Special

Dezvoltatorii: Primarii trebuie să concureze pentru a atrage proiecte, nu pentru a le bloca. Iaşiul şi judeţul Constanţa atrag noi investitori

Videoconferinţa ZF/Romania Property Club Polii de business ai României. Care sunt cele mai noi investiţii imobiliare în oraşele regionale din ţară?

Dezvoltatorii: Primarii trebuie să concureze pentru a...

Autor: Bogdan Alecu, Roxana Rosu

22.11.2022, 00:07 1021

Investiţiile imobiliare în proiecte mixte de regenerare urbană, parcuri de business, ansambluri rezidenţiale, centre comerciale şi parcuri logistice au continuat în 2022 în marile centre regionale ale României ♦ Investitori instituţionali au anunţat noi proiecte în oraşe precum Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi sau Constanţa, dar şi în Arad, Oradea sau Craiova.

Dezvoltarea infras­truc­turii, de la construcţia de noi terminale pentru un aeroport existent sau chiar construcţia unui nou aeroport cum este cel de la Braşov, construcţia unui nou drum expres cum este cel dintre Craiova şi Piteşti sau noul tronson de autostradă la Oradea, atrage proiecte imo­bi­liare, explică dezvolta­torii prezenţi în cadrul videoconferinţei Polii de Business ai României: Care sunt cele mai noi investiţii imobiliare în oraşele regionale din ţară, organizată de ZF şi Romania Property Club.

„Dintre oraşele primare, cele mai dezvoltate sunt Cluj şi  Timişoara, urmate de Braşov şi Iaşi, apoi Constanţa. Dintre oraşele secundare, Oradea este pe primul loc. Este singurul oraş în care investiţiile publice au luat-o înaintea celor private. Ei şi-au asigurat o infrastructură foarte bună. Vedem potenţial şi în Arad, dar şi Brăila, Galaţi, care vor fi susţinte de noul pod peste Dunăre. Investitorii imobiliari se uită mereu la infrastructura unui oraş, legătura lui cu restul ţării, atunci când decid un proiect. Iaşi, deşi nu are autostrada, a atras atenţia prin resursa umană şi poziţio­narea lângă graniţă. În centrele regio­nale vedem o îmbunăţire a proiec­telor, cu funcţiuni mixte, cu atenţie la calitatea traiului, dar şi a mediului“, a spus Despina Pono­ma­renco, fondatoare a Romania Property Club.

Tinu Sebeşanu, CEO, Impact Developer & Contractor, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de rezidenţial de pe piaţa locală, explică faptul că primarii ar trebui să fie în competiţie pentru a atrage investiţiile.

„Investiţiile imobiliare aduc companii, aduc bunăstare pentru locuitori, dezvoltare pe orizontală şi verticală. Şi sunt oraşe, ca Bucureşti, care blochează aceste proiecte. Există şi o problemă şi de birocraţie în România, interpretarea diferită a legislaţiei de o autoritate sau alta“, a subliniat directorul Impact.

La Iaşi, Impact investeşte peste 100 de milioane în proiectul greenfield.

„Suntem atenţi la toate oportunităţile, dar şi la pericole. Ne uităm la toate oraşele cu peste 300.000 locuitori. În Constanţa, suntem cu cartierul Boreal de câţiva ani. Acum facem Boreal Plus, care va fi livrat în primăvară. Am analizat Iaşi încă de acum trei ani şi am observat creşterea exponenţială. E o tendinţă naturală de urbanizare a României. Cel mai mult se dezvoltă oraşele cu centre universitare, cum e şi la Iaşi“, a spus Tinu Sebeşanu.

El a subliniat că la Iaşi au fost puse pe piaţă sub 1000 de apartamente noi anul trecut, sub cerere. Iaşiul captează forţă de muncă nu doar din zona Moldovei, ci şi din Ucraina şi din Republica Moldova.

„Noi intrăm cu Greenfield Copou anul viitor, cu 1100 de apartamente, şi servicii comunitare, şcoală, magazine, grădiniţă. Avem şi conceptul Luxuria, cu proiecte  mai mici, situate în centrul oraşelor. Suntem în discuţie pentru un teren în Iaşi şi cu acest concept. Piaţa imobiliară din Iaşi, inclusiv cea rezidenţială, este foarte în urmă faţă de alte oraşe. Se construieşte foarte putin faţă de necesitatea României, inclusiv în Bucureşti. În Bucureşti, anul trecut am avut 20.000 de apartamente noi la o populaţie de 3 milioane. Autorităţile locale trebuie să susţină investiţiile imobiliare pentru că ele aduc dezvoltarea altor domenii. De 30 de ani lucrăm la infrastructură, in­clusiv în Bucureşti, la cen­tură. Noi stăm de 1,5 ani după PUZ-uri pentru a dezvolta infrastructura în greenfield. E un blocaj masiv“, a explicat Tinu Sebeşanu.

Despina Ponomarenco a subliniat că Bucureştiul are în prezent probleme pe partea de autorizare, dar totuşi este oraşul care atrage peste jumătate din piaţa imobiliară. În prezent au fost anulate mai multe Planuri Urbanistice Zonale de Sector în Bucureşti şi Planul Urbanistic General a fost anulat în prima instanţă.

„Există însă potenţial pentru oraşele secundare. Vedem un dialog mai transparent cu autorităţile locale din aceste centre mari, ceea ce trebuie îmbunătăţit în Capitală. Iaşiul a devenit cel de-al doilea cel mai populat oraş după Bucureşti, cu aproape 400.000 de locuitori. Are un centru universitar puternic, ceea ce asigură forţă de muncă bine pregătită. Piaţa s-a dezvoltat mai ales pe partea de office şi rezidenţial, cu investitori importanţi, ca  cei de la Iulius şi Impact de exemplu. Amazon are un centru mare de servicii în Iaşi, dar sunt şi alte companii mari prezente deja aici“, a spus Despina Ponomarenco.

După o încetinire a e-commerce-ului în 2022 pe fondul ridicării restricţiilor, urmă­toa­rea provocare pentru dezvoltatorii de indus­trial este atragerea de investiţii în producţie.

„Avem mai puţine investiţii ca număr, dar mai mari, cum este cazul celei de la Oradea. Vedem companii chinezeşti care vor să îşi facă fabrici în România, dar în anii următori vom vedea şi multe investiţii în retehnologizare pe partea de automotive. Tot ce înseamnă energie verde, care presupune mai multă stabilitate, este o condiţie la toţi clienţii pe care îi avem acum. Noi avem politica să deconectăm toate clădirile de la gaz şi avem studii pentru a muta totul pe pompe de căldură“, a spus Dana Bordei, commercial country manager VGP Romania.

La Timişoara, VGP sunt prezenţi din 2007 şi au un parc industrial cu un grad de ocupare de 100/%. „Vom avea aici o clădire nouă, de 30.000 mp de anul viitor.

La Sibiu, avem o locaţie foarte bună, unde printre chiriaşi este Ikea, şi avem autorizaţia de construire pentru a doua clădire, care va începe tot la anul.

La Bucureşti suntem cu a doua clădire în construcţie, care va fi finalizată anul viitor.  Avem în autorizare al doilea proiect în Bucureşti, pe A2, şi sperăm să ne apucăm de construcţie în 2023.“

La Braşov vom începe a patra clădire anul viitor. Şi vom construi un centru logistic regional pentru o companie in zona de automotive din oraş. În ultimii ani, mulţi investitori în logistică s-au lovit de intrepătrunderea spaţiilor lângă autostrada, care au devenit adevărate zone rezidenţiale. Centura va deschide accesul la noi spaţii pentru proiecte“, a explicat Dana Bordei.

Ea a subliniat că deja se simte în piaţă o maturizare a României la nivel European şi regional din punct de vedere logistic. În ultimii ani s-au început proiecte pe infrastructură şi există speranţa că ele se vor finaliza, ceea ce a stimulat şi investiţiile pe logistică.

 

Dana Bordei, commercial country manager VGP Romania

Suntem o piaţă cu posibilitatea independenţei energetice şi contează foarte mult. Văd o maturizare din punct de vedere logistic. În ultimii ani au început proiecte pe infrastructură, ceea ce a stimulat şi investiţiile pe logistică

► La Timişoara, vom avea o clădire nouă. La Sibiu, avem autorizaţia de construire pentru a doua clădire. La Bucureşti suntem cu a doua clădire în construcţie şi avem în autorizare al doilea proiect. La Braşov vom începe a patra clădire anul viitor

► Vedem companii chinezeşti care vor să îşi facă fabrici în România, dar în anii următori vom vedea şi multe investiţii în retehnologizare

► Ultimii 5 ani au adus o accelerare a zonei logistice şi cred că mai avem 2-3 ani pentru a atinge pragul de 8 milioane de mp

► Vrem să deconectăm toate clădirile de la gaz şi avem studii pentru a muta totul pe pompe de căldură

 

Vlad Costea, CEO, Sigtree Technologies

► Eficienţa energetică are două aspecte: o parte care poate fi făcută de investitor şi partea de monitorizare, pentru a vedea dacă o clădire deja operaţională chiar performează la parametrii doriţi

► Este mai uşor să asiguri eficienţa pentru o clădire nouă, dar există soluţii de modernizare şi pentru cele vechi

► Cea mai mare provocare pentru proprietarii de clădiri este resursa umană, pentru property management. Soluţia noastră asigură acest management de portofoliu, iar multe procese operaţionale zilnice pot fi automatizate

► Focusul nostru pe 2023 este pe pieţele externe, Polonia şi Ungaria. Mai sunt dezvoltări şi în România, ne uităm la Iaşi, la Timişoara

 

Despina Ponomarenco, fondatoare a Romania Property Club

► În ciuda contextului regional dificil din 2022, investiţiile imobiliare au continuat în marile centre regionale

► Bucureşti are în prezent probleme pe partea de autorizare, dar totuşi este oraşul care atrage peste jumătate din piaţa imobiliară

► Cluj şi Timişoara sunt cele mai importante oraşe regionale, urmate de Braşov şi Iaşi.  La Braşov, vom vedea mai ales investiţii în apartamente de vacanţă, în Poiana Braşov. Iaşiul a devenit cel de-al doilea cel mai populat oraş şi are un centru universitar puternic, care asigură forţă de muncă bine pregătită

► Constanţa nu are încă nu are nicio clădire modernă de clasa A. Mamaia şi Neptun Olimp vor atrage investitori pe zona caselor de vacanţă

► Dintre oraşele secundare, Oradea este pe primul loc. Este singurul oraş în care investiţiile publice au luat-o înaintea celor private.  Vedem potenţial şi în Arad, dar şi Brăila, Galaţi, care vor fi susţinte de noul pod peste Dunăre

 

Tinu Sebeşanu, CEO, Impact Developer & Contractor

► Se construieşte foarte puţin faţă de necesitatea României, inclusiv în Bucureşti

► Constanţa s-a dezvoltat mai greoi. Multe proiecte nu au fost duse la final şi au creat reticenţă în rândul clienţilor

► Vânzările sunt afectate de creşterea ROBOR şi război. Sunt scăderi de peste 30% la ritmul de vânzări. Probabil şi în 2023 lumea va fi reticentă, tot mai mulţi se orientează momentan spre chirie

► ESG nu mai este o tendinţă, ci o necesitate.  Asteptăm autorizarea pentru a exploata ape geotermale

► Am accelerat procesul de producţie, ca să putem avea un stoc permanent. 2023 este destul de impredictibil, cea mai mare variabilă pentru noi este partea de autorizare, care ne poate afecta planul de afaceri

 

Cătălin Scripcaru, CEO Certion

► Dezvoltarea imobiliară trebuie acompaniată de servicii, nu doar la resort şi leisure, ci şi la proiectele urbane

► ”Partiţiile imobiliare” sunt un concept pentru cei care vor o investiţie în imobile de lux, suma minimă fiind de 10.000 euro, până la 50.000 euro

► În oraşele mari, închirierea apartamentelor aduce randament de 6-9%, iar în proiectele de reşedinţă de brand, de 7-10%

► Ne adresăm şi investitorilor străini pentru proiectele de la Olimp şi cred că vom vedea şi la Poiana Braşov. Cred că piaţa din Braşov va exploda după deschiderea aeroportului în 2023

► Cheia succesului litoralului românesc este să reuşim să dăm viaţă în extrasezon, prin servicii

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO