Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Liliana Bica, HR manager, Donalam: Plănuim să creştem numărul de angajaţi din combinatele din Târgovişte şi din Călăraşi şi vrem să recrutăm o parte din rândul elevilor care participă la programul nostru de învăţământ profesional dual

Liliana Bica, HR manager, Donalam

Liliana Bica, HR manager, Donalam

Autor: Ramona Cornea

27.03.2023, 17:00 133

„Într-o primă fază, vom avea disponibile în Târgovişte şi Călăraşi 68 de locuri pentru meseriile de oţelar, laminorist şi electromecanic pentru utilaje şi instalaţii industriale. La finalul celor trei ani de studiu şi practică, ne dorim ca absolvenţii programului să se alăture, ca angajaţi, echipei noastre.”

Donalam, membră a AFV Beltrame Group, activă în producţia de oţel şi în producţia de bare comerciale, plănuieşte să crească numărul de angajaţi din combinatele sale din Târgovişte şi din Călăraşi în următorii ani, iar compania vrea ca o parte dintre viitorii angajaţi să vină din programul de învăţământ dual  „Meseriaşii de Oţel”, pe care l-a lansat în parteneriat cu trei unităţi de învăţământ liceal din Călăraşi şi Târgovişte pentru anul şcolar 2023 – 2024.

„În următorii ani intenţionăm să ne mărim efectivul de personal atât la combinatul din Târgovişte, cât şi la cel din Călăraşi, pentru a acoperi nevoile generate de planurile noastre de investiţii pentru perioada următoare. Ne aşteptăm să putem recruta o parte semnificativă dintre viitorii angajaţi din rândul elevilor care participă la programul nostru de învăţământ profesional dual, care va începe în anul şcolar 2023-2024. Într-o primă fază, vom avea disponibile, în Târgovişte şi Călăraşi,  68 de locuri pentru meseriile de oţelar, laminorist şi electromecanic pentru utilaje şi instalaţii industriale. La finalul celor trei ani de studiu şi practică, ne dorim ca absolvenţii programului să se alăture, ca angajaţi, echipei noastre”, a spus Liliana Bica, HR manager în cadrul Donalam, pentru Ziarul Financiar.

Programul iniţiat de compania Donalam are în vedere înfiinţarea unor clase de învăţământ profesional dual la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu" şi Liceul „Voievodul Mircea" din Târgovişte, precum şi la Liceul Tehnologic „Dan Mateescu" din Călăraşi. Elevii admişi în program vor beneficia de pregătirea teoretică la liceu, iar aceasta va fi completată de stagii practice efectuate în cadrul combinatelor de oţel ale Grupului AFV Beltrame din Târgovişte şi Călăraşi.

„Sperăm că aceştia vor deveni prima generaţie de tineri siderurgişti, echipa de mâine a Donalam, care ne va ajuta să facem faţă provocărilor perioadei intense care urmează pentru compania noastră din perspectiva planurilor noastre de modernizare şi retehnologizare”, a mai spus Liliana Bica. Clasele de învăţământ dual se adresează tinerilor absolvenţi de clasa a VIII-a care îşi doresc să se califice în meserii tehnice,. Parteneriatul va fi implementat începând cu anul şcolar 2023 – 2024, cu un număr total de 68 de locuri disponibile, 28 de locuri pentru calificarea profesională de oţelar şi laminorist, 28 de locuri pentru calificarea profesională de electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi 12 locuri pentru calificarea profesională de electromecanic utilaje şi instalaţii industriale.

„Nevoia pentru programul nostru de învăţământ dual „Meseriaşii de Oţel” a apărut în contextul unui deficit major de personal calificat în sectorul siderurgic. Este extrem de dificil să găsim specialişti calificaţi în domeniul nostru, în lipsa unui sistem educaţional care să pregătească tinerii pentru aceste meserii specifice.

Pentru o lungă perioadă de timp, industria oţelului a fost puţin atractivă pentru tineri, fiind percepută ca una dintre cele mai poluante şi solicitante industrii. Cu toate acestea, ne aflăm acum într-o nouă etapă a evoluţiei industriale, marcată de modernizare tehnologică şi de schimbări majore, cum ar fi decarbonizarea. Este foarte important ca tinerii să conştientizeze contextul actual care, cu siguranţă, va marca istoria siderurgiei, şi să îşi dorească să contribuie la schimbare”, a explicat reprezentanta Donalam. 

Compania va oferi elevilor selectaţi o bursă lunară de 600 de lei pe durata anului şcolar, pe lângă bursa de 200 lei oferită de stat, iar elevii cu rezultate bune pot primi şi anumite premii.

„Învăţământul în sistemul dual este o metodă eficientă de a pregăti profesional absolvenţii de gimnaziu şi de a le facilita integrarea pe piaţa muncii, deoarece combină educaţia teoretică şi practica de specialitate. Astfel, noile generaţii au posibilitatea să se specializeze în meserii foarte căutate pe piaţa muncii şi să îşi construiască o carieră de viitor, în domeniul siderurgiei”, a concluzionat Liliana Bica.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO