Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Ce trebuie să ştie liderii care vor să implementeze inteligenţa artificială în noul mod de lucru: Presiunea digitală afectează inovaţia, există o nouă relaţie între angajaţi şi inteligenţa artificială, iar fiecare angajat trebuie să aibă competenţe din sfera AI

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Ce trebuie să...

Autor: Ramona Cornea

15.05.2023, 00:07 296

Circa două din trei persoane (64%) spun că se luptă cu timpul şi le este greu să găsească energia necesară pentru a-şi face treaba Circa 68% dintre cei intervievaţi spun că nu au suficient timp de concentrare neîntreruptă în timpul zilei de lucru În aplicaţiile Microsoft 365, un angajat îşi petrece 57% din timp comunicând în întâlniri, pe e-mail şi chat, şi 43% creând documente, foi de calcul şi prezentări 49% dintre oameni se arată îngrijoraţi de faptul că soluţiile de inteligenţă artificială îi vor înlocui, dar, în acelaşi timp, 70% dintre ei ar utiliza aceste instrumente pentru a-şi uşura munca „Oamenii sunt mai încântaţi de faptul că inteligenţa artificială îi salvează de la epuizare decât sunt îngrijoraţi că le va elimina locurile de muncă”.

Integrarea inteligenţei artificiale în companii şi în viaţa de zi cu zi este în curs de desfăşurare şi va transforma complet modul în care lucrează oamenii. Pentru mulţi, această soluţie pare că nu vine suficient de repede, având în vedere că ritmul de lucru a crescut exponenţial, împreună cu un volum  zdrobitor de informaţii şi dispozitive deschise în permanenţă. Oamenii se luptă să le asimileze pe toate, în timp ce liderii de afaceri simt presiunea de a creşte productivitatea pe fondul incertitudinii economice, arată raportul Microsoft Work Trend Index „Will AI Fix Work?“

„Această nouă generaţie de inteligenţă artificială va înlătura munca grea şi va permite creşterea creativităţii. Există o oportunitate enormă în ceea ce priveşte instrumentele bazate pe inteligenţă artifi­cială pentru a ajuta la atenuarea presiunii digitale, la dezvoltarea aptitudinilor de inteligenţă artificială”, spune Satya Nadella, preşedinte şi CEO al Microsoft.

Astfel, raportul Microsoft spune că liderii care vor să implementeze inteligenţa artificială în companiile lor, în noul mod de lucru, trebuie să ştie trei lucruri: presiunea digitală afectează inovaţia, există o nouă relaţie între angajaţi şi inteligenţa artificială, iar fiecare angajat trebuie să aibă competenţe din sfera AI.

Circa două din trei persoane (64%) spun că se luptă cu timpul şi le este greu să găsească energia necesară pentru a-şi face treaba – iar aceşti oameni au şanse de 3,5 ori mai mari să aibă dificultăţi în ceea ce priveşte inovarea şi gândirea strategică. Aproape doi din trei lideri (60%) resimt deja efectele, spunând că lipsa de inovaţie sau de idei măreţe în echipele lor este o preocupare.

„Există un număr limitat de minute într-o zi şi fiecare minut pe care îl petrecem gestionând această datorie digitală este un minut care nu este alocat muncii creative care duce la inovare. Într-o lume în care creativitatea este noua productivitate, datoria digitală este mai mult decât un inconvenient – afectează afacerile”, scrie raportul Microsoft.  Orele lucrate, durata zilei de lucru şi timpul petrecut în întâlniri au crescut constant în ultimii ani – este mai uşor ca niciodată pentru oameni să comunice şi mai greu ca niciodată să ţină pasul.

Circa 68% dintre cei intervievaţi spun că nu au suficient timp de concentrare neîntreruptă în timpul zilei de lucru. În plus, 62% dintre respondenţii la sondaj spun că se luptă cu prea mult timp petrecut căutând informaţii în ziua lor de lucru.

În aplicaţiile Microsoft 365, un angajat îşi petrece 57% din timp comunicând în întâlniri, pe e-mail şi chat, şi 43% creând documente, foi de calcul şi prezentări. 

Astfel, în aceste condiţii, liderii de business trebuie să identifice factorii care perturbă productivitatea organizaţiei lor şi să combată aceşti factori informaţiile pe care le dau angajaţii lor. În plus, liderii trebuie să regândească modul în care se desfăşoară ziua de muncă.

„Pe măsură ce AI eliberează timp şi energie, liderii trebuie să protejeze timpul de concentrare pentru munca creativă care duce la inovare. Ei trebuie să vadă întâlnirile de lucru ca pe un artefact digital, să-şi încurajeze oamenii să folosească rezumatele, transcrierile şi înregistrările inteligente ale întâlnirilor bazate pe inteligenţă artificială pentru a se implica în întâlniri cum şi când este cel mai bine pentru ei”, scrie studiul Microsoft.

Al doilea lucru pe care liderii trebuie să-l înţeleagă este că există un nou raport între angajaţi şi AI – pentru angajaţi, reducerea volumului de muncă este mai importantă decât temerile legate de pierderea locului de muncă, iar managerii vor ca instrumentele de inteligenţă artificială să vină în sprijinul angajaţilor, nu să îi înlocuiască.

49% dintre oameni se arată îngrijoraţi de faptul că soluţiile de inteligenţă artificială îi vor înlocui, dar, în acelaşi timp, 70% dintre ei ar utiliza aceste instrumente pentru a-şi uşura munca. De fapt, liderii de afaceri sunt de două ori mai dornici să integreze soluţii de inteligenţă artificială pentru a spori productivitatea angajaţilor, mai degrabă decât pentru a reduce numărul lor.

„Cu cât oamenii înţeleg mai mult inteligenţa artificială, cu atât văd mai mult posibilitatea acesteia de a ajuta cu cele mai semnificative părţi ale joburilor lor. De exemplu, 87% dintre lucrătorii cu roluri creative care sunt extrem de familiarizaţi cu AI au spus că ar folosi AI pentru aspectele creative ale muncii lor.”

„Este fascinant că oamenii sunt mai încântaţi de faptul că inteligenţa artificială îi salvează de la epuizare decât sunt îngrijoraţi că le va elimina locurile de muncă”, a scris. Adam Grant, autor profesor de psihologie, în cadrul raportului Microsoft.

Un al treilea aspect la care liderii trebuie să fie atenţie este că fiecare angajat are nevoie de competenţe din sfera AI – fiecare angajat, nu doar experţii în domeniul inteligenţei artificiale, va avea nevoie de noi competenţe de bază, pentru a-şi putea desfăşura activitatea zilnică.

Circa 82% dintre liderii de afaceri anticipează că angajaţii vor avea nevoie de noi competenţe în era AI. De asemenea, din martie 2023, în SUA, anunţurile pentru locuri de muncă publicate pe LinkedIn care menţionează GPT au crescut cu 79% de la an la an.

 

Top cinci obstacole în calea productivităţii:

Întâlnirile de lucru ineficiente

Lipsa ţintelor clare

Numărul prea mare de întâlniri de lucru

Lipsa de inspiraţie

Incapabilitatea de a găsi uşor informaţiile de care angajatul are nevoie.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO