Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. România, la coada clasamentului UE după rata de ocupare a mamelor

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. România, la...

Autor: Ramona Cornea

11.03.2023, 11:48 256

♦ Ponderea femeilor românce din grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 54 cu copii care lucrează este de 62,5%, în timp ce ponderea femeilor din aceeaşi grupă de vârstă fără copii care sunt incluse în câmpul muncii este de 73,3% ♦ La nivelul Uniunii Europene, rata de ocupare a femeilor de această vârstă cu copii este de 72%.

România este pe ultimele locuri în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene după rata de ocupare a mamelor. Astfel, ponderea femeilor românce din grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 54 cu copii care lucrau în anul 2021 a fost de 62,5%, în timp ce ponderea femeilor din aceeaşi grupă de vârstă fără copii care erau incluse în câmpul muncii este de 73,3%, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Cu această pondere a mamelor din această categorie de vârstă care lucrează, România se situează pe antepenultima poziţie în clasamentul UE.

La nivelul Uniunii Europene, în 2021, 77% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 54 de ani fără copii erau angajate. Pe de altă parte, femeile de această vârstă cu copii au avut o rată de ocupare mai mică (72%, -5 puncte procentuale). Copiii au avut un impact invers asupra ratei de ocupare a bărbaţilor din această grupă de vârstă: bărbaţii fără copii au avut o rată de ocupare mai mică decât bărbaţii cu copii, ponderile fiind de 81% faţă de 90%, adică de 9 puncte procentuale.

Comparând bărbaţi şi femei, decalajul de gen în rata de ocupare a atins 4 puncte procentuale în rândul persoanelor fără copii şi 18 puncte procentuale în rândul celor cu copii. Mai mult, cu cât nivelul de educaţie este mai ridicat, cu atât ratele de ocupare a forţei de muncă sunt mai apropiate între persoanele de 25-54 de ani fără şi cu copii. Ramona Cornea

Femeile cu un nivel scăzut de educaţie au înregistrat cea mai mare diferenţă, cu o rată de ocupare de 54% pentru cele fără copii faţă de 46% pentru cele cu copii (-8 pp.).

Pe de altă parte, ratele de ocupare a forţei de muncă au fost foarte apropiate pentru femeile cu un nivel înalt de educaţie în comparaţie cu cele fără şi cu copii (87% faţă de 86%; -1 pp).

Bărbaţii cu un nivel scăzut de educaţie au avut cea mai mare diferenţă în comparaţia dintre cu cei fără (67%) şi cu copii (79%; Ă12 pp). În plus, pentru fiecare nivel de educaţie, diferenţa de ocupare a forţei de muncă dintre cei care nu au şi cei care au copii a fost pozitivă şi, în toate cazurile, mai mare pentru bărbaţi decât pentru femei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO