Special

De câţi bani au nevoie băncile din zona euro prezente în România

Autor: Razvan Voican

28.10.2011, 00:00 722

Erste Group Austria

Pentru a ajunge la un nivel de capitalizare Core Tier 1 de 9%, banca are nevoie de o majorare a capitalului cu 59 mil. euro. Necesarul final urmează să fie calculat de Autoritatea Bancară Europeană pe baza rezultatelor financiare pe trimestrul al treilea, pe care Erste urmează să le publice astăzi. Erste nu precizează de unde va lua banii pentru consolidarea capitalului, mai ales că pentru 2011 a preconizat pierderi de aproape 800 mil. euro. Statul austriac are deja 1,2 mld. euro investite în Erste din 2009. Grupul deţine aproape 70% din BCR şi se pregăteşte să preia controlul total prin cumpărarea acţiunilor de la cele cinci SIF-uri.

Société Générale Franţa

Grupul trebuie să-şi suplimenteze capitalul cu 3,3 mld. euro pentru a face faţă riscurilor legate de expunerea la riscul datoriilor suverane. Acesta este rezultatul evaluării preliminare derulate de Autoritatea Bancară Europeană astfel încât SocGen să ajungă la noua rată de capital considerată sigură de 9%. Frederic Oudea, şeful SocGen, susţine că banca nu are nevoie de bani de la stat pentru a-şi consolida capitalul. SocGen controlează a doua mare bancă din România, BRD, şi este unul dintre cei mai importanţi finanţatori ai statului.

RZB Group Austria

Grupul RZB, care include Raiffeisen Bank International, are nevoie de 1,9 mld. euro pentru întărirea capitalului, potrivit calculelor Autorităţii Bancare Europene (ABE). ABE nu a făcut o analiză separată pentru Raiffeisen Bank International, entitatea care controlează Raiffeisen Bank România, una dintre băncile locale sistemice. RZB consideră că suma rezultată din calculele ABE este excesivă şi nu ţine cont de capitalul participativ subscris de investitori privaţi.

Volksbank Austria

Volksbank, care a renunţat la divizia de operaţiuni în Europa Centrală şi de Est, dar a păstrat România, are nevoie de circa 940 mil. euro, conform primelor estimări, pentru a atinge nivelul de capitalizare cerut. În ciuda tranzacţiei parafate cu ruşii de la Sberbank, banca austriacă se află în continuare sub presiune. Numai în România ar trebui să aducă până la 200 mil. euro pentru consolidarea capitalului filialei locale şi a acoperi astfel efectele pierderilor din porfoliul de credite.

UniCredit Italia

UniCredit, unul dintre cele mai mari grupuri bancare europene , a anunţat un necesar de capital suplimentar de aproape 7,4 mld. euro. De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană a indicat o sumă totală de 14,7 mld. euro estimată la nivelul băncilor italiene pentru consolidarea capitalurilor şi atingerea unei rate de 9%.

Alpha Bank şi Eurobank GreciaN/A

Cele două bănci care deţin poziţii sistemice în România nu au anunţat până la închiderea ediţiei necesarul de capital pentru încadrarea în noile cerinţe ale Autorităţii Bancare Europene. Premierul elen George Papandreou a afirmat că probabil unele bănci greceşti vor fi naţionalizate, fără a indica vreun nume. ABE a calculat că băncile elene au nevoie în total de 30 mld. euro, sumă imposibil de strâns de la acţionarii existenţi sau de pe piaţa de capital. De altfel, Alpha Bank şi Eurobank hotărâseră să fuzioneze tocmai pentru a evita o naţionalizare. Rămâne de văzut care va fi soluţia finală, acţionarii celor două bănci fiind chemaţi să discute proiectul de fuziune vinerea viitoare.

ING Bank Olandanuare nevoie de capital suplimentar

Olandezii de la ING Bank au anunţat că îndeplinesc deja noile cerinţe de capital ale Autorităţii Bancare Europene şi ca atare nu au nevoie să strângă capital suplimentar pentru a ajunge la indicele de capitalizare Core Tier 1 de 9%. ING deţine pe piaţa locală a zecea mare bancă după active. Grupul olandez mai are de rambursat circa 3 mld. euro din ajutorul de 10 mld. euro primit de la stat în 2008 pentru a nu cădea victimă pieţelor după prăbuşirea Lehman Brothers.

Millennium Bank Portugalia

Portughezii care au ajuns în 2005 în finala pentru preluarea BCR au nevoie de 2,3 mld. euro pentru a îndeplini noile cerinţe de capital până la jumătatea anului viitor. O bună parte din necesar provine din reevaluarea portofoliului de titluri la preţurile pieţei. Millennium susţine că necesarul ar trebui reevaluat la 1,75 mld. euro prin includerea unor măsuri de consolidare luate în ultimele luni. Portughezii au hotărât că filiala din România nu mai face parte dintre activele sale de interes strategic, decizie care lasă deschisă varianta vânzării în cazul găsirii unui investitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO