Special

Gen Z vs. discriminarea de vârstă. Companiile se plâng de lipsa forţei de muncă, dar 1 din 3 recruiteri refuză candidaţii de peste 40 de ani

Gen Z vs. discriminarea de vârstă. Companiile se plâng...

Autor: Roxana Petrescu

12.02.2023, 14:06 12307

La nivelul anului 2050, în România, mai puţin de două persoane active vor susţine una de peste 65 de ani, raportul de dependenţă demografică în acel an urmând să ajungă la aproape 60% faţă de 31% în 2019, una dintre cele mai delicate situaţii la nivel european.

Dar în timp ce statisticile arată că în 2050 aproape 44% din populaţia României va avea peste 55 de ani, anga­jatorii mai degrabă refuză un can­didat de peste 40-45 de ani, în loc să conceapă strategii de integrare a acestora. „Uitaţi o clipă de Gen Z şi concentraţi-vă şi pe piaţa în creştere a populaţiei mature“, atrag atenţia unii specialişti.

„Ţinând cont de scăderea populaţiei care munceşte şi creşterea ponderii celor bătrâni şi foarte bătrâni în societate, unul dintre cele mai presante lucruri pentru autorităţi este încurajarea oamenilor în vârstă să rămână în câmpul muncii cât de mult se poate“, se arată în cel mai recent studiu demografic realizat de Eurostat.

Dar în timp ce acest fenomen este în plină desfăşurare, un altul continuă să îi afecteze pe cei care trec pragul de 40-45 de ani.

Paradoxal, cu ochii pe tineri, mai ales pe Gen Z, angajatorii îi evită pe cei mai în vârstă, dar se plâng că nu găsesc forţă de muncă.

„Circa 80% dintre candidaţii de peste 45 de ani simt că există o reticenţă a recrutorilor privind persoanele mai în vârstă, iar 60% susţin că au participat la cel puţin un interviu de angajare la care au fost discriminaţi din cauza vârstei. De cealaltă parte, 1 din 3 recrutori recunoaşte că a refuzat cel puţin o dată un candidat din cauza vârstei sale“, arată cel mai nou sondaj făcut de BestJobs.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO