Special

Gala ZF 24 ani. Cele mai valoroase zece companii din economie au fost premiate la gala ZF de pe 24 noiembrie 2022, care a marcat 24 de ani de existenţă pentru Ziarul Financiar

Gala ZF 24 ani. Cele mai valoroase zece companii din...

Autor: Alex Ciutacu

28.11.2022, 00:07 397

♦ Ziarul Finaciar a premiat, la fel ca la fiecare gală aniversară, cele mai valoroase companii din România. Prima poziţie a fost adjudecată anul acesta de Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a cărui valoare a ajuns la 61 mld. lei (12,4 mld. euro). Astfel, după trei ani de pauză, Hidroelectrica devine din nou cea mai valoroasă companie din România, titlu pe care l-a mai deţinut şi în perioada 2016-2018 ♦ Cele mai valoroase zece companii din economie sunt evaluate în acest an la 218 mld. lei (44 mld. euro), în scădere cu 20% faţă de 2021. Dintre cei zece jucători, cinci valorează mai mult în acest an faţă de ediţia anterioară, însă alţi cinci valorează mai puţin, potrivit calculelor realizate de ZF, în parteneriat cu BT Capital Partners şi compania de evaluare şi consultanţă Veridio.

 

1. Hidroelectrica, valoare de 61,1 mld. lei (12,4 mld. euro)

Cristian Vlădoianu, membru în directoratul Hidroelectrica:

„Ne simţim foarte bine în acest top al Ziarului Financiar. Dar ştim ce înseamnă şi a doua poziţie, deci te simţi foarte bine în acest top, te simţi bine pentru că performanţa ta este recunoscută, te simţi bine că eşti alăturat unui brand excepţional, ZF. Prezenţa în top ne face să fim mândri, dar ne obligă şi să privim cu atenţie şi responsabilitate înainte. Am trecut o perioadă foarte complicată, geopolitic, economic, hidrologic, dar am reuşit să fim parte a soluţiei, şi nu parte a problemei. Pe viitor, vedem o creştere a ritmului investiţional, vedem o conectare la posibilităţile oferite de REPowerEU, vedem în continuare energie 100% verde. Mulţumesc, ZF, pentru acest premiu şi mulţumesc echipei Hidroelectrica.“

 

2. UiPath, valoare de 32,7 mld. lei (6,6 mld. euro)

Ionuţ Valentin Sas, vicepresident tax and treasury la UiPath:

„Felicitări pentru cei 24 de ani, pentru evenimentul pe care îl organizaţi! Mulţumim pentru încrederea acordată lui Daniel (Dines - fondatorul UiPath) şi companiei UiPath în decursul anilor. Aţi crezut în noi şi premiul este pentru toţi colegii din UiPath, atât din România, cât şi din SUA şi de peste tot unde suntem prezenţi. Acest premiu este în primul rând datorită vouă, colegilor UiPath şi celor care folosesc tehnologia. Vă mulţumim că aveţi încredere în tehnologia noastră, care credem că va fi un punct de cotitură pentru modul în care fiinţele umane folosesc tehnologia.“

 

3. OMV Petrom, valoare de 25,4 mld. lei (5,1 mld. euro)

Cristian Hubati, vicepresident operations explorare şi producţie la OMV Petrom:

„Vă mulţumesc în numele OMV Petrom pentru acest premiu, ne simţim onoraţi să fim în această distinsă prezenţă încă de la înfiinţarea acestui top. Acest lucru cred că vine pentru importanţa energiei pe care o producem şi o distribuim în mod constant către consumatori. De asemenea, aş vrea să mulţumesc tuturor colegilor OMV Petrom care asigură zi de zi acest flux constant de energie către consumatori. Aş vrea să mulţumesc ZF, să vă urez la mulţi ani pentru cei 24 de ani şi să felicit toţi ceilalţi participanţi şi câştigători. În ‘98 (anul lansării ZF - n. red.), eu eram într-o companie mică de construcţii şi montaj şi îmi aduc aminte că ziarul apărea pe hârtie roz. Înainte, citeam Capital, apoi am trecut la dumneavoastră.“

 

4. Pavăl Holding, valoare de 21,6 mld. lei (4,4 mld. euro)

Georgiana Grigoraş, specialist relaţii publice la Pavăl Holding - Dedeman:

„Sunt pentru prima oară pe această scenă să primesc un premiu pentru Pavăl Holding, şi nu pentru Dedeman. Pavăl Holding îşi doreşte să continue şi să extindă misiunea Dedeman de a crea un echilibru între obiectivele de business şi cele sociale. Este o companie de familie cu 100% capital românesc, care alege să investească în România în domenii strategice şi în iniţiative de bine pentru că, dincolo de cifre şi rezultate economice, îşi doreşte să îmbunătăţească vieţile oamenilor din comunităţile din care facem parte, fie că este vorba de angajaţi, clienţi sau de parteneri. Vreau să felicit ZF, să felicit premianţii, mult succes în continuare, mult curaj şi inovaţie!“

 

5. Romgaz,valoare de 14,8 mld. lei (3 mld. euro)

A fost actorul principal în cea mai mare tranzacţie semnată în 2022 în România, scoţând din buzunare peste 1 mld. de dolari. Cel mai mare producător de gaze din România este evaluat la 3 mld. euro. Astfel, Romgaz urcă trei poziţii în clasament, până pe locul 5.

 

6. Dante Internaţional-emag, valoare de 13,3 mld. lei (2,7 mld. euro)

Irina Pencea, chief marketing officer la eMAG:

„Felicitări în primul rând tuturor celor din top 100. De ce îi felicit? Pentru spiritul antreprenorial. eMAG este o companie antreprenorială care a depăşit graniţele României, este cea mai mare companie românească din Bulgaria şi Ungaria, un jucător regional dezvoltat în foarte multe verticale şi o companie care a reuşit să transforme modul în care românii cumpără lucruri, în special în ultimii ani când am trecut cu toţii prin schimbări. Antreprenoriatul înseamnă în primul rând curaj, fără curaj nu poţi face un pas riscant. Avem în marketplace antreprenori români care se duc în afara ţării, care descoperă că, deşi eşti român, poţi ieşi în afara ţării şi poţi vinde către o piaţă de 8 milioane de clienţi.“

 

7. Banca Transilvania,valoare de 12,4 mld. lei (2,5 mld. euro)

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania:

„Felicitări pentru 24 de ani, la mulţi ani! În câteva zile eu fac 23 de ani de când sunt în România. Felicitări pentru ceea ce faceţi! Sunt câteva cuvinte folosite foarte des pe care le-am auzit şi de la Adrian Sârbu şi de la voi: încredere, curaj, mergem înainte, România, cumpărăm româneşte. Felicitări pentru toţi cei care sunt premiaţi sau vor fi premiaţi într-o zi! Valoarea firmei este ceea ce aducem pentru clienţi, pentru firme, pentru ţară, pentru România. Dar ne bucurăm să rămânem în top 10 pentru cei 7 milioane de români care sunt indirect acţionari ai BT. Vedem un mare potenţial în agricultură, chiar dacă nu suntem fermieri, şi vrem să susţinem sectorul mai departe. Când aveam 24 de ani, eram un bancher inconştient în Rusia, eram prea tânăr să realizez ce fac şi de ce fac, dar aveam planuri mari. O parte dintre ele le-am realizat în România alături de BT.“

 

8. Kaufland România, valoare de 12,1 mld. lei (2,4 mld. euro)

Valer Hancaş, corporate affairs & communication director la Kaufland România şi Moldova:

„Aş transforma puţin valoarea acestei companii în responsabilitate. În acest context socioeconomic, politic, mai ales în 2022, implicarea unei companii în toate mediile unde îşi desfăşoară activitatea este cea mai importantă. Deschidem în România în această săptămână cea de-a 1.500 filială din cadrul grupului. Am descoperit ZF acum 20 de ani, când făceam parte din altă companie de retail şi este în continuare pe masa mea.“

 

9. Automobile Dacia, valoare de 12,1 mld. lei (2,4 mld. euro)

Mihai Bordeanu, director general Automobile Dacia:

„Mulţumesc echipelor Dacia în primul rând, oamenilor de la Mioveni. Datorită lor, nu doar că vindem mai mult, dar producem mult mai mult decât anul trecut. Aş vrea să mulţumesc inginerilor din Renault Technologie Roumanie, cel mai mare din grup, după cel din Franţa. Aş vrea să mulţumesc designerilor care fac maşini mai cool în fiecare an. România nu e calificată la Campionatul Mondial, nu avem echipă la CM, nu am avut nici la Euro, dar avem o marcă auto care se situează pe podium în ce priveşte vânzările auto şi aceasta este Dacia.“

 

10. Nuclearelectrica, valoare de 12 mld. lei (2,4 mld. euro)

Dan Niculae, director financiar Nuclearelectrica:

„Este o onoare să fiu aici şi să reprezint compania în această seară, reprezintă o recompensă pentru întregul colectiv al Nuclearelectrica, ce furnizează energie pentru unul din cinci becuri din România. Suntem recunoscuţi la nivel global drept unul dintre cei mai performanţi operatori de centrale nucleare. Mulţumesc Ziarului Financiar pentru acest premiu şi celor 2.500 de colegi care, împreună, creează un viitor durabil pentru România. Nuclearelectrica ar putea ajunge cea mai valoroasă companie din România în cinci ani.“

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO