Special

Gen Z. Tribe lifestyle. ÎnCotro în Cotroceni: care este povestea uneia dintre cele mai noi cafenele din cel mai boem cartier al Bucureştiului?

Gen Z. Tribe lifestyle. ÎnCotro în Cotroceni: care este...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

02.06.2023, 00:05 184

♦ Cu acest proiect, Alexandru Militaru spune că şi-a propus să răspândească bunătatea cafelei şi să construiască o comunitate într-un mediu plăcut.

Alexandru Militaru a făcut cunoştinţă cu cafeaua de specialitate pe când locuia în Germania, la Dusseldorf. Acolo, împreună cu tatăl lui, se ocupa de o firmă de construcţii fondată chiar de ei.

Era anul 2021 şi începea să cunoască această piaţă a aromelor cu paşi mici, lăsându-se rapid cucerit de ideea de a-şi deschide propriul local care să aibă cafeaua în prim-plan, mai ales că experienţa în firma de familie îl învăţase câte ceva şi despre aspectele legislative din spatele unui business.

„În primăvara anului 2022, am făcut un research amănunţit asupra pieţei locale, unde am văzut că segmentul cafelei de specialitate este în continuă creştere şi că există un potenţial pe care îl pot exploata. În octombrie 2022 am găsit locul din strada Ana Davila, iar deschiderea cafenelei a fost pe data de 20 noiembrie 2022“, povesteşte Alexandru Militaru, cel care deţine astăzi ÎnCotro Specialty Coffee, o cafenea discretă în inima celui mai boem cartier din Bucureşti, Cotroceni.

Cu acest proiect, spune antreprenorul, şi-a propus să răspândească bunătatea cafelei şi să construiască o comunitate într-un mediu plăcut. ÎnCotro este locul unde oamenii empatizează unii cu alţii aşa cum cafeaua empatizează cu poveştile.

„Mi-am dorit un loc cu un design eclectic şi un meniu simplu, un loc în care atât cei din cartier, cât şi cei care lucrează în zonă sau tranzitează cartierul să se poată opri la o vorbă şi o cafea bună în ceaşcă. Am inclus în meniu şi ceva cocktailuri şi vinuri, astfel încât să putem oferi oamenilor un loc în care să poţi veni indiferent de momentul zilei.“

Cafeaua vine de la Mabo, businessul lui Bogdan Georgescu, un pionier în peisajul local al cafelei de specialitate. Pentru nume - ÎnCotro Specialty Coffee - Alexandru s-a sfătuit cu un prieten, care a ajuns la acest joc de cuvinte ce ilustrează şi poziţionarea geografică a cafenelei. Cafeaua este astfel calea de mijloc între traseele continue de „du-te „ vino“ ale oamenilor.

„Amenajarea locului este viziunea mea, dar m-am inspirat din cafenelele vizitate, în special cele din ţările nordice. Consider că am creat un loc unde să te simţi bine şi să vrei să te mai întorci. Un plus este şi faptul că strada Ana Davila este extrem de liniştită. În weekend, de exemplu, o maşină trece odată la zece minute.“

Şi acum, că experienţa gestionării unui spaţiu mic a fost deja câştigată, Alexandru Militaru se gândeşte mai departe la o a doua cafenea. Mai mare, de această dată.

„Sunt din ce în ce mai multe cafenele, iar oamenii au început să facă diferenţa între cafele. În România, piaţa cafelei de specialitate este totuşi încă la început. Există cerere şi există ofertă, ceea ce face acest mediu unul atractiv“, spune fondatorul ÎnCotro Specialty Coffee.

 

► Cum crezi că se poate distinge o cafenea nouă într-o piaţă deja aglomerată cu astfel de localuri?

„Prin corectitudine şi simplitate, prin alegerea locului şi prin vibe-ul pe care ţi-l dă. Noi ne-am format deja o comunitate, iar oamenii care trec pe la noi au ajuns să se cunoască între ei şi să lege prietenii. Cred că asta e cea mai tare chestie pe care o poate face un loc „ să adune oameni.“

► Ce rol joacă sustenabilitatea în businessul tău?

„Încurajăm oamenii să bea cafeaua la noi în loc s-o ia la pachet (to go), deoarece stând la noi au şansa de a afla mai multe despre aromele cafelei, metodele de procesare şi tehnicile de preparare. De asemenea, folosim pahare biodegradabile pentru varianta to go şi colectăm selectiv gunoiul menajer.“


 
Alexandru Militaru, ÎnCotro Specialty Coffee: Încurajăm oamenii să bea cafeaua la noi în loc s-o ia la pachet 
(to go), deoarece stând la noi au şansa de a afla mai multe despre aromele cafelei, metodele de procesare şi tehnicile de preparare. De asemenea, folosim pahare biodegradabile pentru varianta to go şi colectăm selectiv gunoiul menajer.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO