Special

Investitorii în IT: Bucureştiul devine un Silicon Valley al Europei de Est. „Este mult talent aici, oamenii lu­crează într-o cultură similiară cu vestul Europei sau SUA.“

Autor: Ştefan Stan, Simona Tatu

09.06.2017, 00:08 9577

Bucureştiul îşi consolidează tot mai pu­ter­nic poziţia de Silicon Valley al Europei de Est, devenind un hub regional de IT tot mai efervescent şi un magnet pentru in­ves­­tiţii. Dacă acum câţiva ani firmele de tehno­lo­­gie veneau în România pentru servicii de su­port, dezvoltarea de produse şi de IP (intel­lectual property) a ajuns acum o prio­ritate, în condiţiile în care companiile au înce­put să vadă industria locală ca un „izvor“ de talente.

„Bucureştiul este Silicon Valley al Euro­pei de Est. Este multă valoare în Româ­nia pen­tru noi. Avem 140 de angajaţi în toată lu­mea, însă cel mai mare birou al nostru este la Bucureşti, cu 100 de oameni. Este construit pe o investiţie pe termen lung. Este mult talent aici, oamenii lucrează într-o cultură similiară cu vestul Europei sau SUA“, a spus Erik Barraud, VP Product la AdsWizz, o firmă care ajută platforme audio precum Deezer sau Spotify să îşi monetizeze conţinutul. 

El a vorbit în cadrul unei ediţii speciale a ZF Live de la DevTalks, cea mai mare întâlnire a dezvoltatorilor de software din România, care a avut loc ieri în Bucureşti, la Romexpo.

Competiţia este din ce în ce mai mare pe piaţa de IT din România, la fel şi cererea de talente, ceea ce propulsează salariile din in­dus­trie. Tot mai multe companii deja prezente caută să recruteze IT-işti şi ingineri, în ciuda deficitului de programatori. „Astăzi avem mai mult de 800 de oameni în România şi vom ajunge la 1.000 de oameni până la sfârşitul anului. Vrem ca până în 2020 să ajungem la 2.000 de angajaţi pe plan local. În sectorul local vom creşte pe zona de servicii financiare, telecom şi în sectorul aerospaţial“, a spus Philippe Beucher, Executive Managing Director la firma de consultanţă şi IT Capgemini.

Companiile prezente în România cer creş­terea numărului absolvenţilor de IT, în con­diţiile în care una dintre cele mai mari creşteri la PIB este adusă de sectorul de informaţii şi tehnologie.

„Ar fi un tren ratat să nu exploatăm acest atu pe care îl avem. Ne uităm la calitatea ingi­nerilor şi softiştilor pe care îi găsim în piaţă şi ne focusăm să îi aducem în compania noastră. Am început activitatea în România acum doi ani cu o echipă mică. În acest moment creştem într-un ritm susţinut, avem momentan 300 de ingineri IT, în ultimul an am angajat apro­ximativ 100 de persoane“, a spus Marian Ion, CEO ING Software Development Center, cel mai mare centru de dezvoltare al grupului la nivel european, care dezvoltă aplicaţii de internet banking şi de analiză din România pentru mai multe ţări.

Băncile de asemenea au început să tranziteze spre zona digitală tot mai puternic, punând tot mai mult accent pe partea de servicii financiare şi bancare. Spre exemplu, Nicolas Boitout, Learning & Innovation IT Manager, Société Générale European Business Services, consideră că toate băncile sunt acum implicate într-o transformare digitală completă. „Este şi cazul SocGen, dezvoltăm mult software. Punem multă atenţie pe dezvoltarea de software. Pieţele financiare sunt acum un subiect de IT, o problemă de tehnologie“.

 
 

Tsvetan Petkov - business solutions Architect, Ubisoft Montreal

Sunt foarte multe posibilităţi în Bucureşti din punctul de vedere al tehnologiei. Principalele provocări sunt legate de data analytics, de cum înţelegem clienţii şi cum creştem operaţiunile. De asemenea, în funcţie de datele pe care le colectăm, cum putem ajuta la dezvoltarea viitoare a jocurilor şi a experienţei utilizatorilor. Văd oameni care sunt curioşi şi vor să vadă cum să investească şi cum să dezvolte tehnologia mai departe. Când oamenii sunt capabili să dezvolte un produs, dezvoltă noi companii. Vedem acest trend şi în echipele noastre. Când oamenii ajung la un nivel, nu poţi să îi mai stimulezi suficient, aşa că merg pe cont propriu. Continuăm să creştem, să dezvoltăm tot mai multă proprietate intelectuală. Continuăm să investim în servicii şi produse. Vrem să angajăm tot mai mulţi ingineri şi programatori în ţară, avem nevoie de tot mai mulţi dezvoltatori.

 

Erik Rarraud, VP products, AdsWizz:

Noi suntem o companie globală, dar construim produsele noastre local, inclusiv în România. Vrem să promovăm ceea ce dezvoltăm aici. AdsWizz ajută platforme precum Deezer, Spotify sau Soundcloud să îşi monetizeze conţinutul. Suntem o companie care se focalizaează pe produs.

Avem 140 de oameni în toată lumea. Cel mai mare birou al nostru este la Bucureşti. Este construit pe o investiţie pe termen lung. Este mult talent aici, oamenii lucrează într-o cultură similiară ca în vestul Europei sau SUA. Bucureştiul este Silicon Valley al Europei de Est. Este multă valoare în România pentru noi.

Suntem în business de 8 ani, ne focusăm pe audio, pe podcast-uri sau streaminguri live, audio on demand. Noi lucrăm în spatele scenelor să monetizăm, să punem reclame, să generăm bani pe acel content. Noi identificăm cine este cel care ne ascultă. Suntem prezenţi în 40 de ţări. Astăzi lucrăm cu firme precum Spotify, iHeartMedia, Deezer, Soundcloud.

 

Bogdan Axinia, VP platforms & technology, eMAG

În departamentul de tehnologie al eMag sunt 600 de persoane, peste 350 de dezvoltatori, atât în PhP, cât şi în zona de mobile şi business intelligence, de date. Tehnologia ajută să obţii un produs mai bun pentru clientul final. Am văzut trenduri legate de mobile în anii trecuţi, iar acum vedem importanţa datelor şi a big data în business şi a deciziilor pe care le putem lua şi ce putem aduce pentru client mai bun folosind date.

La anul sperăm să venim pe zonele de inteligenţă artificială şi machine learning, în care noi am început să investim şi să cercetăm. Chiar dacă nu sunt vizibile, sunt instrumente pe aceste zone.

Când un utilizator caută ceva, învăţăm din fiecare interacţiune, facem auto-correct, învăţăm ce a vrut să caute. E un exemplu clar unde noi aplicăm machine learning. Se corectează din inputurile utilizatorilor. Emag se dezvoltă, investim mult în intern, pentru a creşte oamenii pe care îi avem. Credem că piaţa va rămâne competitivă.

 

Nicolas Boitout, learning & innovation IT manager, Société Générale European Business Services

Toate băncile sunt acum implicate într-o transformare digitală completă. Este şi cazul SocGen, dezvoltăm mult software. Punem multă atenţie pe dezvoltarea de software. Vrem să arătăm proximitatea între IT şi servicii financiare. Pieţele financiare sunt acum un subiect de IT, o problemă de tehnologie.

Băncile nu sunt interesate atât de bitcoin, cât de tehnologia blockchain. Sunt multe lucruri pe care le putem învăţa din această iniţiativă. Să nu uităm că bitcoin şi blockchain au fost gândite într-un univers unde oamenii fac tranzacţii, dar nu au încredere unii în alţii. Industria fintech din Bucureşti este mai mică, dar creşte. Sunt mulţi oameni care vor să aibă o „carieră“ de antreprenor. Trebuie să ne mişcăm mult mai repede. Sectorul bancar este foarte efervescent. Este un moment bun să intri în industria bancară. La centrul acestei transformări este IT-ul.

 

Marian Ion, CEO, ING Software Development Center

Lumea nu mai are nevoie de bănci, ci de servicii bancare. Serviciile bancare se pot oferi în totalitate în modul digital, atâta timp cât ai un telefon poţi să îţi faci toate serviciile. În viitor nu vom mai avea nevoie să mergem la o unitate bancară nici măcar să deschidem relaţia bancară. Cerinţele utilizatorilor sunt relativ simple, ei au nevoie de accesibilitate, au nevoie de siguranţă şi de servicii simplu de folosit. Ar fi folositor dacă am avea mai mulţi absolvenţi de IT, în PIB se vede că cea mai mare creştere vine din sectorul IT, deci ar fi un tren ratat să nu exploatăm acest atu pe care îl avem. Vom creşte atâta timp cât piaţa ne va oferi resurse. ING Software Development Center este singura unitate specia­lizată pe dezvoltare de software pentru grupul ING. În România dezvoltăm aplicaţii de internet banking şi de analiză, aplicaţii care sunt folosite de mai multe ţări. Am început activitatea în România acum doi ani. În acest moment avem 300 de ingineri IT, în ultimul an am angajat aproximativ 100 de persoane.

 

Mihaela Scarlat, HR business partner,Ubisoft

Cred că există piaţă pentru developeri în România. Se întamplă ca unii angajati să plece şi să se întoarcă după un timp. Salariul este important, dar nu cel mai important, angajaţii sunt interesaţi de potenţialul lor de creştere profesională în acest domeniu. Compania Ubisoft este prezentă în 33 de ţări, deci putem spune că avem activitate la nivel mondial.  .

 

Philippe Beucher, Executive Managing Director, Capgemini

Cred că piaţa IT este în plină evoluţie, am deshis şi alte locaţii în România pentru a ne asigura creşterea businessului. Astăzi suntem mai mult de 800 de oameni în România, iar în lume avem 200.000 de angajaţi. Suntem pe poziţia 5-6 în lume. Cred că piata IT creşte şi avem semne bune pentru domeniul nostrum. În Româna vom ajunde la 1.000 de oameni până la sfârşitul anului, iar până în anul 2020 vom ajunge la 2.000 de angajaţi. În sectorul local vom creşte pe zona de servicii financiare, telecom şi în sectorul aerospaţial. Pentru bănci avem servicii de consultantă în business sau în tehnologie. În România ne ocupăm de analizarea datelor ca parte a serviciului business intelligence.

Trendul digitalizării este în creştere, în România sunt multe lucuri de îmbunătăţit, pentru că sunt zone în care oamenii nu sunt obişnuiţi să folosească tehnologia.

 

Răzvan Baciu, head of service delivery unit media, Ericsson

Compania Ericsson este foarte cunoscută pentru zona de telecomunicatii şi mai puţin pentru alte verticale cum ar fi partea de media sau industrial society. Pe partea de media şi broadcasting oferim soluţii end-to-end, atât broadcasterilor, cât şi operatorilor pentru distribuţia de conţinut video. Oferim şi soluţii proprietare, diarem proprietar, precum şi capabilitatea de a capta streamuri de pe satelit şi a le difuza pe orice platformă.

Piaţa de video-mobile este o piaţă în crestere, Ericsson face nişte studii anuale din care a reieşit că piaţa video o să se dubleze şi consumul de conţinut pe tablete sau mobile o să treacă de 50%, faţă de 30% unde suntem astăzi.

Dacă vorbim de media, zona de IT a schimbat modul în care consumatorul consumă conţinutul video, de la modul liniar în care primea informaţiile până la momentul de faţă, când poate să opteze cât să vadă, ce să vadă, unde să vadă sau cât să plătească.

 

Alexandru Gurgulescu, mobile UX/UI designer,IBM

Designul are relevanţă în experienţele utilizatorilor. IBM este cunoscut ca fiind un gigant software, hardware şi de soluţii, iar anul acesta am vrut să creăm un liant între lumea designului şi cea a developerilor. Dorinţa noastră este să arătăm că există o relaţie.

Userul în ziua de astăzi vrea ca totul să se întâmple instantaneu, soluţiile trebuie să aibă un design simplu de înţeles, dar tehnologia din spate trebuie să asigure că ei pot beneficia de serviciile de care au nevoie instantaneu. Noi nu trăim într-o lume simplă şi soluţiile pe care le dezvoltăm sunt complexe, dar asta nu înseamnă că nu putem să facilităm experienţele userilor.

În prezent, există un focus pe realitatea virtuală şi realitatea augmentată, dar şi pe soluţii noi emergente care vor ieşi din aceste două nişe de piaţă. 

 

Ioana Stăniloiu, people operations, Systematic

Compania este daneză şi a venit în România la începutul acestui an. În acest moment avem aproape 50 de angajaţi, dorim să creştem personalul şi să avem în development center aproximativ 100 de oameni până la sfârşitul anului. Urmărim să angajăm încă 60 de oameni în acest an. Cel mai important proiect al nostru este cel pe zona de apărare, care presupune dezvoltarea de software-uri de comunicare între armatele NATO. Dezvoltăm aplicaţii de hărţi, de mesagerie care ajută armatele pe câmpurile de luptă. Căutăm developeri cu experienţă pe Java, Front End sau Java Script. Lucrăm cu cele mai noi tehnologii de pe piaţa IT. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO