Special

Cum au fost convinşi finlandezii să vină la Jucu şi ce e de făcut acum

Cum au fost convinşi finlandezii să vină la Jucu şi ce e de făcut acum

Autor: Sorin Pâslaru

30.09.2011, 00:04 1644

Unul dintre oficialii prezenţi la în­tâl­nirile pentru aducerea Nokia în Ro­mânia spune că finlandezii s-au an­gajat la investiţii de circa 60 milioane de euro.

"Au avut de ales între Baia Mare şi Cluj şi au ales Clujul. Motivele sunt simple: aeroport internaţional, univer­sitate tehnică. Pe atunci nu erau aju­toa­re de stat. România nu a oferit Nokia niciun fel de ajutor de stat", a spus oficialul.

El afirmă că nu se punea atunci pro­blema ca Nokia să plece atât de de­vreme din Ro­mâ­nia, dar nici nu poţi să ţii o companie dacă nu mai are piaţă.

"Nu mai plecase ni­meni atunci şi nu se pu­nea problema de ple­cat. Nu poţi să obligi un om să stea 100 de ani. Dacă îi dai ceva, îl ţii."

Doar firmele care pri­mesc ajutoare de stat trebuie să stea acel număr de ani în care statul român să-şi re­cu­pereze investiţia, în primul rând prin im­po­zitul pe salarii şi con­tri­buţiile sociale încasate.

"Se leagă valoarea ajutorului de stat de numărul de locuri de muncă. În 3-4 ani se amortizează", a explicat sursa citată.

De investiţia Nokia s-a ocupat în mod direct Guvernul Tăriceanu, fiind realizat un memorandum cu Consiliul Judeţean şi Guvern.

Autorităţile locale s-au angajat la construirea unui parc industrial cu utilităţile aferente şi a unui drum, dar acestea nu pot fi considerate ajutoare de stat, pentru că pot fi folosite de către orice investitor.

"Nu este o fundătură. A creat lo­curi de muncă. Niciodată nu s-a pus pro­blema că poate fi un proiect tem­po­rar. Toţi investitorii spun că vin să stea. Nu se gândea la plecare de atunci. A fost o evoluţie a pieţei. Este cea mai mare plecare a unui investitor străin, dar nu pleacă din cauza României. Pleacă din cauza Nokia", a mai spus oficialul.

Ce ar trebui clujenii să facă? Să protesteze, cum au făcut nemţii la Bochum în 2007?

"Nu trebuie să ai aceeaşi atitu­di­ne, ci trebuie să fie următoarea po­zi­ţie: am înţeles că Nokia plea­că. Trebuie să ne întrebăm ce punem în loc?

"De ce nu ar veni alţi investitori acolo? Parcul Tetarom este mare. Trebuie aduşi alţi investitori mari. Când investeşti câteva zeci de milioa­ne de euro nu pleci peste un an, ci să rămâi un număr de ani", a mai spus oficialul.

Ce avem de făcut atunci?

"Noi strategic trebuie să ne în­tărim echi­pele de pro­mo­va­re a inves­ti­ţiilor, să fim mai pro­activi, ce pieţe merg mai bi­ne, care merg mai rău. Să mer­gem spre zo­nele care se dove­desc active. Au înce­put să meargă mai bi­ne in­ves­tiţiile din SUA în ul­ti­mii doi ani, spre exemplu", a mai spus sursa citată.

Ce aduce o astfel de investiţie? Im­pac­tul pozitiv asupra eco­no­miei româneşti se măsoară în locuri de muncă noi, tehnologie adusă şi taxe plătite

La nivelul locurilor de muncă, contează că sunt condiţii civilizate de muncă, cantină, eventual grădiniţă pentru copii.

"Oamenii care au lucrat acolo au un avantaj pe piaţa muncii - au primit traininguri, a trebuit să fie disci­pli­naţi", explică oficialul.

Cum s-ar putea preveni astfel de plecări? "Nu ai ce face, piaţa dictează. Când au plecat din Germania, nu a fost la fel?"

Nu ar trebui sprijiniţi investitorii români?

"Şi el poate închide ca român dacă nu merge piaţa. Nu îl opreşte nimeni să ceară ajutor de la ministere să se dezvolte. Sunt firme româneşti care se dezvoltă fără probleme pen­tru că cere piaţa. Întotdeauna ţine de piaţă, dar şi de manager", a mai spus oficialul citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO