Special

Croitoru, BNR: Zona euro este cel mai mare proiect al Europei, nu cred că se va prăbuşi

Croitoru, BNR: Zona euro este cel mai mare proiect al Europei, nu cred că se va prăbuşi

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, are aproape 200 de articole pe teme economice publicate

Autor: Adelina Mihai

30.11.2011, 21:50 650

Posibila destrămare a zonei euro iese din discuţie, acesta fiind cel mai mare proiect al Europei, pentru care se discută deja despre alocarea de finanţări care să suplimenteze nevoile financiare ale zonei euro în următoarea perioadă, a spus Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţio­nale.

"Adoptarea monedei euro este cel mai mare proiect al Europei, iar statele membre ale UE vor face tot ce le stă în putinţă pentru a evita destră­marea zonei euro. Nu cred că se poate vorbi de destrămarea zonei euro, dar acest lucru nu înseamnă că ar fi imposibil să se întâmple", a spus Croitoru, prezent marţi seară la un eve­niment organizat de şcoala de afaceri WU Executive Aca­demy, care oferă pe piaţa locală un program de Executive MBA.

Afirmaţia sa, generată de o întrebare a unui student la pro­gramul de EMBA, vine în contextul în care ideea dispariţiei monedei unice tinde să se insinueze deja în mediile financiare internaţionale. Minis­trul polonez de externe Radek Sikorski, aflat la Berlin, a cerut Germaniei să facă ceva îm­potriva unei prăbuşiri a zonei euro care ar avea "consecinţe apocaliptice". În acelaşi timp, Italia a ajuns să plătească aproape 8% pe an pentru a-şi putea plasa obligaţiunile.

În ceea ce priveşte politica României privind intrarea în zona euro, Croitoru spune că autorităţile au păstrat ca target anul 2015, acesta fiind un deadline intern, nu este niciun fel de înţelegere semnată cu oficialii europeni.

"Autorităţile române au observat că, în timp, România a avut ţinte înalte, cum a fost intrarea în NATO în 2004 sau în UE în 2007. Acum are nevoie de un alt target, iar acesta este aderarea la zona euro în 2015", a explicat el.

O altă întrebare a unui student la EMBA, privind identi­ficarea unor posibili "câştigători" în urma crizei din zona euro, Croitoru a exclus această posi­bilitate, susţinând că doar "accidental" este posibil ca vreo ţară să fie avantajată în urma crizei zonei euro. El a admis totuşi că unul dintre avantajele pe care le vor dobândi toate statele membre în urma acestei perioade va fi o disciplină fiscală la un nivel foarte ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO