Special

Gala ZF 24 ani. BT Capital Partners şi Veridio: A fost un an interesant, iar topul celor mai valoroase companii reflectă asta. Evoluţia lor în 2023 depinde de situaţia geopolitică şi macroeconomică

Gala ZF 24 ani. BT Capital Partners şi Veridio: A fost...
28.11.2022, 00:05 87

♦ Catalogul celor mai valoroase 100 de companii din economie a fost realizat, încă de la prima ediţie, în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners, denumită în prezent BT Capital Partners. ♦ În ultimii trei ani, şi firma de evaluare Veridio a fost partener al ZF în realizarea acestui catalog ♦ Adrian Vascu, partener Veridio, şi Şerban Dumitrescu, senior associate BT Capital Partners, au vorbit, la Gala ZF din acest an, despre cât de surprinzătoare au fost fluctuaţiile din topul celor mai valoroase companii, dar şi despre cum ar putea să se schimbe poziţiile până la finalul anului viitor, într-un context în care siguranţa geopolitică este fragilă, iar condiţiile economice nu sunt nici ele simple.

Adrian Vascu, senior partener Veridio (compania a analizat valoarea băncilor):

♦ Topul (celor mai valoroase companii din România - n. red.) reflectă ce s-a întâmplat în acest an în România şi în mediul economic global, care a avut şi inflaţie, dar şi un curs de schimb leu/euro fluctuant. Am avut şi costuri foarte mari la energie, am vândut mai mult, dar am produs mai puţin.

♦ A fost un an interesant, iar topul reflectă aceste lucruri. Avem această aşteptare, să vedem în ce măsură au fost influenţate valorile comparativ cu anul trecut.

♦ Nu cred că 2023 va aduce mari surprize pentru companiile din top 100. Valoarea lor totală s-ar putea să fie influenţată de acest an, dar e posibil ca trendul să se păstreze, poate cu o uşoară încetinire.

Şerban Dumitrescu, senior associate BT Capital Partners:

♦ Nu pot spune că au fost surprize având în vedere situaţia macroeconomică şi geopolitică actuală, dar a fost ceva mai dificil să gestionăm situaţia, având în vedere tot ce se întâmplă. Inflaţia afectează atât companii micro, cât şi firme macro şi sunt şi surprize atât în top 100, cât şi în top 25.

♦ Evoluţia companiilor în 2023 depinde de cum va evolua situaţia geopolitică şi macroeconomică. Dacă ne uităm, în momentul acesta, sunt păreri împărţite, totul depinde de cum va evolua situaţia din Ucraina-Rusia, dar şi de lucruri adiacente, precum preţuri, inflaţie, dobânzi care afectează piaţa. Înţeleg că există o anumită dorinţă de a încetini creşterile dobânzilor, dar investitorii sunt mult mai atenţi cu fondurile pe care le au.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO