru că au fost rechemaţi în ţările din care proveneau", este de părere Mihaela Damian, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţa locală, care conduce în prezent firma de executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton. Cele mai multe schimbări la nivel de top management au fost în sectoare precum bunuri de larg consum, în servicii financiare sau în construcţii şi real estate.

Faţă de ediţia de anul trecut, numărul de manageri nou-intraţi în anuar a crescut cu 40 de persoane.

Peste 260 dintre cei mai importanţi oameni din businessul autohton sunt expaţi, cei mai mulţi dintre aceştia (51) aflându-se la conducerea băncilor străine de pe piaţa locală şi în sectorul bunurilor de larg consum, unde aproape 40 de executivi sunt de origine străină.

"Salariile lunare pe care le primesc românii aflaţi la conducerea acestor com­panii variază între 5.000 şi 10.000 de euro, iar cele ale expaţilor încep de la 8.000- 9.000 de euro şi pot ajunge până la 20.000 de euro pe lună. La acestea, se adaugă bonusul care variază între 20 şi 30% din salariul brut anual al executivului plus alte beneficii", mai spune Mihaela Damian.

Companii precum Orange, Vodafone, PepsiCo sau Porsche sunt doar câteva dintre multinaţionalele care, deşi au o prezenţă locală de mult timp, au preferat să înlo­cuiască expaţii aflaţi la conducerea filialelor locale cu alţi expaţi.

"Puţine sunt cazurile în care la orga­nizaţii mari să se propună ca directori gene­rali pentru România expaţi care să nu fi ocu­pat o poziţie de conducere în străinătate sau români care să nu aibă experienţă la nivel internaţional. Multinaţionalele au planuri de succesiune foarte bine puse la punct şi rar fac recrutări din exterior la nivel de top mana­gement", spune un consultant din cadrul firmei de executive search KM Trust & Partners. Cei mai mulţi dintre executivii români aflaţi în anuar în acest an sunt absolvenţi ai Academiei de Studii Economice sau ai Universităţii Politehnice din Bucureşti, iar adesea studiile le sunt dublate de certificări internaţionale sau programe de EMBA şi MB oferite de şcoli de afaceri locale sau străine.


Daniel Boaje, 40 de ani

Director general McDonald's România

Conduce din luna martie a acestui an cea mai mare reţea de restaurante de tip fast-food, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro şi 3.500 de angajaţi. Anterior, el a fost timp de mai bine de cinci ani directorul general al celei mai mari companii de credite de consum, Cetelem (aprilie 2004 - ianuarie 2010).

Şi-a început cariera la McDonald's în 1995 ca manager trainee. După ce a plecat din Cetelem, a lucrat cinci luni ca internet business consultant independent, revenind apoi în McDonald's ca director de dezvoltare şi operaţiuni. Absolvent al Facultăţii de Comerţ din cadrul ASE, Boaje a urmat şi cursurile programului de EMBA oferit de şcoala de afaceri ASEBUSS.

Paul Cuza, 38 de ani

Director general Inditex România

A ocupat anterior poziţia de country manager al parfumeriilor Douglas, unde a lucrat timp de patru ani, iar din luna iulie a preluat conducerea celui mai mare jucător din retailul de modă autohton, cu afaceri de circa 100 mil. euro anul trecut. El îl înlocuieşte pe Lucian Dorobanţu (36 de ani), numit în luna martie la conducerea operaţiunilor Inditex Rusia, după un mandat de peste trei ani în fruntea Inditex România.

Absolvent al unui EMBA oferit de ASEBUSS, el conduce un business de aproape 100 mil. euro şi peste 1.000 de angajaţi. Inditex este prezentă pe piaţa locală cu brandurile Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti şi Zara Home.

Violeta Ciurel, 53 de ani

Preşedinte Axa Asigurări

După ce a fost timp de cinci ani preşedinte al ING Asigurări de Viaţă - lider de piaţă în domeniu - pentru ca apoi să lucreze în cadrul grupului olandez la Amsterdam, s-a întors la Bucureşti pe poziţia de preşedinte al AXA România, filiala locală a gigantului francez de asigurări care a preluat Omniasig Asigurări de Viaţă.

Francezii vor să-şi construiască până la sfârşitul lui 2013 o reţea teritorială de o sută de unităţi şi să angajeze 2.000 de consultanţi de vânzări. Absolventă a Academiei de Studii Economice, ea a urmat şi cursurile unui program de educaţie managerială la Harvard Business School.

François de Polignac, 38 de ani

Director general Carrefour România

Executivul francez care a venit la conducerea magazinelor Carrefour în urmă cu jumătate de an este al patrulea executiv al lanţului de hipermarketuri în cei zece ani de prezenţă locală, fiind totodată şi unul dintre cei 10-15 manageri de top care au pe mână afaceri de peste un miliard de euro. El şi-a început cariera în cadrul Grupului L'Oreal în Italia.

Din 2000, anul în care a intrat în Carrefour, a ocupat în mod succesiv posturi funcţionale (fuziuni & achiziţii, director de proiect) şi posturi operaţionale (director de hipermarket, director operaţional, apoi director divizie de supermarketuri) în Franţa şi în Polonia.

Inaki Berroeta, 43 de ani

Director general Vodafone România

Managerul de origine spaniolă, care a preluat în decembrie anul trecut conducerea operatorului de telefonie mobilă Vodafone, are peste 15 ani de experienţă în sectorul telecom şi a venit în România după ce a fost timp de trei ani CEO al Vodafone în Malta.

Licenţiat în telecomunicaţii (inginerie) la Universitatea din Ţara Bascilor (Spania), el deţine un MBA de la Henley Management College, Marea Britanie, obţinut în anul 2004. El a lucrat în Spania, Statele Unite şi Malta, începându-şi cariera în domeniul sistemelor IT, al consultanţei IT şi managementului.

Martin Schuldt, 48 de ani

Country manager Cargill Agricultură

Venit la conducerea Cargill Agricultură în urmă cu aproape un an, el conduce unul dintre cei mai mari jucători din comerţul cu cereale, care deţine 18 silozuri cu o capacitate totală de circa 500.000 de tone de cereale.

Schuldt este absolvent al Facultăţii de Economie Agricolă din Kiel, Germania. Cargill are în România afaceri de peste 400 de milioane de euro din comerţul cu cereale şi nutreţuri şi producţia de ulei. Compania americană produce în România ulei sub brandul Untdelemn de la bunica prin intermediul diviziei Cargill Oils.

Florian Aldea, 47 de ani

Director general Carpatcement Holding

A preluat la finele anului trecut o companie cu afaceri de aproape 190 de milioane de euro şi 900 de angajaţi, care are o marjă de profitabilitate de 30%. Cu 21 de ani experienţă în domeniu, el a venit în locul lui Mihai Rohan, 65 de ani, care i-a predat conducerea executivă a Carpatcement Holding.

Anterior, el a fost director general al Carpat Beton, divizia de betoane a HeidelbergCement. Aldea este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti şi al unui MBA din cadrul ASEBUSS Bucureşti.

Carlos Duarte, Country manager H&M România

Gigantul suedez H&M (Hennes & Mauritz) l-a ales pe Carlos Duarte pentru a coordona operaţiunile locale de la începutul acestui an, când retailerul a deschis primele magazine din România.

Anterior, el a fost country manager al H&M în Polonia şi în Elveţia.

Spre deosebire de competitorii săi Inditex sau New Yorker, care au ales conducerea din rândul managerilor din România, H&M a ales un manager din cadrul grupului pentru a începe şi dezvolta businessul local.

Jan Gijsen, 59 de ani

Director general Ford România

A preluat la începutul anului funcţia de preşedinte al Ford România, devenind astfel şi director al fabricii de la Craiova, după ce primul executiv din România al constructorului american, Dionisio di Campos, care s-a ocupat de proiectul Craiova încă de la început, a plecat la uzina din Valencia.

Venirea sa este cea de-a doua schimbare la conducerea diviziei autohtone a constructorului american, după ce în luna septembrie Henrik Nenzen a preluat de la Paul Flanagan funcţia de managing director al diviziei de importuri şi vânzări pe piaţa locală.

Valentin Ţuca, 50 de ani

CEO AON România

Fost director general al Clal România, a preluat la jumătatea acestui an conducerea biroului local al brokerului de asigurări AON. AON România este una dintre primele cinci companii din piaţa de brokeraj în asigurări, cu o cifră de afaceri de 2,5 mil. euro, potrivit ultimelor date publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Compania este specializată pe segmentul corporate, principalii competitori fiind Marsh şi Gras Savoye. El are o experienţă de peste 15 ani pe piaţa de brokeraj în asigurări, fiind primul director general al brokerului de asigurări Marsh, poziţie pe care a deţinut-o din 1995 până în 2002. Ţuca a deţinut timp de un an şi jumătate şi funcţia de director general al companiei de asigurări Clal România (actuala Platinum Asigurări).

Rainer Trischak, 41 de ani

Director general Porsche România

A preluat de curând (la finele lunii octombrie) funcţia de director general al Porsche România de la Guenther Seifert, care a plecat după un mandat de cinci ani. El va conduce Porsche România alături de Brent Valmar, care deţine funcţia de director general al celui mai mare importator de la venirea austriecilor în România, la finele anilor '90. Guenther Seifert a preluat funcţia de director al Porsche Informatik, divizia care gestionează software-ul dealerilor Porsche Holding şi care se va extinde la nivelul tututor dealerilor Volkswagen. Trichak a deţinut în ultimii doi ani funcţia de brand manager pentru marca Volkswagen în Austria şi lucrează în cadrul Porsche Holding de peste 14 ani.

Liviu Tudor, 50 de ani

Preşedinte Genesis Development

Unul dintre cei mai discreţi investitori de pe piaţă, cu un portofoliu estimat la 300 de milioane de euro, Liviu Tudor este cel mai mare proprietar român de birouri. El controlează prin intermediul firmei Genesis Development parcurile de afaceri West Gate (Militari) şi Novo Park (Pipera), fiind al doilea proprietar de birouri după austriecii de la Immofinaz.

În topul proprietarilor români de birouri Liviu Tudor concurează cu Dinu Patriciu şi Gabriel Popoviciu, în timp ce în rândul străinilor austriecii Immofinanz şi CA Immo-Europolis au cele mai mari portofolii.

Andrew Highcock, Preşedinte Ursus Breweries

Îşi va începe mandatul în câteva zile (de la 1 noiembrie), fiind noul preşedinte al celui mai mare jucător pe piaţa locală a berii, cu afaceri de 280 mil. euro. Vine în locul lui Gary Whitlie, care a decis să se retragă din activitatea profesională după numai un an de mandat. Highcock a fost anterior, timp de doi ani, directorul general al Pivovary Topvar, compania locală parte din grupul SABMiller în Slovacia. A mai deţinut diferite funcţii de conducere, cum ar fi cea de preşedinte pentru Canada şi director general pe Europa de Sud-Est a Maxxium Worldwide (companie internaţională de băuturi spirtoase cu mărci precum Absolut Vodka sau Remy Martin). În trecut, el a lucrat şi pentru Diageo în Franţa, Marea Britanie şi Europa Centrală, ocupând diferite poziţii în departamentele de vânzări, marketing şi management general.

Levent Yuksel, 46 de ani

Business unit general manager PepsiCo East Balkans

A venit în primăvară în România pentru a conduce PepsiCo East Balkans, care include divizia de băuturi răcoritoare din România şi diviziile de snacksuri din România, Bulgaria şi Moldova.

El îl înlocuieşte pe Pavlos Katsivelis, care s-a întors în Grecia. Yuksel a fost anterior integration senior director în cadrul PepsiCo Turcia.

Îmbuteliatorul Pepsi şi producătorul chipsurilor Lay's au cumulate afaceri de peste 200 de milioane de euro anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Gabriel Pantelimon, 42 de ani

CEO Xerox România

Românul care a preluat în luna noiembrie a anului trecut conducerea subsidiarei locale a companiei Xerox are un mandat de patru ani pentru funcţia de CEO.

Pantelimon, care gestionează şi operaţiunile Xerox din Republica Moldova, a ocupat anterior funcţia de director de vânzări şi marketing al Xerox Europa Centrală şi de Est, Turcia şi Israel.

El s-a alăturat echipei Xerox în 1997, în cadrul departamentului de vânzări. De atunci, el a deţinut mai multe funcţii în companie, fiind numit în 2008 Global Accounts Manager - Xerox Europa Centrală şi de Est, Israel şi Turcia, iar în 2009 director de marketing şi vânzări pentru aceeaşi regiune.

Jean François Fallacher, 45 de ani

CEO Orange România

Înainte de a fi numit CEO al Orange România pe 1 iulie 2011, el a fost CEO al Sofrecom, companie de consultanţă internaţională aparţinând Grupului France Telecom - Orange.

Fallacher are o vastă experienţă profesională dobândită în cadrul Grupului France Telecom - Orange. Şi-a început cariera ca Account Director în cadrul departamentului de B2B, divizia de Corporate Sales.

Ulterior s-a mutat în Olanda unde a fost Marketing Manager la EuroNet Internet şi apoi Chief Operations Officer la Wanadoo Olanda.

Pascal Prigent, 42 de ani

Director general GlaxoSmithKline (GSK) România

A preluat funcţia de director general al unuia dintre principalii jucători de pe piaţa farmaceutică la începutul anului, poziţie din care coordonează un business de peste 270 mil. euro. Înainte să vină în România, el a fost head of the neurosciences and cardiovascular business unit în cadrul Eli Lilly Franţa, adică a fost responsabil de marketingul şi vânzările unui portofoliu de 300 mil. dolari. În acelaşi timp el a fost şi chief marketing officer. Înainte de Eli Lilly, el a fost recrutat de Rhône-Poulenc (parte din Sanofi-Aventis) unde a deţinut poziţii în marketing şi vânzări în Franţa, Canada şi regiunea Asia Pacific. El are un MBA la INSEAD.

Giulio Simonelli, 48 de ani

Director general Banca Italo-Romena

Banca Italo-Romena, sucursala locală a grupul italian Veneto Banca, l-a numit pe Simonelli în funcţia de director general în luna martie.

El l-a înlocuit pe Antonio Bianchin, care şi-a încheiat mandatul de patru ani. Anterior, a condus în ultimii trei ani Banca Apulia, preluată în 2010 de grupul Veneto Banca.

La sfârşitul anului trecut Italo-Romena avea în bilanţul local active de 3,7 miliarde de lei (circa 870 mil. euro), care o plasau pe locul 19 în topul celor 42 de jucători din sistem.

Ştefan Ichim, 36 de ani

Director general Panasonic România

Absolvent al Facultăţii de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, el s-a alăturat echipei Panasonic în 2000, ocupând funcţia de reprezentant de vânzări pentru Business System Division şi având ca responsabilităţi segmentele telecom, securitate şi prezentarea produselor.

După funcţia deţinută în vânzări, Ichim a ocupat posturile de coordonator de vânzări şi marketing şi country manager.

Daniel Bach, 47 de ani

Director general Holcim

Venit la conducerea Holcim în aprilie, în locul lui Markus Wirth (care a condus compania timp de şapte ani), el a ocupat anterior funcţia de vicepreşedinte al subsidiarei Holcim din Filipine. Holcim deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 20 de staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate.

În 2011 compania a anunţat investiţii de 35 milioane de euro, cu 75% mai mult faţă de anul trecut, sumele urmând a fi direcţionate în special către proiecte de mediu şi de eficienţă energetică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO