Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Educaţia prin joacă. O educatoare de 28 de ani integrează jocurile prin murdărire în educaţia copiilor

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Educaţia prin...
25.07.2022, 19:00 148

„Prin acest tip de joacă pot fi activate toate simţurile în timp ce „acoperă” şi diferite abilităţi din sfera motricităţii grosiere, precum mişcare, echilibru, orientare spaţială. Mai mult, echilibrează psihic şi chiar bucură copilul deoarece conţin o bacterie anume care stimulează şi măreşte nivelul de serotonină din creier.”

Mădălina Vlad, o mamă a trei copii, pe profesie educatoare – învăţătoare, integrează jocurile prin murdărire în educaţia copiilor. Ea a studiat pedagogia învăţământului primar şi preşcolar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, a profesat ca educatoare, a făcut un curs de terapie prin joacă şi spune că cea mai importantă este şcoala „mămiciei”, pe care o trăieşte începând din aprilie 2017.

„Sunt de profesie educatoare/învăţătoare, iar când am avut primul copil am realizat că îmi doresc să devin şi persoana care îl educă, care îl ghidează să înveţe din plăcere. Astfel, ne-am orientat spre ideea de a ne educa singuri copiii pe termen lung”, a spus ea pentru ZF.

Ea spune că joaca senzorială este specială pentru că stimulează simţurile celor mici în timp ce ei explorează, învaţă sau găsesc răspunsul diferitelor întrebări. 

„Prin acest tip de joacă pot fi activate toate simţurile - miros, gust, simţ tactil, văz şi auz şi gust, în timp ce „acoperă” şi diferite abilităţi din sfera motricităţii grosiere, precum mişcare, echilibru, orientare spaţială. Mai mult, echilibrează psihic şi chiar bucură copilul deoarece conţin o bacterie numită micobacterium vaccae, care stimulează şi măreşte nivelul de serotonină din creier.”

În general, deşi joaca senzorială poate fi „curată”, cea mai îndrăgită de către cei mici este de departe joaca în care se murdăresc, mai spune Mădălina Vlad.

„Spre exemplu, copiii mei adoră joaca în noroi. Şi-au săpat singuri în grădină trei gropi, le-au conectat prin „conducte”, şi de cum se crapă de zi, o zbughesc afară. Acolo învaţă să comunice, să îşi gestioneze conflictele, să negocieze, să se împace. Astfel de joacă încurajează curiozitatea, imaginaţia, concentrarea şi cel mai important, din punctul meu de vedere, joaca independentă. Da, vin plini de noroi, dar noroiul se poate spăla, la fel şi hainele. Dar joaca aceasta a lor, care îi dezvoltă pe atâtea planuri, pentru mine e extrem de preţioasă. Nu în ultimul rând, stimulează sistemul imunitar şi scade şansele de alergii.”

Despre cum încurajăm o astfel de joacă, ea spune că, în primul rând, adultul care iniţiază o astfel de joacă trebuie să fie relaxat, să pună limite clare din start şi să aibă aşteptări realiste. „Evident, se va crea cel puţin un pic de dezordine.” Ramona Cornea

Mădălina Vlad spune că s-a gândit să facă un business din aceste activităţi, având în vedere că momentan îşi promovează ideile doar pe paginile sale de social media.

„Da, am multe idei, dar deocamdată timpul şi energia îmi sunt limitate de piticul de 9 luni. Sper că anul nou va aduce cu el lucruri interesante pentru copilaşi şi de ajutor pentru mămici”, a concluzionat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO