♦ Finanţatorii se uită la produs, care să răspundă unei nevoi, la echipă şi piaţă.
Companiile de tehnologie din regiune incluse în topul Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală au înregistrat o rată de creştere de 1.604% în ultimii patru ani. Trei companii din România au ajuns în acest top şi au înregistrat creşteri de mai bine de 10 ori în ultimii patru ani, conform analizei din cadrul programului amintit.
„În clasamentul principal Fast 50, cea mai rapidă creştere din regiune este înregistrată de un start-up din Republica Cehă. A avut o creştere de 7.958% în ultimii 4 ani. Start-up-ul a creat un ecosistem end -to - end de pariuri sportive pentru EA Sports. Rata medie de creştere înregistrată a fost de 1.604%. La nivel local, această ediţie a cuprins 11 companii de tehnologie în clasamentul principal Fast 50 şi în sub-categoria Companies to watch, dar nu numai“, a spus Andrei Ionescu, consulting market leader, Deloitte România, şi coordonatorul programului Technology Fast 50 Europa Centrală în România.
Clasamentul din acest an, aflat acum la cea de-a 25-a ediţie, este dominat de jucători din domeniul software, urmat de domeniile fintech, media şi divertisment, tehnologii de mediu şi de comunicare, hardware şi sănătate.
Deloitte România a organizat, vineri, o conferinţă dedicată programului Technology Fast 50 Europa Centrală, cu sprijinul Google Cloud, partener de tehnologie la nivel regional, Toronto Business Development Center ca partener local şi Ziarul Financiar ca partener media.
Primul panel al conferinţei a fost dedicat finanţatorilor. Alina Georgescu, investment manager la Catalyst România, Liviu Gherman, head of channel şi partener CEE la Google Cloud şi Vikram Khurana, preşedinte Toronto Business Development Center au vorbit despre finanţarea companiilor din tehnologie.
„Aş spune că există trei factori principali la care ne uităm: produsul, echipa şi piaţa. În ceea ce priveşte produsul, produsele în care investim au fost deja dovedite. Este foarte important pentru noi să înţelegem că nevoia pentru care antreprenorii au construit produsele există cu adevărat pe piaţă. Şi confirmăm acest lucru având apeluri de referinţă cu clienţii, de exemplu, cu companiile care sunt deja clienţi“, a spus Alina Georgescu.
Următoarele paneluri au fost dedicate companiilor din România care au intrat anul acesta în topul regional, dar şi altor companii locale care au primit distincţii speciale. Liderii companiilor au vorbit despre provocările de la început de drum, dar au oferit şi sfaturi pentru start-up-uri, pornind de la propria experienţă. „Ca sfat pentru start-up-uri, probabil că ar fi evitarea concentrării pe un singur client foarte mare, deşi e foarte tentant, ca la toată lumea. Focusul pe produs şi pe mulţi clienţi aş zice că este o cheie. Eu cred foarte mult în complexitate şi abordarea strategică este pasiunea mea“, a spus Ştefan Morcov, CEO, Hermix, o platformă care ajută companiile să vândă către instituţiile din sectorul public din Europa.
Andrei Ionescu, consulting market leader, Deloitte România şi coordonatorul programului Technology Fast 50 Europa Centrală în România
►România este reprezentată în ediţia din acest an a programului Fast 50 Europa Centrală în toate categoriile clasamentului, prin nu mai puţin de 11 start-up-uri, care au reuşit să se remarce prin creşterea accelerată din ultimii ani, prin potenţialul de dezvoltare, prin efectele pozitive în diverse domenii ale soluţiilor inovatoare pe care le-au creat, precum şi prin potenţialul de business la nivel global al soluţiilor dezvoltate de ei. Aceste rezultate reflectă diversitatea şi potenţialul ecosistemului românesc de start-up-uri, la a cărui dezvoltare suntem onoraţi să contribuim prin beneficiile pe le care le aduce platforma Fast 50.
► Primul criteriu al programului ar fi venituri operaţionale anuale de minimum 50.000 euro în primii 3 ani şi cel puţin 100.000 euro în 2023. Să aibă sediul central într-una din ţările din Europa Centrală, să dezvolte tehnologii patentate sau să deţină drepturi de proprietate intelectuală asupra lor.
Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România
► Am avut cinci premii speciale, trei din categoria Impact Stars, cu produse, aplicaţii din zona de comerţ, partea tehnologică a comerţului, i-am avut pe cei de la SymphoPay, pe cei de la Infosec Center şi pe cei de la Innoship.
►Şi cele două premii speciale CE Tech Rocketship, care au revenit Druid, companie care automatizează diverse procese şi care a inventat acest dirijor şi nu în cele din urmă, compania Hermix, care facilitează licitaţiile publice.
►Sper şi cred, cu aceste companii ne putem mândri şi putem să ne extindem şi să ducem mai departe inovaţia şi tehnologia made in România.
Cosmin Cosma, CEO, Finqware
► Pentru companie de start-up, cel mai important ingredient pe care trebuie să-l ai este rezilienţa, adică să rezişti, pentru că, cel puţin în prima parte a dezvoltării unei companii, e acea vale a morţii, în care trebuie să strângi din dinţi şi să continui lupta, bătălia, confruntarea cu piaţa şi cu toate elementele care sunt în jur.
Bogdan Liţescu, CEO, Plant an App
► Cel mai mare client al nostru a crescut de 20 de ori în ultimii 3 ani. Aş zice că cea mai mare problemă a noastră acum este de distribuţie, în sensul că noi am făcut un produs. Clienţii ne zic că este el mai bun produs pe care l-au avut. Dar ne zic că nu suntem foarte buni la distribuţie şi aceasta este provocarea asta acum: să ducem distribuţia la nivelul produsului.
Alina Georgescu, investment manager, Catalyst România
► Aş spune că există trei factori principali la care ne uităm: produsul, echipa şi piaţa. În ceea ce priveşte produsul, produsele în care investim au fost deja dovedite, ceea ce înseamnă că au atins un statut MVP (produs minim viabil) şi nu mai sunt pre-revenue (fără venituri). Aşadar, le-am văzut funcţionând şi au câţiva clienţi care au utilizat produsul.
► Este foarte important pentru noi să înţelegem că nevoia pentru care antreprenorii au construit produsele există cu adevărat pe piaţă. Şi confirmăm acest lucru având apeluri de referinţă cu clienţii, de exemplu, cu companiile care sunt deja clienţi.
Liviu Gherman, head of channel and partner sales CEE, Google Cloud
► Cloudul şi AI-ul sunt interconectate; toată lumea sau majoritatea oamenilor, atunci când vorbim despre AI, se referă la chatbots sau AI generativ. Dar dacă ne uităm la Google Cloud Platform, vom observa că la fiecare nivel al platformei, începând de la puterea de procesare, cum ar fi GPU, până la aplicaţiile enterprise, avem deja AI integrat în mediul enterprise.
► Nu discutăm doar despre AI generic sau AI generativ, ci vorbim şi despre instrumente de AI enterprise care pot oferi start-up-urilor capacitatea de a construi propriile aplicaţii pe baza aplicaţiilor enterprise pe care clientul le foloseşte deja.
Vikram Khurana, preşedinte, Toronto Business Development Center
► Ceea ce căutăm este inovaţia, disruptivitatea, ce problemă rezolvă şi dacă problema există şi în America de Nord. Al doilea aspect este dacă pot scala cu ajutorul finanţării, mentoratului, expertizei în domeniu şi nu în ultimul rând, prin introducerea la clienţi, ceea ce este o caracteristică foarte importantă pentru cineva care se extinde dincolo de graniţe.
► Şi nu în ultimul rând, aş spune că potrivirea fondatorilor este esenţială pentru a înţelege nuanţele fiecărei pieţe şi adaptarea produsului pentru a se potrivi pe piaţă.
Evelina Necula, cofondatoare şi chief marketing officer, Kinderpedia
► Finanţarea este una dintre principalele provocări şi cred că ne-a ajutat foarte mult că am fost, cum s-a mai spus despre antreprenorul român, destul de frugali, în sensul în care nu, nu ne-am lăsat tentaţi de lucrurile care strălucesc, nu ne-am lăsat îmbătaţi de valul niciunei finanţări. Am căutat întotdeauna să tratăm cu bun simţ şi cu o viziune organică etapele şi paşii de creştere pe care i-am făcut.
Daniel Nicolescu, CEO, SymphoPay
► Impactul nostru este imediat, dacă ne gândim că faptul că ai o tehnologie care-ţi predă controlul asupra procesului, te ajută să înţelegi în timp real ce se întâmplă cu plăţile tale, indiferent de unde se petrece plata, dacă este pe un mobil, dacă este într-un magazin. Iar ca beneficii imediate, având un proces optimizat, cu siguranţă ne uităm la optimizarea costurilor.
Marius Hărătău, fondator, Infosec Center
► Un punct pe care ne-am bazat foarte mult în dezvoltare a acestei platforme este zona de competenţe digitale avansate. Şi în zona asta suntem parteneri cu Autoritatea pentru Digitalizarea României în a livra cursuri către IMM-uri în zona tehnologiilor emergente. Nu vorbim doar de digitalizare a unor procese, vorbim de transformare digitală a unei companii care implică de cele mai multe ori şi transformarea proceselor de management.
Claudiu Petria, COO şi cofondator, Questo, producător de jocuri de explorare a oraşelor
► Am găsit o metodă să cucerim America. În primul rând, am introdus mai multe jocuri, mai multe teme despre lucruri pe care oamenii le iubesc. Am creat un concept nou, care este foarte scalabil. Am putut să-l scalăm în peste 500 de oraşe din Statele Unite ale Americii, în mod special Australia şi Canada. Numărul total de utilizatori de când ne-am lansat este de peste 500.000 de utilizatori. Anul acesta am adus cu o singură temă 300.000.
Tudor Ciuleanu, CEO, RebelDot (Steepsoft AI)
► Misiunea Rebeldot este să aducem valoare prin tehnologie, în parteneriate oneste clienţilor noştri. Stăteam şi ne gândeam că piaţa devine tot mai dificilă, ce putem face să ne diferenţiem, cum putem să mergem la următorul nivel? Şi ne-am dat seama ca adăugând zona asta de consultanţă AI în portofoliul nostru poate să ne ajute foarte mult. Şi lucrând deja cu cu Steepsoft, fiind foarte aliniaţi din perspectiva valorilor şi misiunii companiei, am decis anul trecut să facem acest pas împreună.
Alex Mălureanu, cofondator şi chief marketing officer, Ascendia
► Suntem aproximativ 46 de oameni. Ascendia, în acest moment, este o companie de produs ce serveşte foarte puternic zona de corporaţii, companii mari, dar şi zona noastră de suflet şi pentru care am pornit compania şi anume impact la nivel de sistem. Suntem copii de profesori, foarte mulţi din Ascendia sunt copii de profesori şi ne dorim ca la final de zi sau la final de segment de viaţă, să zicem că am lăsat ceva în urmă.
Daniel Nicolae, managing partner, Innoship
► Suntem o companie care a dezvoltat un produs de tehnologie, ajută companiile de e-commerce să acceseze serviciile companiilor de curierat din orice geografie şi toată diversitatea serviciilor de curierat, ajungând să genereze optimizări de costuri în zona de transport pentru aceste companii de e-commerce. Este o companie care stă la mijloc între trei mari jucători: magazin online - piaţa de e-commerce, piaţa de curierat şi clientul final.
Andreea Pleşea, cofondator şi chief customer success officer, DRUID AI
► Practic, platforma Druid este o platformă agnostică de tehnologie. De la prima cărămidă pe care am pus-o în platformă, prima linie de cod pe care am scris-o, ne-am gândit să fie o platformă scalabilă, astfel încât, spre exemplu, când a apărut OpenAI, noi am fost unul dintre early adopters ai acestei tehnologii. Deci platforma este deschisă. Este ca un hub de AI, care poate încorpora noile inovaţii care vor apărea.
Ştefan Morcov, CEO, Hermix
► Ca sfat pentru start-up-uri, probabil că ar fi evitarea concentrării pe un singur client foarte mare, deşi e foarte tentant, ca la toată lumea. Focusul pe produs şi pe mulţi clienţi aş zice că este o cheie. Eu cred foarte mult în complexitate şi abordarea strategică este pasiunea mea.