Special

Cum arată economia judeţului Covasna, unde doar o companie a reuşit să treacă pragul de 100 milioane de euro

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.08.2014, 16:00 2711

Judeţul Covasna, cel mai mic din România ca număr de locuitori, a fost un reper pentru industria construcţiilor de maşini, dar şi un simbol pentru piaţa de tutun din România, aici producându-se până în urmă cu circa patru ani mărcile de ţigări Carpaţi şi Snagov. În prezent, investiţiile majore se pot număra pe degetele unei mâini, iar acest lucru se poate vedea şi în cifra de afaceri redusă realizată de companiile din judeţ.

Cele circa 4.600 de companii active în judeţ au realizat împreună o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de euro, ceea ce plasează Covasna pe ultimele locuri în România la acest capitol alături de Caraş-Severin, Vaslui şi Botoşani şi în faţa celui mai slab judeţ din România- Mehedinţi, în care firmele au avut un rulaj total de 0,9 mld. euro.

Primele 20 de companii din judeţ realizează împreună afaceri de peste 500 de milioane de euro, adică aproape 50% din total.

„Până în anul 1989, judeţul Covasna a fost un reper în industria construcţiilor de maşini, aici amin­tim de fabricile de aparataj auto, motoare elec­trice, cutii de viteze sau  fabrica de suban­sam­bluri auto din Sfântu Gheorghe, care s-au închis pe rând. De asemenea, fabrica de ţigarete din Sfântu Gheor­ghe, cu o tradiţie de peste 110 ani, a fost în­chisă în anul 2011. Aşa au dispărut de pe piaţă două branduri româneşti foarte cunoscute: Car­paţi şi Snagov“, spun reprezentanţii prefecturii Co­vasna.

Cea mai mare companie din judeţ este Domo Retail afacere fondată de Lorand Szarvadi,  iar a doua este Fabrica de Lapte Braşov, deţinută de grupul grec Olym­pus, care însă şi-a mutat fabrica în anul 2011 din localitatea Baraolt din Covasna în Hălchiu (jud. Braşov), aici investind 75 mil. euro. Com­pania a rămas pentru moment înregistrată în Covasna.

Pe de altă parte, judeţul a reuşit să atragă investitori în industria textilă precum Dietrich Bock, un om de afaceri german, care deţine în Co­vasna mai multe firme printre care Transil­vanian Trousers Company, cu afaceri de 68 mil. lei anul trecut, şi Ready Garment Technology, cu un rulaj de 41 mil. lei. Totodată, a treia com­pa­nie din judeţ Producţie Zarah Moden, cu afaceri de 131 mil. lei, alături de New-Fashion, sunt alte două entităţi cu activitate în fabricarea îm­bră­cămintei active în Covasna, care sunt deţinute însă de grupul Wegener-M-Fashion din Germania.

„Printre investitorii străini din judeţul nostru se numără firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, care va investi anul acesta 150 mil. euro într-o fabrică de prelucrare a lemnului, în localitatea Reci, în urma investiţiei urmând să fie create 650 de noi locuri de muncă“, mai spun reprezentanţii prefecturii.

Totodată, şi suedezii de la Autoliv au făcut o fabrică de volane auto în municipiul Sfântu Gheorghe în 2012.

Pe de altă parte, antreprenorii locali nu au avut putere la fel ca multinaţionalele. Cel mai mare antreprenor din judeţ este Ioan Ţiţeiu, proprietarul companiei cu activitate în domeniul construcţiilor Arcon, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 125 mil. lei. Dintre cele mai mari 20 de companii din judeţ, 11 sunt deţinute de antreprenori locali.

Recent, autorităţile din Sfântu Gheorghe au făcut un pas important pentru atragerea investi­torilor, construind un parc industrial.  „Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au demarat lucrările de amenajare a viitorului parc industrial de la Câmpu Frumos din Sfântu Gheorghe, care se va întinde pe o suprafaţă de 16,5 hectare. Parcul industrial va deveni funcţional în aproximativ un an şi jumătate şi este unul dintre cele mai importante proiecte aflate în derulare.“

 

CV-ul politic al judeţului Covasna

 

Marius Popică (PSD), 46 de ani, prefectul judeţului Covasna

Este de profesie inginer în zootehnie, fiind absolvent al Institutului Agronomic „Nicolae Bălcescu“ din Bucureşti. Înainte de a deveni prefect în luna aprilie a acestui an, el a fost director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din judeţul Covasna. În perioada 2010-2013, a fost director executiv adjunct şi anterior consilier superior în cadrul aceleiaşi instituţii. De asemenea, Marius Popică a ocupat funcţia de director coordonator adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din judeţul Covasna. A activat şi în cadrul unor companii private, aşa cum este Unic Star Covasna, cu activităţi în agricultură, şi Zoocov Prod Covasna, unde a ocupat funcţia de director.

 
 
 

Tamas Sandor (UDMR), 47 de ani, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna

CV-ul preşedintelui nu este disponibil pe site-ul instituţiei

Absovent al Facultăţii de drept a Universităţii Eotros Lorand din Budapesta, Tamas Sandor a câştigat în 2012 al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna. Membru al UDMR încă din 1989, Tamas Sandor a fost deputat în perioada 1996-2004, iar în 2003 a activat ca avocat. Printre funcţiile care se mai regăsesc în CV-ul lui Tamas Sandor de pe site-ul Camerei Deputaţilor se mai găseşte şi cea de redactor la revista Magyar Kisebbsag sau consilier la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

 

Antal Arpad Andras (UDMR), 39 de ani, primarul municipiului Sfântu Gheorghe

CV-ul primarului nu este disponibil pe site-ul instituţiei, ci pe pagina personală a acestuia

De şase ani primar al municipiului Sfântu Gheorge, Antal Arpad Andras este absolvent al Facultăţii de Sociologie şi asistenţă socială din cadrul Universităţii Babeş - Bolyai din Cluj-Napoca.

Până în anul 2000, el a lucrat ca sociolog în cadrul Consiliului Judeţean Covasna, iar apoi a devenit asistent universitar în cadrul Universităţii Babeş - Bolyai. În perioada 2004-2008 a fost deputat în Parlamentul României, iar apoi a fost ales primar. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO