♦ Dacă acţiunile companiei X se tranzacţionează la 12 lei, iar cele ale companiei Y la 176 de lei, asta nu înseamnă că X este mai ieftină decât Y. Nicidecum ♦ Pentru a vedea dacă o companie este mai ieftină sau mai scumpă faţă de o altă companie, trebuie luate în calcul câteva aspecte, cel mai important fiind raportul dintre capitalizare şi profitul net.
Alina, o tânără de 29 de ani care lucrează într-o firmă de IT, se pregăteşte să investească 1.000 de lei la Bursa de Valori Bucureşti. Cu această sumă, ea ar putea cumpăra 170 de acţiuni MedLife, 35 de acţiuni Banca Transilvania sau 45 de acţiuni BRD.
Alina observă că acţiunile MedLife se tranzacţionează la 5,85 lei, cele ale băncii de la Cluj la 29 de lei, iar cele ale BRD la 22 de lei. Prima impresie a tinerei este că acţiunile MedLife sunt mai ieftine decât cele ale Băncii Transilvania sau BRD, dar lucrurile nu sunt deloc aşa de simple. Nicidecum. Iar Alina este pe cale să descopere una dintre multele lecţii pe care le are de învăţat despre investiţii şi piaţa de capital: preţul unei acţiuni nu este relevant atunci când vine vorba de alocările din portofoliu. Iar o companie nu poate fi mai „ieftină” sau mai „scumpă” doar prin prisma acestui indicator.
Adrian Mitroi, profesor finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice, spune că la cursul din anul 2 de Finanţe Personale studenţii învaţă despre indicatorii investiţionali - cei care, prin compararea financiarelor (vânzări, venit din exploatare, profit, rata dividendelor) cu opinia pieţei (preţ acţiune), impun o decizie investiţională bazată pe valoare - adică achiziţia relativ ieftină de potenţial viitor.
„Aceşti indicatori se compară în evoluţia lor în timp, dar şi cu cei ai competitorilor firmei. Companiile cu indicatori buni (mari) sunt considerate atractive. O firmă bună este o investiţie bună - este mantra investitorilor conservatori”.
Iar cireaşa de pe tort este cursul de Finanţe Comportamentale în care studenţii învaţă că oricât de priceput, deştept eşti sau te crezi ca investitor, piaţa va face ce ştie cel mai bine, adică îţi va răsplăti doar disciplina, informaţia bine structurată, învaţarea continuă şi din eşecuri. „Construcţia averii investiţionale antifragile se face doar pe termen lung, iar investiţia bursieră este unul din puţinele lucruri în viaţă care nu depind doar de noroc”.
Pentru a aduce investiţiile la un numitor comun şi a le putea compara corect, Alina ar trebui să analizeze mai multe date financiare şi indicatori şi să se documenteze doar din surse sigure. Să începem cu cel mai important aspect: documentarea.
”Prima lecţie pe care un investitor începător o învaţă este faptul că preţul acţiunii este diferit de valoarea acesteia, iar din punct de vedere investiţional mai importantă este valoarea. De aceea, calculăm indicatorii P/BV (preţul acţiunii raportat la valoarea contabilă a societăţii) sau P/E (preţul acţiunii raportat la profitul generat de societate) şi alţii. Spre exemplu, Alina va identifica faptul că pentru o acţiune Medlife plăteşte de 6,14 ori activul net al societăţii, în timp ce pentru TLV plăteşte de 1,75 ori, iar pentru BRD de 1,7 ori. Evident, este important să comparăm societăţi din aceeaşi industrie şi să folosim mai mulţi indicatori financiari.”
1. Nu accesa niciodată reclame pe Facebook care îţi promit dividende. Sunt înşelătorii!
Sunt tot mai multe reclame pe Facebook şi Youtube care promit dividende de 5-6 mii de lei în urma unei investiţii minime de 200-300 de lei. Sunt scheme frauduloase prin care Alina îşi va pierde banii.
Companiile listate au interzis prin reglementări de la ASF să-şi promoveze acţiunile, iar ceea ce vedeţi, precum Hidroelectrica, Transgaz şi cu clipuri de 10-20 de secunde în care chiar şeful companiei vă promite că o să vă multiplicaţi banii nu sunt altceva decât înşelătorii.
„Recomandarea noastră, a Bursei de Valori Bucureşti, este ca orice persoană care doreşte să investească la bursă să ştie că poate face asta doar prin intermediul unui broker autorizat să tranzacţioneze la BVB. Lista acestor brokeri este disponibilă pe site-ul BVB şi poate fi oricând vizualizată la acest link: https://bvb.ro/Intermediaries/ListOfIntermediaries/GeneralIndex”, recomandă reprezentanţii BVB.
Pentru documentare, accesează site-ul bvb.ro şi caută numele companiei pe care vrei să o analizezi. Acolo vei găsit propunerile de dividende, planurile de investiţii şi altele. Sau şi mai simplu, citeşte ZF.ro.
2. Raportul dintre capitalizare şi profitul net sau price earning ratio (P/E).
Acesta este cel mai folosit multiplu de tranzacţionare de investitori pentru a analiza performanţa unei companii. Scopul oricărei companii este să realizeze un profit cât mai mare pentru investitori şi pentru dezvoltarea pe mai departe.
Multiplul se calculează împărţind capitalizarea la profitul net al ultimelor 12 luni, iar rezultatul reprezintă numărul de ani necesari pentru ca preţul plătit în prezent pentru o acţiune să fie recuperat din profiturile acesteia.
La Bursa de Valori Bucureşti, unii brokeri publică în timp real în platformele de tranzacţionare raportul P/E sau prin buletinele de analize trimise clienţilor.
Cu cât P/E este mai mic, cu atât compania este mai atractivă în ochii investitorilor întrucât permite recuperarea mai rapidă a investiţiei. Cel mai indicat este ca multiplul să fie aplicat în cazul unor companii din acelaşi sector de activitate. De exemplu: Banca Transilvania şi BRD.
În cazul băncii de la Cluj, P/E este de aproape 8 ori profitul net, în timp ce în cazul BRD de 9,6 ori, arată calculele realizate de ZF. Spre comparaţie, pentru MedLife multiplul este de 6.000 de ori în contextul în care compania a avut o perioadă dificilă în care a avut pierderi din cauza scumpirilor din economie.
P/E ia în calcul rezultatele trecute dar acesta poate fi calculat şi pe baza rezultatelor viitoare estimate de companie prin buget. Cel din urmă se numeşte forward P/E.
Aşadar o primă lecţie bifată pentru Alina: sau un exemplu mai simplu - între producătorii de energie. Acţiunile Petrom se tranzacţionează la 0,7 lei iar cele ale Hidroelectrica la 130 de lei pe unitate. P/E în cazul companiei petroliere este de 12,3 ori iar în cazul companiei care administrează Porţile de Fier de 9,6 ori. Forward P/E pentru Petrom este de 12,25 iar pentru Hidroelectrica de 13,7.
„Compania gestionează cât de mare este preţul unei acţiuni pe piaţă prin consolidare (cum a făcut Banca Transilvania sau Amazon) sau prin splitare (cum a făcut de curând NVidia). Un preţ mare face mai grea achiziţia, în timp ce un preţ redus face achiziţia acţiunilor mai uşoară pentru investitorii de retail. Pentru investitorii instituţionali, acest aspect este irelevant. Însă ceea ce contează este randamentul procentual adus de o acţiune. Deci ne uităm la evoluţiile procentuale şi la multipli şi astfel putem să comparăm performanţele diverselor companii”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România. P/E este important, dar mai sunt şi alte aspecte de luat în calcul.
3. Dividende. Sau cel mai simplu: parte din profit.
Dividendele reprezintă o parte din profitul companiei distribuită acţionarilor prin care este oferit investitorului un venit pasiv constant. Comparând randamentul dividendelor între diferite acţiuni, Alina poate decide care dintre acestea oferă o rentabilitate mai mare pe termen lung.
Randamentul dividendelor se calculează ca raport între valoarea dividendului şi preţul acţiunii. Un randament mai mare indică faptul că investitorul primeşte mai mulţi bani pentru fiecare acţiune deţinută. Cu toate acestea, este important ca Alina să nu se bazeze exclusiv pe randamentul dividendelor şi să ia în considerare şi alte aspecte, precum stabilitatea companiei, istoricul plăţilor de dividende şi potenţialul de creştere pe termen lung.
Sunt doar trei indicatori însă prin analizarea acestora, Alina poate face comparaţii între diferite acţiuni şi poate lua decizii de investiţie informate. Astfel, va evita capcanele de a judeca o investiţie doar pe baza preţului acţiunii şi va putea construi un portofoliu mai echilibrat şi bine fundamentat.?
Cum evaluezi o companie?
Calculează raportul între capitalizarea bursieră şi profitul net raportat de o companie pentru a putea să compari investiţiile între ele. Cu cât P/E (price earning ratio) este mai mic, cu atât compania este mai atractivă în ochii investitorilor întrucât permite recuperarea mai rapidă a investiţiei. Ia în calcul şi P/E raportat la estimări prin buget, dar şi randamentul dividendelor.
Cum te informezi?
Niciodată, dar niciodată, nu accesa reclame pe Facebook care promit dividende de 6.000 de lei în urma unei investiţii de 200-300 de lei. Sunt înşelătorii! Investeşte doar printr-un broker autorizat. Lista poate fi consultată pe site-ul bvb.ro.
Capitalizarea este valoarea totală a unei companii, obţinută înmulţind preţul unei acţiuni cu numărul total de acţiuni emise. Reflectă mărimea şi valoarea companiei pe bursă.