Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Dana Day, CFA Institute: Un lider de companie care are un certificat CFA stabileşte un standard înalt al educaţiei pentru întreaga industrie

Avantaj competitiv în business prin educaţie

Dana Day: Nu te pregăteşte doar pentru locul de muncă pe care-l vrei acum, ci pentru joburile viitorului, joburi despre care nici nu ştim că ar exista în prezent. Aceasta este cea mai importantă parte.

Dana Day: Nu te pregăteşte doar pentru locul de muncă pe care-l vrei acum, ci pentru joburile viitorului, joburi despre care nici nu ştim că ar exista în prezent. Aceasta este cea mai importantă parte.

Autor: Ramona Cornea

19.12.2022, 17:45 108

„O certificare CFA este un avantaj competitiv, eşti mai puternic, înţelegi fundamentele industriei, care sunt extrem de valoroase. Nu te pregăteşte doar pentru locul de muncă pe care-l vrei acum, ci pentru joburile viitorului.”

Un lider de companie care are un certificat CFA stabileşte un standard înalt al educaţiei pentru întreaga industrie, este de părere Dana Day, managing director al CFA Institute pentru zona EMEA.

„Dacă avem oameni certificaţi CFA la conducerea companiilor, ei au etică, rigoare, vorbesc o limbă internaţională de business, ceea ce le-ar da companiilor româneşti un avantaj competitiv. Ei stabilesc un standard înalt al educaţiei pentru întreaga industrie. (...) Dacă ai o certificare CFA şi lucrezi într-o echipă de analişti, la nivel de entry-level şi se deschide o poziţie superioară, ai un avantaj clar în a fi ales pentru acel job şi la banii care vin cu el”, a spus Dana Day în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Salariile mai mari ar putea fi un motiv pentru care cineva ar alege să obţină certificarea CFA, însă Dana Day crede că este vorba de mai mult decât atât.

„România recunoaşte valoarea educaţiei şi a eticii. Vor să aibă acreditarea CFA atât pentru salariile mai mari, pentru că deţinătorii unei astfel de certificări au salarii mai mari, dar o fac şi pentru motivele potrivite. Avem circa 250 de oameni cu certificare CFA în România”, spune ea.

În plus, Dana Day este de părere că numărul analiştilor financiari cu certificate CFA va creşte în România, având în vedere că industria de servicii financiare de aici este în dezvoltare.

„Cred că numărul celor cu certificare CFA din România va creşte semnificativ pentru că industria de servicii financiare de aici şi industria de investiţii sunt în creştere. Cred că aveţi un fundament destul de puternic pentru a conduce alte pieţe din regiune.”

O certificare CFA este un avantaj competitiv, un astfel de analist înţelege fundamentele industriei, care sunt extrem de valoroase, crede reprezentanta CFA Institute.

„Nu te pregăteşte doar pentru locul de muncă pe care-l vrei acum, ci pentru joburile viitorului, joburi despre care nici nu ştim că ar exista în prezent. Aceasta este cea mai importantă parte.

Nu cred că industriile unde lucrează cei cu această certificare sunt limitate, dacă ne gândim la companiile de la nivel mondial care au nevoie de expertiză financiară şi de investiţii. Găsim oameni cu această acreditare în companiile mari şi medii, în departamentele financiare – CFO, deci nu doar în sectorul bancar şi în cel de investiţii. Deţinătorii de acreditare CFA sunt analişti, trebuie separaţi de sectorul bancar.”

De regulă, din 100 de oameni înscrişi pentru a obţine certificarea CFA, 10 termină programul la nivel global. „Este o pondere bună. Ca să primeşti această certificare trebuie să ai o experienţă de muncă îndelungată. (...) Programul CFA trebuie să continue să evolueze. Suntem pe piaţă din anul 1963 şi în această perioadă am văzut programul că evoluează foarte mult. Nu facem schimbări mari dintr-odată, dar programul va continua să evolueze”, detaliază Dana Day. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO