Special

Gala ZF 2018/20 de ani. Cel mai important actor al distrugerii creative este antreprenorul, omul de afaceri, care vede viitorul, îl simte şi prin skill-uri organizaţionale, prin sisteme, prin dinamism, creează o lume nouă

Gala ZF 2018/20 de ani. Cel mai important actor al...

Autor: Ştefan Stan, Alex Ciutacu

26.11.2018, 00:07 514

Topul celor mai valoroase companii din acest an aduce pentru prima dată trei companii antreprenoriale în top 10.

Este o premieră, în condiţiile în care până în 2017 am avut maximum 1 sau 2 jucători în top 10, dovadă că businessul antreprenorial românesc nu a ajuns la nivelul de a se lupta de pe poziţii de egalitate cu multinaţionalele. Cinci companii nu au părăsit top 10 de la prima ediţie până astăzi.

Ediţia din 2007 a catalogului a rămas în continuare ca un record raportat la reperul de preţ la care au fost evaluate companiile. Top 100 cele mai valoroase companii din 2007 era evaluat la aproape 100 mld. euro. Anul acesta, 100 cele mai valoroase companii au o evaluare de aproximativ 78 mld. euro.

„Anul acesta, condiţiile macro­economice bune au influenţat topul. Cele mai valoroase 100 de companii din Ro­mânia au crescut în valoare cu aproxi­mativ 10%. De asemenea, indicele BET a crescut faţă de anul trecut cu 10%, ceea ce îl face singurul din Europa care este pe plus. Primele 10 companii, care vor fi premiate şi în această seară, au crescut cu 15%. Anul acesta avem şi o premieră în cadrul topului: este primul an în care o companie care acum un an nu prindea top 100 anul acesta prinde top 10: UiPath“, a spus Alexandru Vlaicu, analist investment banking, BT Capital Partners.

„Noi ne-am ocupat în top de secţiunea «bănci». Metodologia aplicată a fost una unitară în toate cele 100 de companii din top. Dacă vorbim de categoria băncilor, a fost o creştere de la 10,2 mld. euro la 11,6 mld. euro pentru cele 10 bănci pe care le avem în top“, a spus Adrian Vascu - managing partner la Veridio.

 
 

Adrian Wooldridge, editorialist al The Economist, la Gala ZF 2018:

♦ Cea mai importantă lecţie este că nu există nicio siguranţă pentru viitor. Nimeni nu credea că pot veni oameni de nicăieri şi să ajungă giganţii globali de mâine. Lumea oferă oportunităţi imense pentru pieţele emergente, inclusiv în Europa de Est.

♦ Ne putem reglementa sistemul financiar, putem ataca concentrările prea mari de putere economică, dar în timp ce facem asta, creăm oportunităţi pentru nou-veniţi, pentru ţări noi, pentru pieţe emergente. Ţările emergente nu consideră că socialismul e mai bun, au mai multă foame pentru prosperitate. În timp ce Vestul devine decadent, există o oportunitate foarte mare pentru pieţele emergente. Se credea că pieţele emergente sunt cele unde producem, unde facem munca de jos, dar nu mai e aşa.

♦ Există un potenţial imens în economiile emergente. SUA produce 25% din PIB-ul global pentru că a îmbrăţişat capitalismul, creativitatea distructivă. Totuşi, 60% din tinerii din Marea Britanie şi SUA spun că ar prefera socialismul în locul capitalismului.

♦ Mi-ar fi plăcut ca Marea Britanie să rămână în UE. Cred că oamenii au fost furioşi cu privire la activitatea economică a Londrei, care a devenit deconectată de restul ţării. Nu a fost un vot împotriva Bruxellessului, ci împotriva Londrei. Acesta a fost începutul unei revolte împotriva globalizării, pe care Trump o susţine.

♦ Dacă vă uitaţi în istorie, din 1918 - 2018, democraţia a mers înainte, iar ce vedem acum este o reacţie împotriva acestui sistem. Brexitul este prima reacţie împotriva acestui demers.

♦ Să vorbim despre trecutul, prezentul şi viitorul capitalismului. Lucrul pe care trebuie să ni-l amintim cu privire la creşterea economică. Oamenii trăiesc într-o lume definită de stagnare. Nu a existat o prosperitate de masă, o mică parte din oameni au trăit bine. Condiţiile naturale sunt stagnare, sărăcie.

♦ Începând cu secolul 19, a început democratizarea companiilor cu răspundere limitată. Nu mai trebuie să te duci la guvern să obţii răspunderea limitată. Aceste companii care s-au născut după această democratizare au început să devină mari, puternice, au devenit inima revoluţiei industriale. Această inovaţie legală a schimbat faţa democraţiei. Capitalismul a fost un lucru extraordinar. A fost rezultatul unei revoluţii intelectuale şi al uneia organizaţionale. A schimbat natura lumii. A luat o lume fără creştere şi a transformat-o într-o lume care creşte de la an la an. 

♦ Cel mai important actor al distrugerii creative este antreprenorul, omul de afaceri, care vede viitorul, îl simte şi prin skill-uri organizaţionale, prin sisteme, prin dinamism,  creează o lume nouă.

♦ În secolul 19 aveai oameni precum Rockefeller care au înţeles că petrolul va revoluţiona lumea şi au construit cea mai mare companie petrolieră. La fel şi oameni precum Bill Gates sau Mark Zuckerberg. Ei văd potenţialul, vin în lume, văd viitorul şi îl aduc în prezent. Este o abilitate aproape magică. Cred că antreprenorii sunt oameni foarte dificili, nu foarte de treabă. Ei suferă de un imperialism al sufletului - vor să domine lumea, dar fără aceşti agenţi ai distrugerii creative nu am fi avut prosperitate.

 
 

Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase companii din România / Ediţia 2018

Locul 1: Petrom - 4,726 mld. euro

Stephan Waldner, CFO 

Vă mulţumesc. Felicitări! Este o onoare să fiu aici şi să fiu nominalizat drept cea mai valoroasă companie din România.

Furnizarea de energie către români, către fiecare dintre voi în viaţa de zi cu zi, electricitatea pe care o folosiţi, energia pentru încălzirea de acasă, acestea sunt lucrurile de care suntem mândri.

Premiul merge către clienţii şi către cei 14.000 de angajaţi ai Petrom. Vă mulţumim şi în numele OMV Petrom. Felicitări pentru 20 de ani de jurnalism de calitate.

 

 

Locul 2: Hidroelectrica - 3,855 mld. euro

Bogdan Badea, director general adjunct

Îmi face deosebită plăcere să mă aflu pentru a doua oară la gala organizată de ZF. În numele echipei Hidroelectrica, mulţumim pentru această distincţie.

Rezultatele în acest an au început să se vadă: am depăşit deja la 9 luni de zile producţia pe tot anul trecut şi avem un profit de 1,9 mld. Sperăm să reocupăm locul 1 pe care l-am pierdut în acest an. Felicitări pentru frumoasa vârstă de 20 de ani.

Aţi făcut un lucru minunat pentru ce înseamnă economia românească şi cultura de business. Trebuie să credem că putem mai mult, că putem fi mai performanţi.

 

 

Locul 3: Romgaz - 2,852 mld. euro

Liviu Nistoran, preşedintele consiliului de administraţie 

Vreau să mulţumesc ZF pentru ultimii 20 de ani. Eu, ca să anticipez o întrebare, acum 20 de ani eram antreprenor în industria IT şi de atunci am o relaţie personală foarte apropiată cu Ziarul Financiar pentru că mi-am luat informaţiile din Ziarul Financiar aproape în fiecare zi. Am cunoscut piaţa, mi-am promovat afacerea şi am apreciat mereu deschiderea oamenilor din ZF pentru a promova companii româneşti. Mulţumesc echipei Romgaz pentru extraordinara performanţă de anul acesta. Pe lângă bănci mai sunt şi alte companii înjurate, cele de gaz. Nu pot fi toţi fericiţi. Mai puţin acţionarii noştri, pentru că există şi români fericiţi.

 
 

Locul 4: UiPath - 2,550 mld. euro

Marius Istrate, chief people officer

M-am alăturat companiei la finalul lui 2016, am învăţat un lucru extrem de important: România următorilor 100 de ani trebuie să fie o Românie digitală, ale cărei interese se îmbină cu cele globale.

Cred că suntem cetăţeni globali. M-am alăturat UiPath, am intrat în HR pentru că am constatat ceva interesant: modul în care oamenii care muncesc nu s-a schimbat de mulţi ani.

Contractul de muncă nu s-a schimbat de vreo 100 de ani. Am vrut să mă alătur unei companii care schimbă modul în care oamenii muncesc. UiPath nu face din 7 angajaţi 2, face din 7 angajaţi 7 angajaţi însoţiţi de 7 roboţi.

Dacă vă puteţi gândi la o zi în care aţi răspuns la toate e-mailurile, gândiţi-vă la ce vă aşteaptă mâine dimineaţă. Muţi un bottleneck dintr-un loc unde se executau sarcinile repetitive mult mai jos în procesul de business. Poţi elibera oamenii pentru sarcini care necesită capital uman, creativitate, mult mai dificile.

 
 

Locul 5: Banca Transilvania - 2,421 mld. euro

Ömer Tetik, CEO

La mulţi ani ZF, la mulţi ani România! Ne-am plimbat prin ţară şi vedem că ţara noastră merge mai departe cu 400.000 - 500.000 de antreprenori. Foarte puternică, foarte dinamică.

Au fost menţionaţi destul de mult bancherii şi băncile, suntem aici pentru că fără un sistem bancar puternic ţara nu poate merge mai departe. Nu putem să contribuim la dezvoltarea ţării fără să avem şi clienţii şi angajaţii noştri.

Evaluarea noastră este importantă şi pentru acţionari, dar vine de la clienţii săi, de la angajaţi, de la cultura de business. Suntem angajaţi să avem grijă de ei în continuare. Eu am venit aici întâmplător, mergeam spre Olanda pentru alt job. Am găsit aici o ţară plină de oportunităţi, tânără, cu oameni deschişi, civilizaţi. O ţară în creştere. Acum că fac parte din echipa BT este doar o mândrie pentru mine şi încă un argument de a rămâne.

 
 

Locul 6: BCR - 2,241  mld. euro

Sergiu Manea, CEO BCR

Mulţumesc Ziarului Financiar pentru că ţineţi flacăra sus, sunteţi consistenţi, consecvenţi. Mulţumesc tuturor celor care sunt în ţară şi celor câteva milioane care ne-au adus pe scenă în această seară, clienţi şi colegi.

Am fost puţin confuz în această seară înainte de premii, pentru că discursurile pe care le-am auzit erau fie foarte pline de nemulţumire, fie foarte pline de îndoială. Privindu-vă, nu am nicio îndoială, atât despre ce aţi făcut, cât şi despre ce veţi face.

Împreună, vom încerca să dăm acestei ţări ceea ce cred că îi lipseşte astăzi: prosperitate.

În 1998, cu câteva luni înainte să se lanseze ZF, stăteam pe plajă, citeam The Economist şi mă întrebam de ce nu mi-am schimbat jobul, pentru că vine o criză enormă (criza din Rusia - n. red.).

 
 

Locul 7: Dacia - 2,198  mld. euro

Christophe Dridi, director uzina vehicule Dacia

Acest premiu prezintă recunoaşterea naţională a Renault în România. Dacia este o marcă emblemă a României vândută în 44 de ţări.

Fabrica de la Mioveni sărbătoreşte o jumătate de secol. La Mioveni, la fiecare 54 de secunde iese o maşină, cu calitate şi tehnologie made in Romania. Activitatea contribuie cu 3% la PIB dar şi la transformarea ţării. Toţi cei circa 17.000 de angajaţi indiferent că vorbim de clienţi, fabricaţie, comercializare, design, servicii postvânzare sau finanţare, semnează succesul produselor noastre. Toţi angajaţii vor fi aduşi într-un nou sediu, Renault Bucharest Connected. Ne pregătim pentru viitor, performanţa şi competitivitatea sunt necesare pentru a dezvolta activitatea grupului în România. Este un an în care v-am avut alături prin textele voastre. Mulţumim, ZF.

La mulţi ani!

 
 

Locul 8: BRD - Soc.Gen. - 1,988  mld. euro

Petre Bunescu, director general adjunct BRD

Îmi face o deosebită plăcere să mulţumim Ziarului Financiar pentru această recunoaştere a valorii unei bănci de prestigiu în ţară, o bancă ce are peste 2 milioane de clienţi.

 Le mulţumim clienţilor că împreună am ajuns aici şi putem propăşi. Avem peste 7.000 de salariaţi, cărora le mulţumesc pentru efort. Ţin să transmit în numele BRD urările şi felicitările noastre pentru ZF. Sunt multe abonamente în BRD SocGen.

Mărturisesc că citesc această publicaţie şi suplimentele ZF încă de la început. Găsesc multă informaţie şi o abordare serioasă a problemelor economice. Ţin să felicit şi eu România pentru apropiatul eveniment: 100 de ani de la Marea Unire.

Nu putem spune că ultimii 20 de ani nu au însemnat un foarte mare salt. Au fost un progres pe toate planurile. Dacă privim la indicatorii macroeconomici, să creşti de la 30 de mld. PIB la

200 mld. este cu adevărat o cifră grăitoare. În aceşti 20 de ani am avut nefericirea să traversăm şi o criză foarte serioasă, dar din care am învăţat multe lecţii.

 
 

Locul 9: Dedeman - 1,923 mld. euro

Georgiana Grigoraş, marketing specialist Dedeman

În primul rând, felicitări organizatorilor. Am vorbit în această seară despre trecut, se vorbeşte despre viitor şi am constatat că pentru a inova trebuie să fii mereu în avangarda inovaţiei, să fii deschis la nevoile oamenilor.

Credem că ne-am făcut datoria, ne vom provoca creativitatea şi ingeniozitatea pentru a fi cât mai buni pentru clienţii noştri.

Şi vrem să le mulţumim clienţilor pentru încrederea lor pentru că suntem prima lor opţiune când îşi fac planuri şi aleg să vină în magazinele noastre.

 
 

Locul 10: Orange România, 1,874 mld. euro

Florin Popa, B2B director Orange România

M-am angajat la Orange în 2001. Cred că piaţa era la fel de dinamică precum azi, extrem de competitivă, inovativă. De atunci am trecut prin 2G, 3G, 4G, deja vorbim de 5G. Cred că e o piaţă care compensează cu alte sectoare ale economiei unde România nu excelează.

România este în top 10 la viteza de internet, fixă şi mobilă. Mulţumesc pentru premiu, mulţumesc Ziarului Financiar. Suntem extrem de mândri de această recunoaştere a muncii întregii echipe.

Eu cred că economia merge din ce în ce mai bine, pentru că suntem într-o perioadă cu performanţe tot mai bune. Dacă mergeţi la Alba Iulia de Centenar, vă invit să testaţi soluţiile noastre de smart city.  

 

alex.ciutacu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO