• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Special

Cîţu: Creşterea economică a României nu este sustenabilă pentru că se bazează mult pe exporturi

Autor: Luciana Georgescu

23.06.2014, 00:05 345

Creşterea economică de 3,5% a României nu pare să fie sustenabilă, principalul motiv fiind accentul mare pus pe exporturi, o strategie viabilă pe termen scurt, care însă nu va conduce la aceleaşi rezultate favorabile pe termen mediu şi lung, a declarat Florin Cîţu, analist economic, la ZF Live.

„În prezent, România creşte în principal datorită cererii din afară. Nu este un lucru neapărat rău, dar nu ne putem baza doar pe motoarele din afară. Pe termen lung, trebuie să ne uităm la cererea internă şi la investiţii“, a spus Cîţu.

România a înregistrat anul trecut o creştere a PIB de 3,5%, iar cele mai importante motoare au fost exporturile şi agricultura. În primul trimestru din 2014, economia a făcut un salt de 3,8%, cei mai importanţi piloni de creştere fiind industria, IT-ul şi comerţul. Industria a urcat cu aproape 8% în T1 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, fiind susţinută de îmbunătăţirea cererii externe. Investiţiile (formarea brută de capital fix) au rămas punctul slab al economie româneşti, înregistrând o scădere anuală de 7,8%.

Vedeti aici emisiunea integrala din data de 20 iunie 2014

Pentru al doilea trimestru din 2014, Cîţu estimează o creştere de aproape 2%. „Dacă fiecare trimestru creşte cu aproape 1%, creşterea totală la finalul anului va fi de 2,5-3%, însă este foarte greu să beneficiezi de o creştere trimestrială de un procent, în perioada următoare“, a mai declarat analistul economic.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107