Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Oana Scarlat, CEO, exec-Edu: Piaţa de programe de training din România s-a maturizat, sunt tot mai mulţi liderii care aleg să investească din buzunarul propriu în programe de dezvoltare

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Oana Scarlat,...

Autor: Ramona Cornea

05.06.2023, 10:00 142

„Acum 18 ani acest lucru era de neconceput, trebuia să fii trimis la training, în niciun caz nu scoteai tu banii din buzunar. Acum lucrurile s-au schimbat, oamenii sunt conştienţi că au nevoie de asta”.

Piaţa de programe de training şi consultanţă din România s-a maturizat, astfel că sunt tot mai mulţi manageri şi antreprenori care aleg să-şi plătească singuri programele de dezvoltare, iar clienţii ştiu acum ce vor de la o companie de training, spune Oana Scarlat, CEO al Exec-Edu, companie de training, coaching şi consultanţă pentru lideri.

„Am făcut o comparaţie a culturii organizaţiilor şi cât de multe au evoluat către culturi constructive şi cred că şi datorită nouă şi altor jucători din piaţă lucrurile acestea s-au schimbat în bine. Piaţa s-a maturizat, sunt tot mai mulţi liderii care aleg să investească din buzunarul propriu în programe de dezvoltare, ceea ce acum 18 ani era de neconceput, trebuia să fii trimis la training, în niciun caz nu scoteai tu banii din buzunar. Acum lucrurile s-au schimbat, oamenii sunt conştienţi că au nevoie de asta”, a declarat Oana Scarlat în cadrul unui eveniment organizat de Exec-Edu cu ocazia împlinirii a 18 ani de activitate pe piaţa locală.

În 2023, peste 30% dintre manageri şi antreprenori îşi achită cursurile singuri, faţă de 10% în 2005. Peste 70% dintre programele de training Exec-Edu au ca sponsor CEO-ul companiei sau altă persoană din managementul de top, arată datele prezentate de compania de training şi consultanţă.

„Am observat din analizele noastre anul trecut că peste 70% din echipele de top management se implică în pregătirea programelor de training, adică au rol activ, participă la designul programelor de training, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru că de obicei participanţii bine ar fi fost să ştie şi şefii lor despre ce le spuneam noi în programele de training. Aşa că am evoluat foarte mult, acum clientul este unul mult mai rafinat, ştie ce vrea, ştie ce să ne ceară şi asta ne simplifică şi ne complică lucrurile în acelaşi timp”, a detaliat Oana Scarlat.

În 2005, compania avea 500 de absolvenţi din aproximativ 60 de companii, iar acum doar în 2022 a avut 2.000 de manageri şi antreprenori din 180 de companii care au absolvit programele Exec-Edu.

„În tot acest timp sunt vreo 20.000 de oameni care au trecut pe la noi în diverse tipuri şi forme de programe, precum şi în diverse etape ale carierelor lor, fie că a fost vorba de manageri la început de drum, fie că este vorba despre manageri de la nivel de grup, din holdinguri sau de copiii lor.“ Ramona Cornea

„Avem şi generaţii care au trecut pe la noi”, a explicat CEO-ul companiei.

Oana Scarlat, CEO, Exec-Edu: Am evoluat foarte mult, acum clientul este unul mult mai rafinat, ştie ce vrea, ştie ce să ne ceară şi asta ne simplifică şi ne complică lucrurile în acelaşi timp.

Ambele crize majore prin care a trecut România, respectiv cea din 2008 – 2009 şi criza pandemică din 2020 – 2021, au reprezentat puncte de turnură pentru Exec-Edu, însă Oana Scarlat afirmă că frica a fost un motivator puternic, o modalitate de reinventare în acele perioade tulburi pentru toţi antreprenorii.

„Anul 2019 a fost cel mai bun an din istoria Exec-Edu şi anul în care am fost premiaţi, apoi a venit criza pandemică, din nou nu a mai sunat telefonul, toate cursurile au fost anulate, am stat nopţi în şir să studiem ce putem facem, iar la finalul lui 2020 am constatat că am devenit foarte agili, frica ne-a făcut foarte agili, aşa încât am lansat peste 20 de cursuri noi şi ne-am adaptat foarte rapid.  Anul 2022 a fost cel în care am parafat parteneriatul cu Arthur Hunt, companie care face executive search şi consultanţă”, a concluzionat ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO