Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Angajatorii folosesc munca remote şi hibrid pentru a atrage şi reţine talente de top în companiile lor

Angajatorii sunt de părere că modul de muncă remote şi hibrid se pretează mai bine unor industrii faţă de altele, îndeosebi angajaţilor de tip white collar din sectoarele: finanţe şi asigurări (86%), management (78%), IT/telcom (75%) şi imobiliare (44%).

Angajatorii sunt de părere că modul de muncă remote şi hibrid se pretează mai bine unor industrii faţă de altele, îndeosebi angajaţilor de tip white collar din sectoarele: finanţe şi asigurări (86%), management (78%), IT/telcom (75%) şi imobiliare (44%).

Autor: Ramona Cornea

26.09.2022, 00:06 219

„Oferta de muncă hibridă şi de la distanţă este astăzi o componentă esenţială a companiilor competitive care vor să atragă cei mai buni angajaţi. Atunci când demonstrăm flexibilitate şi apreciere faţă de nevoile candidaţilor, îndeosebi în recrutarea talentelor de top, acestea creează un impact pozitiv şi asupra businessului.”

Angajatorii folosesc munca remote şi hibrid pentru a atrage şi reţine talente de top în companiile lor, arată o analiză realizată de Grafton, parte a Gi Group Holding, una dintre cele mai mari companii de recrutare din Europa.

Astfel, dorinţa de a proteja angajaţii în timpul pandemiei a determinat multe organizaţii din întreaga lume să facă tranziţia către modul de lucru la distanţă şi hibrid prin digitalizarea majorităţii sarcinilor. Condiţiile de telemuncă specifice au produs o experienţă generală pozitivă pentru 63% dintre manageri şi 74% dintre lucrători, majoritatea dintre aceştia dorindu-şi să lucreze de la distanţă şi în viitor, relevă un studiu OECD, citat de Grafton.

„Oferta de muncă hibridă şi de la distanţă este astăzi o componentă esenţială a companiilor competitive care vor să atragă cei mai buni angajaţi. Atunci când demonstrăm flexibilitate şi apreciere faţă de nevoile candidaţilor, îndeosebi în recrutarea talentelor de top, acestea creează un impact pozitiv şi asupra businessului. Un exemplu foarte bun în privinţa pulsului pieţei de recrutare sunt anunţurile pentru locuri de muncă în sistem remote ce au atras majoritatea candidaţilor pe cea mai cunoscută reţea socială de recrutare. Aceste tendinţe, cu beneficii de ambele părţi, angajatori şi angajaţi spun multe despre direcţia de viitor a pieţei muncii, spre care am făcut deja paşi importanţi”, este de părere Elisabeta Moldoveanu, business unit manager în cadrul companiei Grafton by Gi Group Holding.

Flexibilitatea la un nivel înalt a fost printre primele beneficii resimţite imediat, mai ales în domenii precum retail şi e-commerce, industriile creative, IT, serviciile de consultanţă, mass-media, telemedicină şi educaţie. Chiar dacă prezenţa fizică este încă necesară pentru unele roluri din front şi back office, cum ar fi cele ce ţin de administrativ, asistenţa clienţilor, vânzări, finanţe şi contabilitate, recrutare/HR şi dezvoltare, acestea se pretează unui grad mai mare de flexibilitate, arată analiza citată.

Candidaţii apreciază trei beneficii majore aduse de contextul muncii în sistem remote, afirmă reprezentanţii Grafton.

Primul beneficiu este echilibrul mai bun între muncă şi viaţa personală, un alt beneficiu este încrederea demonstrată de management faţă de angajaţi, care creşte şi încurajează dezvoltarea altor abilităţi critice, cât şi accesarea unui număr mai mare de oportunităţi, indiferent de poziţia geografică, candidaţii identificând locurile de muncă care li se potrivesc din oraşele ţării sau din afară.  Companiile oferă deja aceste opţiuni în graniţele ţării (42% ) sau munca în afara ţării, pe termen scurt (22%)

Angajatorii sunt de părere că modul de muncă remote şi hibrid se pretează mai bine unor industrii faţă de altele, îndeosebi angajaţilor de tip white collar din sectoarele: finanţe şi asigurări (86%), management (78%), IT/telco (75%) şi imobiliare (44%).

Acest tip nou de muncă aduce şi beneficii de ordin financiar angajatorilor, precum economisirea cu 32% a costurilor, o retenţie cu 34% mai bună datorită echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată, 46% flexibilitate pentru toţi cei implicaţi, reducerea cu 41% a timpilor de navetă, creşterea productivităţii cu 30%.

Un sondaj recent OECD realizat în 25 de ţări menţionează că munca la distanţă în mod voluntar ar putea creşte productivitatea dacă nu depăşeşte două-trei zile pe săptămână.  Alte beneficii de care companiile se bucură odată ce adoptă aceste condiţii de angajare sunt: o rezervă mai mare de talente şi eficienţă sporită, recrutarea de la distanţă accelerând procesul de identificare şi verificare a candidaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO