Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Trendurile din piaţa de carte. Cărţile pentru copii şi de dezvoltare personală au fost cele mai căutate în 2022

Iren Arsene, directorul general al editurii Curtea Veche: Cel mai important este că 2022 ne-a învăţat lecţia relevanţei: să aducem în faţa cititorilor acele volume care provoacă o schimbare şi din această perspectivă ne putem declara câştigători. Un prim exemplu este reeditarea într-o ediţie de colecţie a cărţii lui Gabor Maté, Când corpul spune nu, care este un succes absolut atât pentru noi, cât şi pentru partenerii noştri.

Iren Arsene, directorul general al editurii Curtea Veche: Cel mai important este că 2022 ne-a învăţat lecţia relevanţei: să aducem în faţa cititorilor acele volume care provoacă o schimbare şi din această perspectivă ne putem declara câştigători. Un prim exemplu este reeditarea într-o ediţie de colecţie a cărţii lui Gabor Maté, Când corpul spune nu, care este un succes absolut atât pentru noi, cât şi pentru partenerii noştri.

Autor: Georgiana Mihalache

13.02.2023, 00:07 437

Reprezentanţii librăriilor şi ai editurilor nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a pieţei de carte în 2023, în contextul scumpirilor din ultima vreme Cărţile pentru copii şi cele de dezvoltare personală au fost cele mai cumpărate de către cititori în 2022.

Cărţile dedicate copiilor şi cele de dezvoltare personală, alături de beletristică au domi­nat coşul de cumpărături al cititorilor români în 2022, potrivit reprezentanţilor editurilor şi ai librăriilor locale.

„Credem că există o corelare directă între genurile preferate de cititori şi schimbările prin care trece astăzi mentalul colectiv, de la crize sociale şi economice, la nevoia individuală de evoluţie. De aceea, procentual la Curtea Veche Publishing topul este dominat de cărţile de dezvoltare personală, urmate cu un procent de 22% de volumele de educaţie financiară. Nu întâmplător şi segmentul carte pentru copii ocupă un loc important, cu un procent de 13% din volumul total de vânzări. Aceasta este una dintre consecinţele benefice ale noilor tehnici de parenting, dar şi ale faptului că avem scriitori de literatură pentru copii extrem de valoroşi”, a transmis pentru ZF Iren Arsene, directorul general al editurii Curtea Veche. Ea a pus bazele editurii în anul 1998, compania fiind unul dintre principalii jucători de pe piaţa de carte din România.

Evenimentele recente, cum este războiul din Ucraina, de exemplu, s-au văzut în 2022 şi în vânzările de cărţi care abordează teme politice din cadrul editurii Curtea Veche, 8% din volumul vânzărilor venind din acest segment.

„Domeniile cele mai vândute au fost: istorie, carte de copii, literatura universală, memorialistică şi carte practică. În general este respectată binecunoscuta regulă 80:20 – 20% dintre titluri aduc 80% din vânzări”, a spus Silviu Lupescu, directorul general al editurii Polirom din Iaşi, una dintre cele mai mari din ţară, înfiinţată în 1995.

Şi Laura Ţeposu, fondatoarea Libris, a spus recent în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor că piaţa de carte din România este într-o continuă creştere, iar faptul că în prezent consumul de carte este la cel mai mic nivel din Europa înseamnă că există mult potenţial de dezvoltare pentru jucătorii din această piaţă. „Beletristica este în top, fiind şi cea mai ofertantă şi atingând mai mulţi oameni. Cartea pentru copii este foarte căutată, oamenii conştientizează cât de important este să avem acest timp pentru noi, pentru lectură şi atunci foarte mulţi părinţi îşi încurajează copiii să citească. De asemenea, cărţile de dezvoltare personală şi de business au creştere semnificativă de la an la an, oamenii sunt preocupaţi de aceste lucruri”, a spus Laura Ţeposu.

Aşteptări rezervate

Reprezentanţii industriei de carte au spus pentru ZF că nu se aşteapă la creşteri semnificative în 2023, având în vedere atât apetitul scăzut al românilor pentru lectură, dar şi scumpirile din economie, de la utilităţi, la preţul hârtiei, care pun presiune suplimentară pe vânzări.

„Faţă de anii „pandemiei”, piaţa de carte românească a cunoscut un uşor reviriment. Pentru o naţiune cu un procent însemnat de iliteraţi însă, nu ne putem aştepta la minuni, adică să nu rămânem la coada UE în ce priveşte consumul de carte. Câteva întruniri ale editorilor  cu factorii de decizie din cultură şi educaţie, inclusiv cu premierul, s-au finalizat cu propuneri şi promisiuni, inclusiv acele „tichete de lectură” pentru elevi. Totul a rămas sub formă de vorbe ţi intenţii. Este deja un fapt cunoscut că preţurile la hârtie au crescut ameţitor. Dacă adăugăm şi inflaţia uriaşă, facturile ameţitoare, ratele la credit, nu cred că avem vreun motiv ca să fim optimişti în anul 2023”, a spus Silviu Lupescu, directorul general al editurii Polirom.

Şi Iren Arsene a menţionat lipsa unor reforme în cultură, alături de preţurile în creştere la energie, hârtie şi inflaţia. Totuşi, din aceste provocări, directorul general al editurii Curtea Veche aminteşte şi o lecţie.

„Cel mai important este că 2022 ne-a învăţat lecţia relevanţei: să aducem în faţa cititorilor acele volume care provoacă o schimbare şi din această perspectivă ne putem declara câştigători. Un prim exemplu este re-editarea într-o ediţie de colecţie a cărţii lui Gabor Maté, Când corpul spune nu, care este un succes absolut atât pentru noi, cât şi pentru partenerii noştri”, a adăugat Iren Arsene.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO