Special

GenZ şi cariera didactică: poate generaţia neînfricată să revitalizeze educaţia?

GenZ şi cariera didactică: poate generaţia...

Autor: Ramona Cornea

05.09.2024, 00:07 136

Într-un sistem de educaţie în care îmbătrânirea personalului este printre cele mai apăsătoare probleme, toţi ochii sunt aţintiţi spre GenZ - potenţialii dascăli de mâine - pentru a întineri sistemul şi pentru a aduce reformele de care are atâta nevoie.

Deşi toate studiile internaţionale spun că tinerii nu se mai îndreaptă spre cariera didactică, în România datele nu arată aceleaşi tendinţe. Dacă ne uităm la statisticile INS, vedem că o creştere netă de aproximativ 52% a numărului de absolvenţi de studii superioare în domeniul ştiinţelor educaţiei în ultimii nouă ani.

„Vreau să devin profesor, dar este nevoie de condiţii de muncă mai bune, salarii decente şi resurse educaţionale moderne pentru a atrage tinerii şi ca mine în învăţământ“, spune Alexia C, proaspăt admisă la Facultatea de limbi străine de la Universitatea din Bucureşti.

Salariile din învăţământ au crescut în ultimul an după ce profesorii au ieşit în stradă să ceară condiţii mai bune, venituri mai mari pentru ca sistemul să poată să atragă şi să păstreze tinerii la catedră. Astfel, salariul mediu net din învăţământ a ajuns la 6.200 de lei net în mai 2024, în creştere cu 28% faţă de mai 2023.