Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Modele de educaţie. Waldorf, metoda de educaţie care integrează învăţarea academică, artele şi abilităţile practice

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Modele de...

Autor: Ramona Cornea

06.02.2023, 16:15 153

Modelul de educaţie Waldorf se concentrează pe trei etape generale: educaţia timpurie oferă experienţe care le permit copiilor să interacţioneze cu lumea lor în moduri practice, învăţământul primar utilizează modele sociale şi idei artistice ca mijloc de instruire, iar învăţământul secundar încurajează elevii să gândească critic şi să aplice învăţarea în situaţii din viaţa reală.

Modelul de educaţie cunoscut sub două nume - Waldorf  şi Steiner - este unul dezvoltat în Europa cu aproape 100 de ani în urmă de către filozoful, reformatorul social şi vizionarul austriac Rudolf Steiner. În educaţia Waldorf, procesul de învăţare implică trei factori: gândirea, simţirea şi acţiunea. Astfel, profesorii Waldorf lucrează printr-un curriculum şi o metodologie care integrează mediul academic, artele şi abilităţile practice.

Steiner a fost un filozof austriac care a scris, a ţinut prelegeri şi a predat despre ceea ce el a numit antroposofie, un sistem filozofic care se concentrează pe sănătatea întregii persoane sau pe sănătatea spirituală.

Modelul de educaţie gândit de el se bazează pe mai multe componente cheie. Astfel, profesorii evaluează şi determină scopurile, obiectivele şi metodele curriculei pe baza nevoilor elevilor lor.

Modelul se concentrează pe dezvoltarea copiilor în membri responsabili ai societăţii, conştienţi din punct de vedere social.

Evaluările calitative sau măsurarea calităţii muncii studenţilor sunt utilizate zilnic pentru a determina creşterea elevilor, în timp ce evaluările cantitative, cum ar fi testarea standardizată, sunt utilizate rar.

De la introducerea sa în 1919, modelul de educaţie Waldorf se concentrează pe trei etape generale, fiecare cu constructe specifice. Educaţia timpurie oferă experienţe care le permit copiilor să interacţioneze cu lumea lor în moduri practice şi creative pentru a construi cunoştinţe.

Învăţământul primar utilizează modele sociale şi idei artistice ca mijloc de instruire. Învăţământul secundar încurajează elevii să gândească critic şi să aplice învăţarea în situaţii din viaţa reală.

Potrivit Asociaţiei Şcolilor Waldorf, există puţin peste 900 de şcoli independente Waldorf în întreaga lume care funcţionează astăzi, aproximativ 134 dintre ele fiind în Statele Unite.

Care sunt principiile modelului Waldorf: l Poveştile sunt un element cheie;

♦ Copiii prosperă în natură;

♦ Lăsaţi copiii să înveţe în ritmul lor;

♦ Arta este la fel de importantă ca ştiinţa;

♦ Lăsaţi copiii să se joace

♦ Rutina oferă copiilor un sentiment de securitate.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO