Special

Cumpărătorii discreţi ai energiei ieftine: cine mai are priza cuplată cu curentul hidro în afară de Alro şi Energy Holding

Cumpărătorii discreţi ai energiei ieftine: cine mai are priza cuplată cu curentul hidro în afară de Alro şi Energy Holding

Autor: Roxana Petrescu

25.06.2012, 00:05 2876

O serie întreagă de firme, controlate de oameni de afaceri bine conectaţi la mediul politic, dar puţin cunoscuţi pe plan local, au priza cuplată la cea mai ieftină energie din România, alături de firmele cu contracte foarte grele, aşa cum sunt Energy Holding, Alro, cel mai mare consumator de energie din România, sau elveţienii de la Alpiq.

Elsid Titu, o companie care produce electrozi siderurgici pentru industria metalurgică, a luat anul trecut 0,17 TWh de energie hidro pentru care a plătit un preţ de 17,7 milioane de lei (circa 4,2 milioane de euro). Potrivit informaţiilor din presa locală şi centrală, Elsid Titu este controlată de doi oameni de afaceri din Câmpina, Mihai Anastasescu şi Mihai Tufan. Despre Anastasescu presa locală scrie că este un apropiat al Robertei Anastase şi un fost sponsor al campaniilor PDL. Înainte de venirea PDL la putere, omul de afaceri din Câmpina avea relaţii apropiate şi cu Adrian Năstase, premierul în a cărui guvernare s-au făcut cele mai mari afaceri cu energie hidro. De cealaltă partea, Mihai Tufan are interese în mai multe segmente economice, cum sunt sectorul industriei, piaţa farma sau imobiliarele.

Cei doi mai figurează şi în acţionariatul Electrocarbon, o altă firmă cuplată direct la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. Astfel, potrivit raportului administratorilor pentru 2011, publicat luna trecută de către Fondul Proprietatea, Electrocarbon a cumpărat 0,15 TWh de energie electrică în valoare de 16,1 milioane de lei (3,8 milioane de euro). Deşi ambele firme au acces direct la cea mai ieftină energie din ţară, ele au intrat într-un litigiu cu Hidroelectrica cu prilejul renegocierii anuale a preţului energiei electrice pentru 2010. "Urmare acestei situaţii, Hidroelectrica a notificat Elsid şi Electrocarbon despre rezilierea unilaterală a contractelor de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiate cu acestea, cu un preaviz de 30 de zile, în conformitate cu prevederile contractuale în vigoare. Prin Ordonanţe Prezidenţiale emise de Tribunalul Dâmboviţa şi Tribunalul Olt, Hidroelectrica a fost obligată să continue livrarea energiei electrice până la pronunţarea unei hotărâri pe fond, respectiv a unei hotărâri pe fond irevocabile", se mai arată în raportul admnistratorilor pe 2011.

Tot pe lista celor care iau energia ieftină de la Hidroelectrica se numără şi Euro PEC, o companie de comerţ cu energie electrică deţinută de omul de afaceri gălăţean Adrian Comşa. Potrivit presei centrale, Comşa este finul lui Mircea Toader, deputat PDL Galaţi şi fost secretar de stat în Ministerul de Interne.

O altă companie cuplată direct la energia hidro în 2011 a fost Luxten, o firmă controlată de Claudiu Nicolae Rădulescu şi Ionuţ Pepenică, unii dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali. Luxten este cunoscută pe piaţa locală atât pentru contractele de iluminat public încheiate cu Primăria Bucureştiului în 1997 pe o durată de 15 ani, cât şi cu marile oraşe din ţară. Luxten are un contract semnat cu Hidroelectrica în 2004 şi valabil până în 2014. În 2010 cele mai mari contracte ale Hidroelectrica au fost prelungite până în 2018. Printre angajaţii Luxten s-a numărat şi fiica preşedintelui Elena Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO