Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Puţin peste 11% dintre absolvenţii de studii superioare din România aleg să se specializeze în sănătate şi asistenţă socială

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Puţin peste 11%...

Autor: Ramona Cornea

12.12.2022, 10:30 154

♦ România a înregistrat a şaptea cea mai mică pondere de absolvenţi de studii superioare în sănătate şi asistenţă socială din UE ♦ La nivelul Uniunii Europene, media absolvenţilor de sănătate şi asistenţă socială a fost de 13,5% ♦ Cele mai mari valori ale acestei ponderi au fost înregistrate în Belgia, Suedia şi Danemarca ♦ Cele mai mici ponderi au fost în Luxemburg, Cipru şi Ungaria.

Puţin peste 11% dintre absolvenţii de studii superioare din România aleg să se specializeze în sănătate şi asistenţă socială, a şaptea cea mai mică pondere din Uniunea Europeană, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.

La nivelul Uniunii Europene, media absolvenţilor de sănătate şi asistenţă socială a fost de 13,5%. Cele mai mari valori ale acestei ponderi au fost înregistrate în Belgia (25%), Suedia (22%) şi Danemarca, cu 21%. La polul opus, cele mai mici ponderi au fost în Luxemburg (7%), Cipru (7%) şi Ungaria (5%).

În UE, mai mult de o cincime (21,8 %) dintre toţi studenţii din învăţământul superior din 2020 studiau afaceri, administraţie sau drept. Femeile au reprezentat cea mai mare parte din numărul total de studenţi din acest domeniu de învăţământ. Al doilea cel mai frecvent domeniu de învăţământ a fost inginerie, producţie şi construcţii, care a reprezentat 15,8% din toţi studenţii din învăţământul terţiar. În acest domeniu, aproape trei sferturi (73,2%) din toţi studenţii erau bărbaţi. Aproximativ 25,1 % dintre studenţii de sex masculin din învăţământul terţiar studiau în acest domeniu, comparativ cu 7,8 % dintre studenţii de sex feminin.

Al treilea domeniu de studiu ca mărime a fost sănătatea şi asistenţa socială, cu o pondere de 13,6% din toţi studenţii din învăţământul terţiar. În acest domeniu, femeile au reprezentat o mare majoritate (71,9 %) din numărul total de studenţi la nivel terţiar. Aproape o zecime (9,8%) din toţi studenţii din învăţământul terţiar erau femei care studiază în acest domeniu, comparativ cu 3,8 % cât a fost ponderea bărbaţilor care studiau în acest domeniu. Ramona Cornea

Singurul alt domeniu de studiu care a reprezentat o pondere de două cifre a studenţilor din învăţământul terţiar a fost artele şi ştiinţele umaniste.

Femeile au depăşit bărbaţii în rândul absolvenţilor din educaţie, sănătate şi asistenţă socială, ştiinţe sociale, jurnalism şi ştiinţele informaţiei, arte şi ştiinţe umaniste, afaceri, administraţie şi drept, ştiinţe naturale, matematică şi statistică şi servicii. De asemenea, femeile au depăşit bărbaţii în rândul studenţilor pentru fiecare dintre aceste domenii, cu excepţia serviciilor. unde studenţii de sex masculin erau majoritari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO