♦ BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a sprijini tranziţia fostelor state socialiste către economii de piaţă ♦ A fost finalizată tranziţia în România? „Progrese limitate“, spune preşedintele băncii ♦ „România nu şi-a încheiat încă procesul de tranziţie, iar BERD este pregătită să continue să sprijine acest proces“ ♦ BERD a avut până acum investiţii de 11,6 mld. euro pe plan local în 560 de proiecte ♦ Dar chiar şi cu aceste investiţii şi progresele din ultimii ani, România încă are de lucrat, având deficite externe majore în produse alimentare, chimice şi farmaceutice şi un şomaj în rândul tinerilor de 22%.
Odile Renaud-Basso, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional extern de pe plan local, spune că România are nevoie de mai multe companii tinere, cu creştere rapidă care ar putea stimula potenţialul de inovare al economiei şi în acest caz componenta de investiţii în acţiuni devine importantă, motiv pentru care instituţia cu sediul la Londra va continua să sprijine ecosistemul local.
„BERD finanţează proiecte bancabile. Avem o varietate de instrumente de care companiile locale pot beneficia, cum ar fi investiţiile în acţiuni, cvasiinvestiţiile în acţiuni şi finanţarea indirectă prin intermediul băncilor noastre partenere, care poate include împărţirea riscurilor, investiţii în private equity şi fonduri de venture capital şi produse ale pieţei de capital“, spune ea.
BERD a investit în 2024 aproximativ 707 milioane de euro în România, în proiecte precum parcul eolian Urleasca cu 46 milioane de euro şi dezvoltarea unor centrale solare în judeţul Dolj cu 12,2 milioane de euro. Instituţia a finanţat companii locale precum retailerul La Cocoş, cu o investiţie de 10 milioane de euro prin intrarea în acţionariat, şi compania de tehnologie AROBS Transilvania Software, printr-o investiţie minoritară în urma unei vânzări de acţiuni. Până acum, din anii ’90 încoace, BERD a avut investiţii de 11,6 mld. euro pe plan local în 560 de proiecte.