Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Cât câştigă un director de şcoală în România: 3.700 de lei net pe lună într-o şcoală primară şi 3.500-3.740 de lei net pe lună într-o şcoală gimnazială

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Cât câştigă...

Autor: Ramona Cornea

19.02.2023, 16:45 8896

În majoritatea sistemelor de învăţământ din Europa există diferenţe semnificative de salariu între directorii de şcoală în funcţie de mărimea sau alte caracteristici ale şcolii. În cinci ţări toţi directorii de şcoală de la un anumit nivel de învăţământ sunt plătiţi pe aceeaşi gamă de salarii, dar poziţia pe grila de salarii este atribuită pe baza mărimii şcolii. Franţa, Italia, România, Slovenia şi Albania aparţin acestui grup.

Un director de şcoală primară câştigă mai puţin de 6.400 de lei brut pe lună, adică circa 3.700 de lei net, iar unul de şcoală gimnazială câştigă între 6.000 şi 6.400 de lei brut pe lună, adică între 3.500 şi puţin peste 3.740 de lei net, după cum arată un raport al Comisiei Europene despre salariile cadrelor didactice din ţările europene la nivelul anului şcolar 2020 – 2021.

„Răsplata financiară oferită directorilor de şcoală poate influenţa decizia unui profesor de a aplica la o astfel de funcţie de conducere. Pe lângă alţi factori, diferenţa de salariu dintre profesori şi directori de şcoală poate fi un stimulent economic important pentru a-şi asuma responsabilitatea de a conduce o şcoală”, scrie raportul Comisiei Europene.

Directorii de şcoală sunt adesea plătiţi pe o scară de salariu diferită de cea a profesorilor, iar salariile lor tind să crească odată cu dimensiunea şcolii. În majoritatea sistemelor de învăţământ există diferenţe semnificative de salariu între directorii de şcoală în funcţie de mărimea sau alte caracteristici ale şcolii şi de alţi factori, cum ar fi experienţa şi responsabilităţile şcolii. În nouă sisteme de învăţământ, directorii de şcoală care lucrează la niveluri preşcolare, primare şi secundare primesc salariul de profesor plus o indemnizaţie de conducere, respectiv în Cehia, Grecia, Spania, Ungaria, Austria, Polonia, Portugalia, Slovacia şi Serbia. Acesta este, de asemenea, cazul la nivelurile preşcolar şi primar în Franţa şi la nivelurile primare şi secundare în Irlanda.

Alte caracteristici ale şcolii care pot fi luate în considerare includ locul unde este situată şcoala, nivelul de educaţie, numărul de elevi cu nevoi educaţionale speciale sau predarea diferenţiată.

În cinci ţări toţi directorii de şcoală de la un anumit nivel de învăţământ sunt plătiţi pe aceeaşi gamă de salarii, dar poziţia pe grila de salarii este atribuită pe baza mărimii şcolii. Franţa, Italia, România, Slovenia şi Albania aparţin acestui grup.

Salariul minim statutar al directorilor de şcoală este mai mic decât salariul profesorilor cu 15 ani de experienţă în Comunitatea Franceză din Belgia şi în Cehia. Acesta este şi cazul la unele niveluri de educaţie sau pentru directorii de şcoli mici din alte câteva ţări.

În 13 ţări, salariul minim pentru directorii de şcoală este mai mare decât salariul profesorilor cu 15 ani de experienţă la toate nivelurile de învăţământ pentru care sunt disponibile date, adică în Bulgaria, Danemarca, Franţa, Cipru, Lituania, Malta, România, Slovenia, Slovacia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia. Este, de asemenea, cazul nivelurilor de învăţământ primar şi secundar în Croaţia, Italia, Finlanda şi Suedia şi pentru învăţământul secundar în Comunitatea Germană din Belgia, Grecia şi Spania.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO