Special

Investitorii la bursă: generaţia care şi-a pus banii la muncă şi a devenit partener de afaceri cu marile companii listate

Foto: Adrian Cojocaru

Foto: Adrian Cojocaru

Autor: Roxana Pricop

15.09.2014, 00:05 1669

Studenţi, angajaţi la bănci şi antreprenori sunt generaţia care şi-a pus banii la muncă prin investiţii pe bursa de la Bucureşti, devenind astfel parteneri de afaceri ai companiilor listate precum Petrom, Banca Transilvania sau Romgaz. Unii investesc pentru un plus de confort financiar, alţii pentru pensie, dar sunt şi câteva zeci de persoane care trăiesc doar din plasamentele bursiere fiind de meserie investitori.

Mare parte din cele 84.000 de persoane fizice înregistrate ca investitori pe bursa de la Bucureşti provin din urma procesului de privatizare în masă de la mijlocul anilor nouăzeci, fiind aşa-nu­miţii „cuponari“. Dintre aceştia, un număr estimativ de 10.000 sunt in­ves­titori activi, care şi-au plasat economiile pe bursă în mod voit, au cumpărat acţiuni pentru a face un profit şi derulează tranzacţii frecvent pe bursa de la Bucureşti.

Cei 10.000 de români cu investiţii la bursă sunt practic generaţia care participă la marile privatizări ale statului, e preocupată de viitor şi de bunăstarea financiară la pensie şi vrea să câştige pentru economiile ei un profit mai mare decât cel adus de dobânda la bancă.

„Investind la bursă, românii devin parteneri de afaceri ai companiilor listate, participă la finanţarea economiei private. De asemenea, când statul a scos la vânzare acţiuni la companiile din energie Romgaz sau Electrica, românii au devenit acţionari la marile companii din energie, alături de marile fonduri de investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare“, a spus Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital.

Cei 10.000 de investitori activi au profilul unor persoane dinamice, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani, buni cunoscători ai pieţelor financiare fie pentru că lucrează în domeniu, fie pen­tru că sunt preocupaţi de acest domeniu şi studiază pe cont propriu. Investitorii pe bursă sunt permanent conectaţi la piaţă, citesc presa economică româ­nească, urmăresc ştirile internaţionale, comportament care îi ajută în luarea unor decizii inspirate de investiţii.

„Investitorii la bursă sunt persoane educate şi informate, care se gândesc la viitorul lor pe termen mai lung, în loc să cheltuiască“, mai spune Beze. Valoarea portofoliului unui investitor porneşte de la câteva mii de euro şi poate ajunge şi la câteva sute de mii de euro. Sunt câteva zeci de persoane care au investiţii mari precum omul de afaceri Gheorghe Iaciu sau Adrian Rotaru, care câştigă suficient din bursă cât să facă din activitatea de investitor un „job full-time“.

Nu trebuie să fii om de afaceri pentru a fi investitor la bursă. Mare parte din cei 10.000 de investitori activi sunt angajaţi, care folosesc bursa pentru a-şi investi economiile în scopul obţinerii unor profituri mai mari decât cele aduse de dobânda bancară. În ultimii doi ani, bursa a crescut cu peste 40%, mult peste evoluţia dobânzilor bancare. Însă spre deosebire de depozitele bancare, unde dobânda şi economiile sunt garantate până la un plafon de 100.000 de euro, în cazul investiţiilor bursiere nu există garanţii iar riscurile asumate sunt mari, investitorii putând să şi piardă. Mai mult, investitorii trebuie să fie atenţi la ce brokeri îşi aleg pentru a investi la bursă. Anul trecut, câteva zeci de persoane care au lucrat cu firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu-Vâlcea s-au trezit fără bani şi acţiuni în conturi. Astăzi ei aşteaptă încă să fie despăgubiţi de Fondul de Compensare a Investitorilor.

Investitor pe bursă este şi Alexandra care a ajuns să îşi plaseze economiile pe bursă din curiozitate.

„În urmă cu un an am lucrat ca director de sucursală la o bancă din Bucureşti care avea sediul în aceeaşi clădire cu firma de brokeraj Tradeville. În aceea perioadă am văzut un anunţ referitor la organizarea de cursuri de către cei de la Tradeville pentru clienţii existenţi dar şi potenţiali. M-am înscris. După terminarea cursului, am început să studiez intens pe cont propriu zilnic despre tot ce înseamnă investiţii. Nu în ultimul rând am fost atrasă de obţinerea unor venituri suplimentare“, spune ea.

Sfatul pe care l-ar da ea viitorilor investitori este să nu fie tentaţi de profituri foarte mari pe termen scurt care pot aduce riscuri mari de pierdere „ci să se axeze mai bine pe un profit de 5- 10 % pe termen mediu sau de 15% pe termen mai lung“.

Creşterea numărului de investitori pe bursă este importantă. Pe de o parte pentru că dobânzile cu care sunt remunerate depozitele bancare sunt tot mai mici, iar economiile româniilor riscă să fie mâncate de inflaţie. În plus, pensia de la stat va fi tot mai mică, astfel că românii care lucrează azi au toate motivele să caute oportunităţi de investiţii care să le aducă un plus de confort financiar atunci când vor ieşi la pensie. Pe de altă parte, prin creşterea numărului de investitori la bursa de la Bucureşti, companiile româneşti listate vor avea putea să se finanţeze de pe bursă nu doar prin credite bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO