Special

Managerii marilor spitale publice: Trebuie să existe bugete prin care recompensarea medicilor să fie făcută pe criterii de performanţă, în funcţie de numărul de intervenţii, de complexitatea cazurilor, pentru a rămâne la stat

♦ Medicii din sistemul public să folosească contractul cu casa de asigurări în sistemul public, nu în sistemul privat ♦ Medicii de familie trebuie să urmărească pacienţii de care răspund ♦ Este nevoie de centre pentru îngrijirea pacienţilor cronici, astfel încât pacienţii care au depăşit faza acută să fie transferaţi din spitalele de urgenţă în aceste centre ♦ Reorganizarea Casei la nivel regional pentru facilitarea decontărilor către spitalele mari de urgenţă ♦ Acestea sunt câteva dintre concluziile de ieri de la summitul  ZF Health & Pharma 2017.

„Suficienţi bani nu sunt niciodată, dar dacă îi drămuieşti bine, sunt bani în sistemul de sănătate. În ultimii doi ani am dotat spitalul cu trei CT (computere tomograf) şi două RMN-uri (aparate pentru rezonanţă magnetică nucleară). În acest moment avem patru CT-uri şi trei RMN-uri. Începem să ne dotăm, dar avem probleme de resurse umane, de mentalitate. Din banii pacienţilor vin puţini din decontări, pentru că majoritatea medicilor lucrează şi în sistemul privat şi nu doresc ca banii să vină la stat, pentru că în sistemul privat se întoarce un anumit coeficient din investigaţiile pe care le fac în salariile pe care le primesc. Eu nu am nicio posibilitate de a-l remunera pe cel care munceşte“, a spus Petru Şuşcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean Cluj-Napoca, în cadrul summitului ZF Health & Pharma, organizat de ZF în parteneriat cu MedLife, ADEM, Pfizer, Antibiotice, Roche, Terapia, Bondoc şi Asociaţii, Janssen, ADRFR, Respiro, Affidea şi RASCI. Summitul a reunit cei mai importanţi jucători din industria de sănătate.

El susţine că ar trebui să existe un anumit buget pentru performanţă. „Eu nu pot să-i ofer unui om nimic la salariu, nu am motivaţie financiară. Vreau să am posibilitatea la nivel naţional pentru nişte criterii de performanţă, în funcţie de numărul de intervenţii, de complexitatea cazurilor.“

Medicii angajaţi ai spitalelor publice îşi ţin în general contractul cu casa de asigurări pentru clinicile private, susţine Daniela Radu, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu“ din Timişoara.

„În aceste condiţii, noi avem angajaţi cadre didactice universitare cu integrare clinică care îşi desfăşoară activitatea în ambulatoriu integrat şi, în acelaşi timp, în spitalul privat desfăşoară activitatea cu studenţii şi în secţie la patul bolnavului. Dacă clinicile private ar fi cu adevarat interesate de servicii private, ar angaja medici în sistem privat, nu medici care sunt angajaţi în sistemul public. Ar trebui legiferat ca medicii din sistemul public să folosească contractul cu casa de asigurări în sistemul public, nu în sistemul privat“,  potrivit Danielei Radu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO