♦ Piaţa de capital trebuie să atragă şi investitori noi, dar şi oportunităţi noi de investiţii ♦ Guvernul pregăteşte noi listări, dintre care una va fi în sectorul de transporturi ♦ Participanţii la piaţă au discutat despre ce ar însemna relaxarea limitelor de investiţii pentru fondurile de pensii Pilon II.
Investiţiile la bursă, discuţiile despre companii şi cele despre instrumente de investiţii ar trebui să îşi facă loc în anii următori printre subiectele uzuale de dialog ale românilor, aşa cum se întâmplă în ţări mai avansate din punct de vedere economic, unde populaţia este preocupată de investiţii şi de piaţa de capital, au explicat speakerii prezenţi joi la conferinţa ZF Piaţa de capital, ediţia a III-a.
„În urmă cu 20 de ani am cochetat cu investiţii pe bursa din Atena şi acolo devenise aşa de o notorietate opţiunea de a investi la bursă încât se discuta în taverne, se discuta despre companiile din energie, şi undeva acolo trebuie să mergem. Trebuie să împingem subiectul în zona de dialog de zi cu zi.”, a declarat Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Numărul investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti a crescut în mod accelerat în ultimii cinci ani, ajungându-se în iunie la un număr record de peste 202.000 de conturi de tranzacţionare deschise. Potenţialul vine şi dinspre investitorii în fonduri deschise, unde Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) estimează că mai pot fi atraşi milioane de români.
„Avem un potenţial mare, de aproximativ 3 milioane de investitori în fonduri. Un calcul simplu arată că în câmpul muncii sunt aproape 6 milioane de oameni, iar o analiză a noastră arată că 50% din oameni nu pot să economisească. Astăzi suntem circa 720.000 de investitori în fonduri deschise”.
O altă oportunitate interesantă pentru atragerea de investitori este legată de românii care investesc deja pe bursele internaţionale, prin diferite platforme, dar nu investesc şi în Bursa de la Bucureşti. Conducerea BVB este de părere că aceşti investitori pot fi atraşi prin mai multe oportunităţi de investiţii.
„Este o evoluţie bună că românii investesc la bursă şi în afara României, nu trebuie să ne creeze asta o mare frustrare, absolut deloc. Şi nu e din cauza tehnologiei, ci din cauza oportunităţilor, găsesc mai multe oportunităţi în afara ţării decât găsesc în România”, a explicat Adrian Tănase, CEO-ul BVB.
Nevoia de a avea noi oportunităţi, noi companii, listări şi obligaţiuni şi noi instrumente la Bursa de Valori Bucureşti a fost una dintre cele mai discutate teme în cadrul conferinţei ZF Piaţa de capital 2024. Pe de altă parte, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori de retail consideră că piaţa din România are deja câteva oportunităţi atractive şi pentru românii care investesc în pieţele internaţionale.
„Eu zic că ar fi foarte important să ne uităm către piaţa noastră, avem multe companii interesante pentru cine vrea să studieze, găseşte companii fundamental ieftine, chiar şi în acest moment”, a subliniat Istvan Sarkany, investitor de retail.
Mediul politic sprijină la nivel declarativ ideea unui dialog ca soluţie pentru dezvoltarea pieţei de capital din România şi a creşterii numărului de investitori.
„Trebuie să mutăm discuţiile din cercul elitist înspre taverne, ca să putem să dezvoltăm piaţa de capital. În ultimii ani, am participat la nenumărate discuţii pe acest subiect. Şi ASF are argumentele ei, şi fondurile de pensii au argumentele lor, soluţia din punctul meu de vedere este dialogul, să stea la masă, să discute punctual. Îmi doresc să văd dialog”, a declarant Mihai Precup, secretar de stat la Cancelaria Prim-Ministrului.
Conferinţa ZF Piaţa de capital 2024 este cea de-a treia ediţie a acestui eveniment care reuneşte cei mai mari jucători de pe bursa de la Bucureşti, companii, investitori, dar şi autorităţi.
Sponsorii acestei ediţii sunt Bursa de Valori Bucureşti, Bondoc şi Asociaţii SCA, Evergent Investments, Hidroelectrica, IBB Holding, Infinity Capital Investments, Lion Capital, Romgaz, Meta Estate Trust, Norofert Group, One United Properties, Premier Energy Group, Sphera Franchise Group, TeraPlast, Transilvania Investments, Patria Asset Management, JW Marriott Bucharest Grand Hotel şi BPT Traduceri.
Adrian Tănase, CEO, Bursa de Valori Bucureşti
♦ Trebuie să aducem oportunităţi pentru investitori.
♦ Vrem să intensificăm dialogul cu brokerii să vedem ce putem face astfel încât să aibă un incentive mai puternic să aducă aceste oportunităţi.
♦ Ritmul listărilor este puţin sub aşteptări, se întâmplă, sunt mai mulţi factori. Sunt convins că sunt mulţi antreprenori care se uită acum şi îşi pregătesc deciziile.
♦ Este o evoluţie bună că românii investesc la bursă şi în afara României, nu trebuie să ne creeze asta o mare frustrare, absolut deloc. Şi nu e din cauza tehnologiei, ci din cauza oportunităţilor, găsesc mai multe oportunităţi în afara ţării decât găsesc în România.
Karoly Borbely, CEO, Hidroelectrica
♦ După un an de zile de la listarea companiei, randamentul este de 31%, un rezultat foarte bun pe care vrem să-l creştem în continuare. Investiţiile de 1,3 miliarde lei în activele core, în următorii ani, ne vor ajuta foarte mult să consolidăm businessul companiei.
♦ După 12 ani, s-a semnat un contract de 188 mil. euro pentru retehnologizarea centralei de la Vidraru, care funcţionează de peste 50 de ani doar cu mentenanţă. Focusul pe core business înseamnă să investim în hidroagregatele noastre, să le extindem durata de viaţă.
Alexandru Petrescu, preşedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară
♦ Legislaţia pentru piaţa de capital a rămas în urma evoluţiei pieţei şi trebuie actulizată. Piaţa de capital ar trebui să devină o sursă de finanţare pentru toate companiile, fie ele de stat sau private.
♦ Ingredientul esenţial pentru ca piaţa de capital să crească solid şi consolidat îl reprezintă liniştea peste cele trei pieţe reglementate. Liniştea este esenţială pentru a avea o creştere consolidată şi predictibilă.
♦ Pentru a reduce ponderea fondurilor de pensii în lichiditatea bursei este nevoie ca dimensiunea bursei să crească.
Răzvan Popescu, CEO Romgaz
♦ Emisiunea de obligaţiuni va avea o valoare de 1,5 miliarde euro şi va merge în paralel cu două linii de credit. Finanţările vor susţine investiţiile, mai ales cele de la Neptun Deep.
♦ Obligaţiunile vor fi listate pe bursa din Luxemburg şi paşaportate la BVB. Ele se adresează investitorilor instituţionali. Clienţii de retail vor putea cumpăra de pe piaţa secundară.
♦ Romgaz a investit 1,25 mld. lei în primele 6 luni şi va ajunge la 4 mld. lei până la finalul anului. 2025 şi 2026 vor fi ani cu investiţii ridicate.
Mihai Precup, secretar de stat, Cancelaria Prim-Ministrului
♦ Investitori sunt, bani sunt, avem nevoie de oportunităţi, mai ales din sectorul privat.
♦ Este o oportunitate unică să punem toate aceste lichidităţi disponibile în piaţa de capital la muncă pentru economia românească, pentru a genera locuri de muncă, pentru a avea companii mai puternice.
♦ Guvernul şi-a asumat foarte clar în PNRR cel puţin trei listări, cel puţin una în sectorul de energie, cel puţin una în transporturi. Există un grup de lucru la nivelul guvernului care analizează oportunităţile.
Anca Dănilă, CFO, IBB Holding
♦ Până la finele anului vrem să ieşim cu o emisiune de obligaţiuni de maximum 10 milioane de euro. Avem nevoie de finanţare. Pe termen lung avem în vedere şi o listare la Bursă.
♦ Piaţa infrastructurii e în creştere. Există bani în piaţă, există 20 mld. euro pe care guvernanţii trebuie să îi cheltuiască până în 2026, pentru modernizarea infrastructurii.
♦ Portofoliul de contracte s-a triplat anul trecut, pe infrastructură. Din 2016 am alocat peste 50 milioane de euro în centrele de producţie.
Gerke Witteveen, CEO, NN Pensii
♦ Avem nevoie de relaxare la nivel legislativ în ceea ce priveşte modul de administrare a fondului de pensii Pilon II, dar într-un mod prudent, pentru că vorbim de un investitor pe termen lung.
♦ Atunci când decidem să investim, ne uităm la poziţia financiară a companiei, la perspectivele de creştere, poziţia strategică în domeniul în care activează. Dacă plăteşte dividende sau nu, ne uităm la lichiditate. Sunt foarte mulţi factori care contează în decizia finală de investiţie.
Cosmin Samoilă, CFO, One United Properties
♦ Avem această operaţiune de majorare de capital social prin care vom atrage aproximativ 70 de milioane de euro de la acţionari. Această sumă, în loc să fie tranzacţionată prin piaţă şi să ajute preţul acţiunii, o să intre în companie. Asta cu siguranţă a dăunat puţin preţului acţiunii pe termen scurt. Această majorare o folosim pentru a extinde operaţiunile, aşa că, pe termen lung, operaţiunea va aduce profitabilitate mai multă, iar acţiunea va reveni în următoarea perioadă şi se va plia pe profitabilitatea suplimentară din următorii ani.
Horia Gustă, preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri
♦ Nu cred că suntem la maxime, avem un potenţial mare, de aproximativ 3 milioane de investitori în fonduri. Un calcul simplu arată că oamenii în câmpul muncii sunt aproape 6 milioane, iar o analiză a noastră arată că 50% din oameni nu pot să economisească. Astăzi suntem la circa 720.000 de investitori în fonduri deschise.
♦ Întrebarea este: cum ajungem la cât mai mulţi investitori? Haideţi să coborâm cu toţii la nivelul de jos, pentru că şi acolo sunt investitori, şi să le explicăm ce facem noi toţi (participanţii la piaţă – n.r.).
Alexandra Şica, IR & Sustainability manager, TeraPlast
♦ În momentul de faţă ne concentrăm pe planurile imediate şi pe majorarea de capital pe care tocmai am încheiat-o cu succes.
♦ În prima etapă am avut o subscriere de peste 85%, prima etapă fiind destinată dedicată acţionarilor existenţi, iar a doua etapă cu plasamentul privat am încheiat-o anticipat după prima zi după interesul foarte mare din partea investitorilor instituţionali.
♦ În momentul de faţă nu este nicio decizie luată vizavi de o potenţială viitoare majorare de capital.
Valentin Budeş, CFO, Sphera Franchise Group
♦ Strategia noastră de creştere se bazează pe creşterea reţelei, tehnologie, digitalizare şi sustenabilitate. Ne uităm activ la adăugarea de branduri noi în portofoliu. (…) E o decizie simplă, suntem cel mai mare lanţ de restaurant din România şi orice brand nou vine cu sinergii pe care alţi jucători nu le pot implementa
♦ Eu văd o companie ca pe o echipă sportivă care luptă pe teren să câştige inimile suporterilor. În cazul nostru, suporterii sunt investitorii noştri, iar noi luptăm să câştigăm încrederea lor.
Gabriela Horga, vicepreşedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiară
♦ Modificările la Legea 24 cresc gradul de transparenţă. Scade numărul emitenţilor care nu raportează rezultatele financiare în pragul legal. Vrem simplificarea accesului la bursă, fără a trece graniţa în care investitorul nu mai este protejat.
♦ Activităţile neautorizate sunt principalele ameninţări. Peste 40% din petiţii vin din zona de raportare a înşelăciunilor, investiţii care nu există, intermediari care nu există.
♦ În 2024, am avut o listare pe piaţa reglementată, una pe AeRo. Avem în lucru o analiză pentru o listare tehnică.
Alexandru Bonea, cofondator şi CEO, Meta Estate Trust
♦ Obiectivele să ne listăm pe piaţa principală rămân pentru 2025.Nu e o chestie care ne-o şi asumăm, trebuie propusă în adunarea generală, trebuie şi votată.
♦ În privinţa pieţei AeRo şi a valorii de capitalizare a noastră în momentul de faţă, cred că e o mega oportunitate. Cred că există mult potenţial de creştere.
♦ Cât despre partea de equity, este clar că în momentul de faţă este foarte greu să strângi bani de equity pentru piaţa imobiliară. Vedem alte oportunităţi, fiindcă piaţa imobiliară e foarte lichidă.
Vlad Popescu, preşedinte CA, Norofert Group
♦ Noi am început cu obligaţiuni, am continuat cu majorări de capital, am devenit bancabili şi am putut să folosim banii de la bănci, iar acum cred că este oportună o emisiune de obligaţiuni pentru a accelera investiţiile pe care le avem în curs.
♦ Noi ţinem aproape de baza noastră de investitori, în momentul acesta undeva la 3.200 de investitori. În ceea ce priveşte o majorare de capital social, cred că suntem cam jos ca evaluare, o să mai aşteptăm să crească cotaţia pentru aşa ceva.
Peter Stohr, membru CA şi CFO, Premier Energy
♦ Avem în dezvoltare proiecte care vor genera aproximativ 280 MW pe care vrem să începem să le construim în următoarele 12 luni. Cred că vom avea nişte veşti foarte bune în următoarele săptămâni.
♦ Recent am finalizat recent achiziţia unui parc eolian de 80 MW în iulie şi ne uităm şi la alte achiziţii.
Marius Moldovan, preşedinte executiv, Transilvania Investments Alliance
♦ Evaluările sunt destul de ridicate (la BVB – n.r.), dar nu sunt atât de ridicate încât să ne îndepărteze de companiile din portofoliu, adică să ieşim din aceste investiţii. Cred că trendul multiplilor este dat de economiile mari, deci pieţele americane, europene. Dacă ne raportăm, istoric, la PER (raport capitalizare/profit net – n.r.), nivelurile sunt destul de elevate, dar politice monetare încă stimulează apetitul la risc; investitorii încă se aglomerează la cumpărare, iar orice corecţie este cumpărată, validându-ne teza că trendul este în continuare crescător.
Dan Ostahie, CEO, Altex
♦ (Listarea – n.r.) este pe masă. Din diverse motive, nu am mers în această direcţie. În cadrul unui proiect de expansiune, listarea la Bursă este o soluţie bună de finanţare pe care o luăm în considerare. M-aş bucura să facem acest proiect şi îmbrăţişez ideea, dar el trebuie făcut cu discernământ. Obiectivul nu poate fi listarea ca atare, ci unul de business. Cred că dimensiunea companiei şi planurile de expansiune recomandă o listare duală, dar prioritatea este deocamdată businessul.
Diana Ispas, partener, Bondoc şi Asociaţii SCA
♦ Sperăm ca anul viitor să putem să ieşim împreună cu un client cu un IPO pe piaţa reglementată.
♦ Până la finalul anului, aşteptăm din partea ASF un raport care să analizeze în ce măsură am putea să flexibilizăm exceptările de la obligaţia de a întocmi un prospect. În prezent, pragul este de 1 mil euro/ an.
♦ Este o nevoie mare de noi vehicule investiţionale. Avem un proiect de lege – Real Estate Investment Trust, care diferă de alte fonduri de investiţii imobiliare prin acordarea de facilităţi fiscale şi evitarea dublei impozitări.
Ovidiu Dumitrescu, deputy CEO, Investimental
♦ O piaţă de capital puternică porneşte de la investitori educaţi şi puternici. Reglementările sunt bune, dar ca orice medicament, de la un anumit prag pot deveni toxice.
♦ Pentru a continua să dezvoltăm piaţa de capital este foarte important să existe ideea de nivel, cum este piaţa AeRo, unde cerinţele de raportare sunt ceva mai relaxate. Chiar dacă companiile sunt percepute mai riscante, AeRo a generat şi multe companii care au trecut la piaţa principală.
Daniela Maior (Şerban), cofondator & preşedinte, ARIR
♦ Eu mă bucur că se dezvoltă această piaţă, pentru că avem nevoie de cât mai multe companii care să se finanţeze prin piaţa de capital, iar colaborarea cu consultantul e foarte benefică dacă vrei să te pui la punct mai repede.
♦ Orice companie are capacitatea să ajungă în topul companiilor listate cu o echipă dedicată, cu persoane alocate.
♦ În ultimii ani, observăm că sunt mai multe companii listate, mai multe persoane care reprezintă relaţia cu investitorii.