Special

Hidroelectrica în primul an la Bursa de Valori Bucureşti: randament de 37%, tranzacţii de 5,2 miliarde de lei, 54.000 de investitori direcţi şi alte 8 milioane prin deţinerea de 11% a fondurilor de pensii. Mesajul CEO-ului: Acest parcurs trebuie continuat inclusiv prin listarea unui nou pachet de acţiuni

O listare de 9,3 mld. lei care va rămâne ani buni pe primul loc

Hidroelectrica în primul an la Bursa de Valori...

Autor: Liviu Popescu

12.07.2024, 00:07 2265

Karoly Borbely, CEO-ul companiei: Hidroelectrica trebuie să continue acest parcurs inclusiv prin continuarea listării unui nou pachet la Bursa de Valori Bucureşti. Acesta trebuie să fie un headline pentru anul viitor pentru că o poveste de succes trebuie continuată în acelaşi ritm şi în acelaşi stil: să aducem beneficii pieţei de capital din România şi bineînţeles acţionarilor Preţ în IPO, 104 lei pe acţiune Preţ în prima zi, 110 lei Preţ la un an distanţă, 128,5 lei Dividende de 14 lei pe acţiune acordate pe finalul lunii iunie Maximul, atins pe 9 ianuarie 2024 de 137,3 lei Minimul, 107 lei pe 8 august.

Compania de stat Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România, aniversează pe 12 iulie 2024 un an de când acţiunile sale au debutat la Bursa de Valori Bucureşti în urma unei oferte record prin care Fondul Proprietatea a vândut 20% pentru 9,3 mld. lei. Statul român a păstrat pachetul de 80%.

A fost cea mai mare listare pe o bursă de valori din Europa în anul 2023 şi a patra cea mai mare la nivel mondial la acel an, iar astăzi, la un an distanţă, Bursa de Valori Bucureşti se poate lăuda cu mai multe recorduri aduse în principal de fluxurile noi de capital, dar şi cu investitori care până la IPO nu mai interacţionaseră cu bursa locală. Cele mai mari randamente bursiere din ultimul an sunt la Bucureşti.

„Entuziasmul şi energia pozitivă generate de oferta şi listarea Hidroelectrica au pus România pe harta investitorilor instituţionali străini“, spune Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti, pentru ZF.

Acestea s-au reflectat bineînţeles şi la nivel local unde interesul investitorilor instituţionali a fost extrem de ridicat, Hidroelectrica regăsindu-se în portofoliile celor mai importante fonduri de pensii şi de investiţii.. adaugă el. “Totodată, foarte mulţi români şi-au deschis cont de tranzacţionare din dorinţa de a avea în portofoliu acţiunea Hidroelectrica, o companie strategică pentru România“.

Astfel numărul investitorilor de la bursa locală a urcat la 200.000 de conturi, plus 35% faţă de primăvara lui 2023 şi triplu faţă de 2019, BET la 18.400 de puncte, lichiditatea la 20 mil. euro pe zi doar prin acţiuni, capitalizarea la valoare record de 70 mld. euro, potrivita datelor agregate de ZF de la BVB şi de la Fondul de Compensare a Investitorilor.

Circa 5,2 miliarde de lei s-au tranzacţionat cu acţiuni H2O în ultimul an, adică 42 de milioane de acţiuni. Spre comparaţie în oferta de listare au fost vândute 90 de milioane de acţiuni ceea ce înseamnă că de la listarea încoace s-au tranzacţionat echivalentul a 50% din ofertă.

Cei care au cumpărat acţiuni H2O în oferta de listarea la preţul de 104 lei pe acţiune au astăzi, la un an distanţă, un randament de 37% cu tot cu dividendele de 14 lei pe acţiune. Cei care au luat în prima zi la 110 lei au astăzi un randament de 30%. Compania a ajuns la o capitalizare de 57 mld. lei.

„Cea mai valoroasă companie a acestei ţări trebuie să facă tot posibilul ca acţionarii să fie mândri că au acţiuni la această companie nu doar pentru că primesc dividende, ci şi pentru că văd că activitatea acestei companii este în top. Asta înseamnă să facă investiţii, dezvoltări, activităţi de M&A şi altele. Hidroelectrica trebuie să continue acest parcurs inclusiv prin continuarea listării unui nou pachet la Bursa de Valori Bucureşti. Acesta trebuie să fie un headline pentru anul viitor pentru că o poveste de succes trebuie continuată în acelaşi ritm şi în acelaşi stil: să aducem beneficii pieţei de capital din România şi bineînţeles pentru acţionarul majoritar şi pentru cei 54.000 de investitori. Suntem transparenţi, ne dezvoltăm şi trebuie să continuăm“, spune Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, într-o discuţie cu ZF.

Oferta de listare s-a derulat din 23 iunie şi până pe 4 iulie şi a înregistrat peste 50.000 de ordine. Investitorii de retail, care au avut 20% din ofertă, au subscris de circa 6 mld. lei.

Din cele 20 de companii ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET, fiind astfel reprezentantive pentru dinamica pieţei de capital din România, 18 au fost pe plus din iulie 2023 încoace, arată datele Bloomberg. Doar că lucrurile nu s-au mişcat atât de bine şi pe piaţa listărilor acolo unde doar Premier Energy a debutat recent în urma unui IPO de 695 mil. lei. Dar lucrurile s-ar putea schimba.

„Succesul listării Hidroelectrica reprezintă un impuls ferm pentru intrarea a noi jucători în ringul bursier, piaţa de capital având nevoie de o concurenţă puternică şi sănătoasă pentru a se putea dezvolta. Există premise să replicăm acest model de listare, chiar dacă de o anvergură diferită, având în vedere cerinţa din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă de a aduce pe bursă noi companii cu capital de stat într-un orizont de aproximativ doi ani, dar şi posibilitatea companiilor de a folosi mecanismele de sprijin prevăzute în PNRR privind pregătirea pentru listare“, spune Alexandru Petrescu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru ZF.

Sebastian Burduja, ministrul energiei, spune că prin această listare s-a demonstrat că şi companiile de stat, dacă sunt conduse corect şi îşi propun obiective, pot să fie atractive pentru investitori. “Hidroelectrica rămâne perla energiei româneşti şi sunt convins că, prin investiţiile pregătite în noi hidrocentrale şi în lucrările de retehnologizare, această companie va asigura în continuare stabilitatea sistemului energetic naţional şi va produce pentru români energie verde la un preţ corect“.

Acum, al doilea cel mai mare acţionar al Hidroelectrica, după statul român care are 80%, sunt fondurile de pensii private Pilon II cu o deţinere de 11%. Cu alte cuvinte circa 8 milioane de salariaţi români. Din acest pachet de 11%, circa 3,2% revin NN Pensii, cel mai mare investitor al bursei locale.

„Listarea Hidroelectrica este cel mai mare IPO din România până în acest moment şi, aşa cum era aşteptat încă dinaintea listării, Hidroelectrica a devenit unul dintre cei mai lichizi emitenţi de la BVB. Succesul acestui IPO a contribuit la dezvoltarea pieţei locale de capital, a impulsionat piaţa să obţină un randament bun în 2023 şi a atras un interes crescut din partea investitorilor instituţionali. Mai departe, piaţa de capital din România are un potenţial important de dezvoltare prin atragerea cât mai multor companii locale pe bursă şi sperăm că succesul IPO-ului Hidroelectrica va creşte încrederea companiilor care explorează opţiunea listării în această alternativă viabilă de finanţare“, spune Gerke Witteveen, director general al NN Pensii.

Mugur Popescu, director de investiţii al BCR Pensii, spune că Hidroelectrica a confirmat aşteptările cu rezultatele financiare record la finalul anului 2023 şi a remunerat acţionarii cu dividende importante în 2024. Deci am câştigat o companie “bluechip“ pentru piaţa de capital locală. Listarea Hidroelectrica nu a rezolvat însă diversificarea sectorială relativ redusă la BVB unde sectorul energetic şi financiar ocupă încă ponderi foarte mari.

„Ar trebui continuat succesul Hidroelectrica, prin valorificarea unor pachete minoritare ale statului în companii listate şi listarea unor companii locale sau regionale. BVB ar trebui să se poziţioneze că platforma de finanţare a planurilor de creştere a companiilor de stat sau private, eventual şi pentru extindere internaţională. Deasemenea ecosistemul fondurilor de de tip private equity ar trebui să vadă BVB ca prima opţiune pentru exit pentru companiile din portfoliu“.

La preţurile curente de tranzacţionare acţiunile Hidroelectrica au un multiplu P/E de 9,6 ori, puţin mai mic faţă de media de 10.8. Compania este mai „ieftină“ faţă de SNP (P/E x12.2), dar mai scumpă comparativ cu SNN (P/E x5.9) sau SNG (P/E x4.9), arată TradeVille.

ZF a discutat cu circa 20 de participanţi ai pieţei de capital cu privire la aniversarea de 1 an a Hidroelectrica. Pe zf.ro puteţi citia comentariile integrale ale acestora.

Concluzia primului an cu Hidro listată îi aparţine lui Alexandru Ilisie, director de investiţii al OTP AM. “Cu toate că am asistat la creşteri semnificative în ultimul an, iar multiplii de tranzacţionare ai companiilor locale sunt mai ridicaţi decât în trecut, încă nu este târziu pentru cineva care se hotărăşte să investească pe termen lung. ţinând cont că suntem la un maxim istoric, aceste investiţii ar putea fi făcute regulat (lunar), cu sume mici prin investiţii directe sau prin intermediul fondurilor de investiţii, astfel încât să evităm alocarea unei sume ridicate la aceste niveluri.“.

Hidroelectrica a raportat pentru primul trimestru din 2024 un profit net de 1,3 mld. lei, minus 23% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile s-au diminuat cu 22% la 2,5 mld. lei. Producţia de energie electrică brută a scăzut cu 3% la 4.403 GHW, potrivit raportului financiar la Bursa de Valori.

 

Ce spun BVB, ASF, ministrul energiei, Hidroelectrica, Fondul Proprietatea, NN Pensii, administratorii de fonduri de pensii, fonduri mutuale, brokeri şi investitori despre aniversarea primului an cu Hidroelectrica listată la Bursă. Ce am câştigat şi unde mergem de aici încolo?

 

Adrian Tănase, BVB:

Entuziasmul şi energia pozitivă generate de oferta şi listarea Hidroelectrica au pus România pe harta investitorilor instituţionali străini. Acestea s-au reflectat bineînţeles şi la nivel local unde interesul investitorilor instituţionali a fost extrem de ridicat, Hidroelectrica regăsindu-se în portofoliile celor mai importante fonduri de pensii şi de investiţii. Totodată, foarte mulţi români şi-au deschis cont de tranzacţionare din dorinţa de a avea în portofoliu acţiunea Hidroelectrica, o companie strategică pentru România.

 

Karoly Borbely, CEO, Hidroelectrica:

Cea mai valoroasă companie a acestei ţări trebuie să facă tot posibilul ca acţionarii să fie mândri că au acţiuni la această companie nu doar pentru că primesc dividende, ci şi pentru că văd că activitatea acestei companii este în top. Asta înseamnă să facă investiţii, dezvoltări, activităţi de M&A şi altele. Hidroelectrica trebuie să continue acest parcurs inclusiv prin continuarea listării unui nou pachet la BVB.

 

Sebastian Burduja, ministrul energiei:

Hidroelectrica împlineşte un an de când s-a listat la Bursa din România. A fost rezultatul unui efort început în mandatul ministrului Popescu şi concretizat în primele săptămâni ale mandatului meu. Compania s-a apreciat cu peste 20% de la listare, faţă de preţul stabilit la IPO. A fost considerată una dintre cele mai de succes listări din lume în 2023. Prin această listare s-a demonstrat că şi companiile de stat, dacă sunt conduse corect şi îşi propun obiective, pot să fie atractive pentru investitori.

 

Alexandru Petrescu, preşedintele ASF:

Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă un punct de referinţă pentru piaţa de capital din România, fiind cea mai mare ofertă publică iniţială realizată vreodată pe bursa locală şi una dintre cele mai mari din lume în anul 2023, cu o valoare de aproape 1,9 miliarde de euro. Acest demers a transformat peisajul pieţei locale de capital şi a reuşit să stimuleze semnificativ apetitul investitorilor de retail, dar şi al celor instituţionali, generând o încredere tot mai mare a românilor în mecanismele bursiere.

 

Gerke Witteveen, director general, NN Pensii:

Listarea Hidroelectrica este cel mai mare IPO din România până în acest moment şi, aşa cum era aşteptat încă dinaintea listării, Hidroelectrica a devenit unul dintre cei mai lichizi emitenţi de la BVB. Succesul acestui IPO a contribuit la dezvoltarea pieţei locale de capital, a impulsionat piaţa să obţină un randament bun în 2023 şi a atras un interes crescut din partea investitorilor instituţionali.

 

Johan Meyer, Fondul Proprietatea, unicul acţionar vânzător în IPO Hidroelectrica:

Performanţa Hidroelectrica este o dovadă a calităţii companiei şi a eforturilor depuse pentru a o pregăti să funcţioneze ca entitate listată. Eu şi echipa de la Franklin Templeton dorim să transmitem felicitări echipei de la Hidroelectrica pentru aniversarea unui an de la listare şi le dorim mult succes în continuare lor si tuturor actionarilor. Interesul semnificativ al investitorilor la momentul listarii, dar şi ulterior acestuia, confirmă statutul pieţei de capital din România drept o propunere viabilă şi atractivă pentru investitorii internaţionali şi locali.

 

Mugur Popescu, director de investiţii, BCR Pensii:

Hidroelectrica s-a poziţionat de la început în top 3 BVB în termeni de capitalizare şi volum de tranzacţionare. Compania a confirmat aşteptările cu rezultate financiare record la finalul anului 2023 şi a remunerat acţionarii cu dividende importante în 2024. Deci am câştigat o companie blue-chip pentru piaţa de capital locală.

 

Pablo Escondrillas, Citi:

Ne bucurăm să vedem o perioadă de mai mulţi ani cu o traiectorie pozitivă pentru piaţa de capital din România, cel mai important eveniment fiind IPO-ul şi performanţa Hidroelectrica. A fost cel mai mare IPO din ultimul an din Europa, dar pe lângă valoare, este important de subliniat că a avut şi continuă să aibă o performanţă foarte bună.

 

Daniela Secară, director general, BT CP şi membru al CA al BVB:

Am câştigat o nouă apreciere pentru capacitatea pieţei de capital de a finanţa proiecte de anvergură. Listarea Hidroelectrica a adus România pe harta investitorilor internaţionali, iar toate eforturile stakeholderilor pieţei de capital trebuie să fie îndreptate spre accederea în indicele MSCI.

 

Alexandru Ilisie, director de investiţii, OTP AM:

Putem spune că listarea Hidroelectrica a fost cel mai important eveniment al bursei locale în anul 2023, poate chiar din istoria bursei locale, având în vedere nivelul de interes manifestat de către investitori. Acest interes ridicat poate fi pus şi pe seama faptului că această listare era aşteptată de mai mulţi ani, fiind amânată de mai multe ori, anul 2023 fiind anul în care s-au aliniat astrele astfel încât să asistăm la această listare. Interesul ridicat a adus subscrieri de peste 1,2 miliarde EUR din partea investitorilor de retail, o sumă record pentru piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF HR TRENDS