România îşi deschide orizonturile şi este una dintre cele peste 40 de ţări din întreaga lume care oferă viza de nomad digital. Cei care obţin acest document pot să locuiască şi să lucreze de la distanţă într-o ţară străină pentru o perioadă extinsă, cuprinsă de obicei între şase luni şi un an, dar cu posibilitate de prelungire, explică Visual Capitalist.
Termenul de nomad digital este definit în Legea 22/2022, ca fiind „străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României şi care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor“.
Nomadul digital, potrivit legii, poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei de la distanţă, prin folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
România se află în top 20, mai exact pe locul 12, când vine vorba despre durata vizei de nomad digital pe care o oferă, întrucât ea este valabilă până la doi ani de zile pentru străinii care vor să lucreze şi să locuiască aici.
Alte ţări europene din top 20 care oferă această viză tot pentru o perioadă de până la doi ani sunt Ungaria, Letonia şi Norvegia.
În schimb, în Grecia şi Cipru, arată datele agregate de Visual Capitalist, viza de nomad digital are o durată de până la trei ani de zile.
În ciuda faptului că România are unul dintre cele mai ofertante sisteme de vize pentru nomazii digitali, informaţiile publice arată că această opţiune este puţin accesată. Printra factorii care explică acest lucru sunt lipsa promovării, dar şi conflictul din Ucraina.
Ce trebuie să ştii despre viza de nomad digital în România?
♦ Taxa pentru viza de nomad digital este 120 de euro.
♦ Persoana care vrea să obţină viza de nomad digital în România trebuie să aibă un venit minim cumulat de peste 7.000 de euro în ultimele şase luni şi să se asigure că acesta va rămâne la acelaşi nivel şi pe perioada şederii în România.
♦ Nomazii digitali care rămân în România mai puţin de 183 de zile nu plătesc impozit pe venit şi nici contribuţia pentru asigurările sociale.
♦ Nomadul digital trebuie să aibă documente ce dovedesc că a fost angajat sau că este proprietarul unei companii înregistrate în afara României cu cel puţin trei ani înainte de a aplica pentru viză, să facă dovada veniturilor din ultimele şase luni şi să deţină documente de identitate şi contract de muncă din care reiese relevanţa şederii în România.
♦ Cel care aplică pentru viza de nomad digital în România trebuie să furnizeze o dovadă de angajare la distanţă, cazare, asigurare de sănătate şi un cazier judiciar.
Sursa: Digital Nomad and Remote Work Visa Options, KPMG, 2024