Special

Editorialistul FT Gideon Rachman: O nouă mare depresiune este un scenariu foarte real, însă un nou război este puţin probabil

Editorialistul FT Gideon Rachman: O nouă mare depresiune este un scenariu foarte real, însă un nou război este puţin probabil

Foto Financial Times

Autor: Vlad Popescu

30.11.2011, 00:06 484

Căderea într-o criză economică severă la nivel global similară Marii Depresiuni din anii '30 este o posibilitate foarte reală, însă istoria, progresul civilizaţiei şi predispoziţia mult mai redusă la radicalizare politică în statele dezvoltate fac puţin probabil un nou război mondial, scrie Gideon Rachman.

"Se strică treaba din nou? Adică se strică rău - mare depresiune, război mondial? Genul de eveniment cata­clismic despre care generaţia mea a învăţat să creadă că îşi are locul doar în cărţile de istorie", se întreabă edito­rialistul.

Situaţia din Europa este de rău augur, îngrijorare împărtăşită de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

"Dacă euro explodează, Europa va exploda. Este garanţia păcii pe un continent care a trecut prin războaie teribile", a afirmat recent Sarkozy, iar oficialul polonez a spus luni seara la Berlin: "Ne aflăm pe marginea prăpastiei".

Politicienii europeni au apelat de multe ori la perspectiva războiului ca la o sperietoare pentru a promova proiectul european, însă astfel de ameninţări pot fi cu greu luate în serios în Europa de Vest de o generaţie pentru care pacea şi prosperitatea reprezintă normalitatea şi totul a mers spre mai bine în ultimele decenii.

Însă evenimentele care au urmat prăbuşirii Lehman Brothers au de­monstrat că lucrurile nu merg neapărat spre mai bine.

UE ca întreg este cea mai mare economie a lumii. Căderea acestei economii în haos ar avea în mod inevitabil ramificaţii globale, ar bloca fluxurile comerciale şi ar clătina sistemul financiar global. Cea mai importantă lecţie a anilor '30 este că o depresiune globală slăbeşte democraţiile şi faci­litează ridicarea la putere a forţelor politice radicale. Astfel îşi fac apariţia posibile conflicte internaţionale.

O versiune modernă a Marii Depresiuni ar presupune ridicarea la putere a unei noi generaţii de politicieni naţionalişti în Europa, pe fondul haosului economic şi al destrămării UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO