Special

Clienţii băncilor cipriote cred că banii le sunt în siguranţă. „O situaţie similară nu se va întâmpla în România”

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Anelis Baciu

26.03.2013, 00:06 868

Clienţii subsidiarelor locale ale Marfin şi Bank of Cyprus pe care ZF i-a întâlnit ieri în trei dintre sucursalele din centrul Capitalei ale celor două bănci nu s-au arătat îngrijoraţi de măsurile de taxare ale depozitelor luate de autorităţile de la Nicosia şi spun că nu intenţionează să-şi retragă banii din depozite sau conturi curente.

„Situaţia băncilor cipriote şi taxarea depozitelor nu mă îngrijorează, nu cred că se va ajunge la aşa ceva în România. Nu are cum să ne afecteze şi pe noi. Am un depozit de 47.000 de euro, dar nu intenţionez să retrag banii pentru că am încredere în bancă şi în sistemul bancar local”, a declarat Ionuţ, 47 de ani, administrator al unei firme de construcţii, care se afla ieri în sucursala Bank of Cyprus de pe Bulevardul Unirii. De altfel, puţini clienţi se aflau ieri în sucursalele celor două bănci, iar majoritatea au mers la bancă pentru a plăti facturi sau rate la credite şi nu pentru a-şi retrage banii din conturi. Clienţii băncilor nu se declară îngrijoraţi mai ales în contextul în care majoritatea au depozite de valori mici, sub pragul de garantare de 100.000 de euro. Clienţii cu mai multe sute de mii de euro în conturi nu merg în sucursale, fiind de cele mai multe ori încadraţi în clientela de private banking şi deserviţi prin intermediul unor locaţii speciale.

„Consider că depozitele aflate în custodia sistemul bancar românesc, chiar şi cele aflate la sucursalele băncilor cipriote sunt în siguranţă, nu cred că vor fi afectate”, spune Graur, 56 de ani, de profesie inginer. „Am depozite bancare, nu la băncile cipriote, dar totuşi nu consider că persoanele care îşi păstrează economiile la aceste bănci ar trebui să se alarmeze”, a adăugat acesta.

De aceeaşi părere este şi Stoica, 52 de ani, de profesie economist. El spune că măsurile adoptate de guvernul de la Nicosia sunt excepţionale, iar o situaţie similară precum taxarea depozitelor este improbabil să aibă loc şi în sistemul bancar local.

„Orice om cu scaun la cap are economii puse deoparte pentru zile negre, am un depozit la o sucursală cipriotă din România, însă nu sunt deloc îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Cipru. Sunt liniştit, un lucru similar precum taxarea depozitelor pentru salvarea sistemului bancar nu are cum să intervină în România. Nu văd extinderea situaţiei din Cipru şi în alte state europene şi nicidecum pe plan local”, spune un client al Marfin Bank, aflat ieri în sucursala din Piaţa Victoriei a băncii.

În sucursalele celor două bănci se simte totuşi presiunea şi starea de incertitudine şi nesiguranţă, deşi reprezentanţii băncilor afirmă că situaţia din Cipru nu are niciun efect pe plan local. O parte din aceştia au refuzat să comenteze sau să ofere amănunte legate de fluxul de retrageri din ultimele zile, iar angajaţii Marfin Bank din sucursala de la Piaţa Victoriei chiar le-au recomandat clienţilor să nu răspundă întrebărilor ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO