Special

Cum ar putea fi afectată România de alegerile din Grecia

Cum ar putea fi afectată România de alegerile din Grecia

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

08.05.2012, 00:02 1275

"Pentru România impactul alegerilor parlamentare din Grecia vor fi resimţite mai mult pe cale indirectă decât prin canalul direct care se referă la relaţiile bilaterale şi la prezenţa unor companii şi bănci în România. Indirect, efectul va fi resimţit prin intermediul zonei euro", apreciază analistul economic Laurian Lungu.

Despre rezultatul alegerilor, el notează că acesta este un caz rar în istorie şi creează probleme serioase pentru că va fi nevoie de trei partide pentru a forma o coaliţie.

"S-ar putea ca aceste alegeri parlamentare din Grecia să fie doar la prima etapă şi să urmeze şi ce-a de-a doua, însă rămâne de văzut. Grecia va continua să fie o sursă de instabilitate pentru zona euro dacă se va merge în aceeaşi direcţie", a spus Laurian Lungu. "Sunt semnale care se dau din Grecia, Franţa. Populaţia s-a săturat de austeritate şi va fi nevoie ca Germania şi Olanda să îşi mai flexibilizeze politica", a concluzionat el.

Analistul economic Dragoş Cabat consideră că, dacă evoluţia din Grecia va tinde către ieşirea acesteia din UE, atunci vor fi afectate băncile elene din România şi va fi afectată puterea monedei euro la nivel mondial.

"Atunci când euro a scăzut, leul a scăzut şi mai mult", a avertizat el, menţionând că alegerile parlamentare din Grecia destabilizează puternic UE şi zona euro, cu atât mai mult că nu mai există cea de-a doua forţă din UE, "acum că Franţa îşi poate revizui poziţia. În acest context, Germania poate rămâne singura locomotivă a Europei, deşi şi aici pot apărea anumite discuţii". Analistul apreciază că, în practică, singura şansă pentru Grecia este să aplice măsurile de austeritate. Populaţia va plăti însă în ambele scenarii posibile.

"Dacă Grecia rămâne în Uniunea Europeană, populaţia va plăti prin măsurile de austeritate, iar dacă iese din zona euro, va plăti prin deprecierea monedei naţionale, drahma, şi prin inflaţie ridicată."

Despre rezultatul alegerilor greceşti, Marius Cristian Neacşu, profesor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale a ASE, spune că acestea au o explicaţie complexă. "Criza din '29 l-a adus la putere în Germania pe Hitler, lider al partidului socialist. Secolul XXI pare tras la indigo cu secolul XX. Pe fondul unei crize economice internaţionale apar discuţii extremiste, iar în Grecia este vorba de saturaţia la care a ajuns populaţia cu austeritatea. Ascensiunea extremelor de dreapta sau de stânga are loc în astfel de contexte economice nefavorabile", spune el, menţionând că în Europa au mers politicile partidelor tradiţionale atâta timp cât nu au fost probleme.

"Reamintesc că Belgia nu a avut guvern stabil de la alegerile federale din 2007. Atunci când loveşte criza economică, ea aduce de fapt o criză de identitate", a mai spus Cristian Neacşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO