Special

Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF: Lumea vie a afacerilor în 3.000 de ediţii

Lumea vie a afacerilor în 3.000 de ediţii

Autor: Cristian Hostiuc

10.10.2010, 23:59 64

3.000 de ediţii bifează astăzi Ziarul Financiar. Pare puţin cacifră când ne gândim că datoria totală a României, şi privată, şide stat, a ajuns la 87 de miliarde de euro faţă de 9 miliarde dedolari (6,5 miliarde de euro), când s-a lansat ZF-ul; dolarul acrescut de trei ori; un apartament de două camere în Bucureşti eracam 8.000 de dolari, iar acum acelaşi apartament - dar cu 10 animai vechi - este aproape 100.000 de dolari (60.000 de euro).

De plasme nici nu se auzise, iar acum peste 2 milioane de caseau acest tip de televizor, cam 2 milioane de români vorbeau lamobil în 1998, iar acum numărul cartelelor a depăşit populaţiaRomâniei. Nu aveam niciun mall, iar acum sunt 50 în toată ţara(dintre care numai în Bucureşti sunt 10), pe străzi circulă 5milioane de maşini faţă de 3 milioane în urmă cu un deceniu. Dacăaveai un salariu de 300 de dolari, aveai viitorul în faţă, iar acumcu 300 de dolari nu poţi să visezi la nimic, închirierea uneigarsoniere era 100 de dolari în Capitală faţă de 300 de dolari(acum că-i criza şi au mai scăzut preţurile).

De Gigi Becali nu se auzise şi nici de terenurile din Pipera, întoată ţara (inclusiv în Bucureşti) nu cred că erau mai mult de150.000 mp de birouri, iar acum ne apropiem de 2 milioane. Cel maibine plătit bancher a dus acasă în acest an 1,6 milioane de euro (2milioane de dolari) când în 1998 nu cred că încasa anual mai multde 100.000 de dolari.

În 1998, Dinu Patriciu lăsa afacerile din construcţii şi sepregătea să intre în lumea petrolului - mai întâi Rompetrol şi apoiPetromidia - afaceri care l-au făcut într-un deceniu miliardar îneuro. O lume a afacerilor s-a creat şi a rezultat că 17.000 deromâni deţin jumătate din depozitele populaţiei în sistemul bancarde 25 de miliarde de euro, iar 12 miliarde de dolari ale unor sutede români se presupune că sunt în băncile din Elveţia.

Dacă jumătate din ţară a crescut şi s-a dezvoltat, cealaltăjumătate a rămas agrară. 41% dintre cetăţeni îl regretă peCeauşescu, dar copiii şi nepoţii lor au câte două telefoane mobile,iPad, iPhone, internet pe mobil, se îmbracă de la Zara, H&M sauBershka, ştiu cel puţin două limbi străine, azi sunt cu o bursă laBruxelles, iar peste un an şi-au programat să facă un master laParis (până când îşi vor găsi un job, pentru că în criză nimeni nule dă 1.000 de euro la angajare).

Doi ziarişti de la ZF sunt acum traderi la Londra la băncistrăine, unul cumpără companii aici pe care vrea să lerestructureze, să le vândă şi să devină milionar, alţii suntdirectori plini în bănci, un reporter tocmai a plecat la o firmădin Big Four să devină consultant fiscal ca să înveţe marilecompanii cum să-şi optimizeze finanţele astfel încât să plăteascăcât mai puţin în România.

Proprietarul ZF, Adrian Sârbu, este CEO la o companie americanăcotată pe Nasdaq şi are pe mână afaceri de un miliard de dolari.Iar ziarul pe care l-a fondat în urmă cu 12 ani, când economia erala fel în genunchi ca acum - dar credea că oamenii de afaceritrebuie să aibă şi ei unde să spună ce fac în business, undeinvestesc şi la ce visează - îl citeşte mai mult pe net.

Acum 12 ani, Adelina Mihai, redactor la ZF, avea 10 ani şi sigurnu visa că în mai 2010 va scrie că 260.000 de "paznici - poliţişti,angajaţi ai serviciilor secrete şi militari - consumă anual 4miliarde de euro pe salarii, adică 40% din bugetul total de salariial celor 1,4 milioane de bugetari.

Ironia timpului: Răzvan Voican, redactorul-şef adjunct al ZF,scrie tot despre FMI, pentru că nu am reuşit să scăpăm de ei nicidupă un deceniu şi aşteaptă spre finalul lunii să revină laBucureşti delegaţia Fondului să vadă dacă ne-am făcut temele.

Mugur Isărescu este tot guvernatorul BNR şi cel mai dorit/visatpremier - dacă ar accepta - şi vorbeşte ca acum 12 ani de anidespre reforme şi curs. Iar Sorin Pâslaru, redactorul-şef al ZF, îlîntreabă dacă nu cumva modelul BNR de politică monetară estedepăşit de realităţile economice actuale din economie. DanaCiriperu, celălalt redactor-şef adjunct al ZF şi cea care arealizat paginile pentru ZF 3.000 de ediţii, nu lucra aici cândZF-ul lansa leul greu în 2005, dar acum ştie pe de rost lumea vie acompaniilor.

În 12 ani s-au întâmplat multe lucruri în economie şi în lumeaafacerilor, dar pentru noi a fost şi este o plăcere să scriemdespre ele în cele 3.000 de ediţii.

Tuturor celor care au scris, scriu şi realizează acest ziar acumle mulţumesc. Dar în final aprecierile noastre sunt către ceidespre care scriem şi către cititori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO