♦ „Guvernanţa corporativă este unul dintre subiectele capitale pentru aderarea la OECD“ ♦ „Toate fluxurile, procesele, procedurile care există în cadrul unei companii duc la o guvernanţă care poate să creeze avantaj competitiv“.
Guvernanţa corporativă solidă este o resursă strategică pentru companiile care aspiră la performanţă şi stabilitate pe termen lung. O guvernanţă bine pusă la punct oferă acces la capital, atrage cei mai buni oameni, deschide noi pieţe şi reduce riscurile. Pe de altă parte, lipsa unor principii clare de guvernanţă poate avea costuri ridicate pentru companii, de la pierderea încrederii partenerilor de afaceri până la rate de finanţare mai mari şi o competitivitate redusă, au fost câteva dintre concluziile conferinţei ZF AmCham „Guvernanţa corporativă în acţiune – avantaj strategic“.
„Buna guvernanţă îţi oferă acces la bani, îţi oferă acces la cunoştinţe, la oameni buni, la pieţe, iar acest aspect legat de oameni e un lucru pe care nu ar trebui să-i subestimăm. O guvernanţă slabă te va face să plăteşti foarte scump oricare dintre aceste patru elemente“, a spus Sergiu Manea, CEO al BCR, în cadrul evenimentului.
Cristian Sporiş, preşedintele AmCham România, a punctat faptul că adoptarea unor standarde de guvernanţă corporativă ridicate este foarte importantă pentru România, mai ales în contextul aderării la OECD.
„Sunt câteva motive strategice pentru care guvernanţa corporativă este importantă, unul dintre ele este chiar aderarea la OCDE. Pentru a accede la acest club nu este vorba despre factorii cantitativi, este vorba despre factorii calitativi. (...) A fost o tendinţă de-a lungul timpului să vorbească foarte mult de guvernanţă la nivelul întreprinderilor de stat, dar cred că noi avem obligaţia să vorbim de guvernanţă la întreg mediu economic. Ar fi bine să vedem şi multe companii private că aderă la anumite principii de guvernanţă“, a spus el.
De asemenea, Sporiş consideră că guvernanţa corporativă trebuie să vină cu nişte reguli bine stabilite, simple, care să fie puse în practică.
„Ceea ce important este să stabilim care sunt regulile şi să aplicăm regulile respective, este cel mai important. Nu trebuie foarte multe, dar trebuie aplicate, adică să nu avem documentaţie stufoasă şi nimeni să nu se uite peste ea“, a adăugat el.
Ciprian Lăduncă, preşedinte al Comitetului de Guvernanţă Corporativă AmCham şi membru al consiliului AmCham România, a evidenţiat faptul că guvernanţa corporativă a evoluat în România, mai ales în companiile reglementate de ASF şi BNR. Lăduncă a subliniat importanţa guvernanţei pentru crearea unui avantaj competitiv.
„Toate fluxurile, procesele, procedurile care există în cadrul unei companii duc la o guvernanţă care poate să creeze avantaj competitiv. De exemplu, a avea bună guvernanţă înseamnă să-ţi plăteşti taxele la stat corect şi la timp, a avea bună guvernanţă înseamnă să ai o relaţie foarte bună, bazată pe respect cu furnizorii şi cu clienţii tăi. A avea o bună guvernanţă înseamnă să fii foarte transparent, inclusiv cu acţionarii minoritari. Din toate aceste elemente, odată implementate, este generat avantajul competitiv.“
Luca Niculescu, secretar de stat şi coordonator pentru procesul de aderare a României la OECD în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a menţionat că guvernanţa corporativă reprezintă un aspect esenţial al procesului de aderare. „Aderarea la OECD este un cerc virtuos, adică atunci când vei adera va fi mai bine pentru că vor veni mai multe investiţii în ţară. (...) Guvernanţa corporativă este unul dintre subiectele capitale pentru aderarea la OECD. Ne-am uitat puţin la ce a însemnat în cazul ţărilor care au aderat înaintea României la OECD a fost un capitol dificil pentru toate ţările care au aderat înainte, deci să nu ne închipuim că este doar pentru noi ceva mai puţin simplu.“
„Pentru toate a fost destul de complicat, iar unele state au rezolvat această chestiune chiar în apropierea aderării. Ideea este că nu poţi adera la OECD fără să ai un cadru“, a detaliat el.
Ana Maria Mihăescu, membru independent în Consiliul de Administraţie al MedLife, a adus în discuţie progresele făcute de antreprenoriatul românesc, evidenţiind că firmele locale au îmbunătăţit calitatea managementului şi a guvernanţe.
„Antreprenoriatul românesc a făcut nişte paşi extraordinari în ultimii ani. În firmele cu care am avut eu şi am de-a face văd atât manageri buni, cât şi guvernanţă bună“, a spus ea.
Cristian Sporiş, preşedinte, AmCham România:
► Sunt câteva motive strategice pentru care guvernanţa corporativă este importantă, unul dintre ele este chiar aderarea la OCDE. Pentru a accede la acest club nu este vorba despre factorii cantitativi, este vorba despre factorii calitativi.
► Ar fi bine să vedem şi multe companii private că aderă la anumite principii de guvernanţă. Devine important să lărgim cadrul şi numărul de stakeholderi cu care vrem să interacţionăm şi cu care vrem să vorbim despre aceste lucruri.
► Nu vrem să mergem singuri pe această direcţie, vrem să deschidem discuţia cu mai mulţi stakeholderi şi ca toată lumea să discute despre acest subiect.
► Ceea ce important este să stabilim care sunt regulile şi să aplicăm regulile respective.
Ciprian Lăduncă, preşedinte, Comitetul de Guvernanţă Corporativă AmCham, membru al Consiliului AmCham România
► Cred că guvernanţa corporativă s-a îmbunătăţit în ultimii ani în România.
► Antreprenorii români sunt interesaţi din ce în ce mai mult, sunt şi antreprenori români care au înţeles că între guvernanţă şi performanţă este o legătură directă proporţională.
► Cred că trebuie să subliniem faptul că guvernanţa corporativă nu rezidă doar în a avea un consiliu de administraţie, sunt mult mai multe elemente.
► Toate fluxurile, procesele, procedurile care există în cadrul unei companii duc la o guvernanţă care poate să creeze avantaj competitiv.
► A avea bună guvernanţă înseamnă şi să-ţi plăteşti taxele la stat corect şi la timp.
Luca Niculescu, secretar de stat, MAE, coordonator pentru procesul de aderare a României la OECD
► Aderarea la OECD este un cerc virtuos, adică atunci când vei adera va fi mai bine pentru că vor veni mai multe investiţii în ţară, dar nu vor veni mai multe investiţii numai pentru că eşti membru al OECD, ci pentru că ai făcut reformele necesare pentru a deveni mai atractiv pentru investitori, pentru a avea o economie mai transparentă, mai deschisă, mai predictibilă. Şi toate acestea se văd deja.
► Guvernanţa corporativă este unul dintre subiectele capitale pentru aderarea la OECD. Sunt trei mari instrumente cadru ale OECD, principiile guvernanţei corporative este unul dintre ele,
► O guvernanţă corporativă bună înseamnă acces mai uşor la capital.
Sergiu Manea, CEO, BCR
► S-au schimbat lucruri în modul în care banca însăşi se uită la propria guvernanţă. Cred că industria a descoperit în ultimii 20-30 de ani valoarea guvernanţei pentru propria competitivitate. Guvernanţa e tot setul de reguli, principii şi procese care fac acea companie să meargă.
► Este foarte clar că băncile şi orice furnizor de servicii în general cere guvernanţă, că acea guvernanţă ţine de a-ţi cunoaşte clientul, că ţine de anti-spălare de bani sau că ţine de credit process e mai puţin important, dar suntem încă în perioada juvenilă.
Guvernanţa creează prin anumite elemente un teren extraordinar de exprimare şi creaţie în interiorul unei companii sau în ecosistemul în care acea companie îşi dezvoltă activitatea.
Ana Maria Mihăescu, membru independent,Consiliul de Administraţie, MedLife
► Avem o forţă de lucru care este extrem de apreciată atât de multinaţionale, cât şi de antreprenoriatul românesc. Odată ce au această experienţă, vin şi revin firmele cu investiţii multiple, în pofida faptului că, la nivel european cel puţin, nu excelăm la promovarea ca nivel de politici a sprijinului pentru mediul de afaceri.
► Politicile publice trebuie să vină să asigure accesul la acea infrastructură cu care intră în competiţie în întreaga economie, atât naţională, cât şi internaţională.
► Avem nevoie de politici clare în domeniile reglementate, toate firmele, băncile sunt reglementate, dacă ele nu sunt reglementate în acelaşi fel în care sunt reglementate partenerilor din ţările cu care interacţionăm, au un deficit de competitivitate.
Alex Filip, director general adjunct, Purcari
► Diferenţa fundamentală şi avantajul competitiv pe care cred că încă îl mai avem se numeşte ambiţia, pentru că toate lucrurile alea nu înseamnă nimic dacă nu avem ambiţia să facem maximul din ele.
► În alte ţări nu se mai construieşte, se menţine şi acesta poate fi un avantaj competitiv pentru noi, dacă încă mai strunim această ambiţie în direcţia corectă.
► Eu cred că un profesionist bun care are ambiţie nu poate să rămână foarte mult timp într-o organizaţie care nu împărtăşeşte nivelul de ambiţie.
Compania este deja listată din 2018, sunt ani buni de când suntem listaţi. Ce simt că s-a întâmplat, în afară de transparenţa care vine din listare, este o responsabilitate adiţională.
Olga Moroşanu, group international audit director, NEPI Rockcastle
► Auditul intern este o parte importantă în guvernanţa coporativă. Guvernanţa este un nivel de aspiraţie, dar în acelaşi timp este livrată de oameni.
► Auditul intern este în primul rând parte din acest model de trei linii de apărare. Prima linie de apărare este conducerea, managementul societăţii care coordonează şi desfăşoară activitatea de zi cu zi a societăţii.
► Reputaţia este foarte importantă, mai ales când vorbim despre companii listate, chiar şi despre companii de stat, în contextul de aderare la OECD.
► Auditul intern are un rol din ce în ce mult consultativ, este acolo să ajute managementul, să fie alături de management, nu să supravegheze.
Olivia Stan, head of compliance, Banca Naţională a României
► În ceea ce priveşte guvernanţa corporativă percepută de la nivelul BNR, pot să mă rezum doar în ceea ce priveşte instituţiile de credit şi IFN-urile, zonă reglementată şi supravegheată de BNR.
► Suntem într-o perfectă simbioză cu reglementările la nivel european şi unde colegii de la direcţia reglementare şi supraveghere urmăresc implementare întregului cadru de guvernanţă.
► Nu este doar un concept de corporaţie, ci un concept care caracterizează inclusiv instituţiile publice care trebuie să respecte foarte multe principii de guvernanţă.
► Încercăm să construim şi să menţinem în permanenţă toate aspectele de guvernanţă care sunt atât pentru jucătorii din piaţă pe care îi reglementăm şi îi supraveghem.
Radu Hanga, preşedinte, Bursa de Valori Bucureşti
► Când discutăm despre guvernanţa corporativă, aş tăia cuvântul corporativă. Cred că guvernanţa nu s-a născut în lumea corporatistă, guvernanţa este legată de modul în care funcţionează orice fel de comunitate.
► Guvernanţa fie că e corporativă sau nu, nu este în acţiune. Guvernanţa nu este în acţiune, ci un set de reguli care nu se mişcă, noi ne mişcăm. Este vorba despre modul în care funcţionăm ca echipe.
► Ce facem noi la burse este să setăm un set reguli, ghidaje care se găsesc în codul de guvernanţă corporativă al Bursei, care se uită şi dă anumite repere legat de modul în care funcţionează orice fel de board. Setul acesta de reguli este în întregime bazat pe bunul simţ.
Mircea Ţiplea, membru, Comitetul de Guvernanţă Corporativă AmCham
► Competitivitatea la nivelul unei naţiuni, a unei companii sau a unui individ înseamnă capacitatea de a pune la lucru totalitatea competenţelor pentru a crea valoare şi prosperitate.
► Ca ţară, ai nevoie, pe lângă politici publice eficiente, de infrastructură, de sisteme funcţionale de sănătate, de educaţie şi de securitate ca să creezi valoare.
► Instituţiile trebuie să creeze un cadru în care şi oamenii, şi companiile să economisească, să investească, să aibă iniţiativă şi să creeze valoare.
► La nivelul companiilor ai nevoie de trei elemente importante ca să orchestrezi competitivitatea, de politici publice şi de un cadru public şi de infrastructură predictibile, de competenţe şi de inovaţie.
Bogdan Frăţiloiu, vicepreşedinte, Comitetul de Guvernanţă Corporativă AmCham
► Trebuie să vedem care sunt mijloacele concrete prin care putem atinge obiectivele, cum implementăm bunele practice de guvernanţă corporativă, cum ajungem unde ne dorim. Acesta este punctul în care vrem să ajungem, să îndeplinim toate obiectivele, dar avem un drum lung de făcut.
► Pe zona financiară stăm destul de bine, este una dintre cele mai reglementate zone, care a făcut paşi importanţi şi a fost un pionier în absolut toate direcţiile.
► O conlucrare foarte bună între conducerea nonexecutivă, conducerea executivă, funcţiile de compliance şi audit duc către succes în implementarea corectă a guvernanţei corporative. Nu se poate să fie una fără cealaltă şi o bună comunicare între ele.