Special

Mesajul antreprenorilor către societatea românească: Situaţia de astăzi, în care suntem atât de dezbinaţi, nu este sănătoasă. Divizarea noi - ei trebuie ajustată prin respect şi creşterea nivelului de trai. Am beneficiat de cea mai bună perioadă din istoria ţării şi va trebui să menţinem această direcţie

04.12.2024, 00:07 3774

Cinsprezece antreprenori români din comerţ, industrie, construcţii, transporturi, HoReCa şi real estate au răspuns ieri unei provocări lansate de Ziarul Financiar în care am invitat oameni din business să ne spună care este mesajul lor simplu pentru societatea românească Nevoia de echilibru, de ascultare, de a fi recunoscători pentru parcursul pe care România l-a avut în ultimii 20 de ani a reieşit din fiecare idee transmisă Mediul de business vede însă şi revolta, nemulţumirea, strigătul unei părţi însemnate a populaţiei care a fost uitată de clasa politică în ultimii ani: „Rezultatele de până acum sunt atent coordonate în baza unor profiluri pe care urbanul nu le recunoaşte, dar ruralul le trăieşte zi de zi şi în care se regăseşte. Divizarea noi - ei trebuie ajustată prin respect şi creşterea nivelului de trai“.

Adrian Mihai, cofondator şi CEO FAN Courier, cea mai mare companie de pe piaţa de curierat, un business pornit în urmă cu 26 de ani de trei fondatori

Dorim stabilitatea, dorim predictibilitate, dorim să putem să ne facem afacerile ştiind ce se întâmplă mâine şi care e politica statului unde ne facem afacerile. Noi ne plătim taxele şi impozitele la timp şi aşteptăm din partea politicienilor să îşi facă partea lor, iar în ultimul timp, politicienii au creat mult haos în România, căderea bursei, plecarea unor investitori, ceea ce nu e bine pentru economie şi pentru oamenii din România.

Alin Burcea, proprietar şi CEO Paralela 45, una dintre cele mai mari agenţii de turism din ţară

Mesajul este foarte clar. Este evident că la votul de acum trebuie să votăm pentru Uniunea Europeană, aici este businessul cel mai mare pe care îl facem. Trebuie să rămânem în NATO. Avem nevoie de stabilitate. Avem nevoie, de asemenea, de un guvern de uniune naţională, cu cei mai buni oameni din cele patru partide pentru că urmează un an greu. Vor fi situaţii cărora trebuie să le facem faţă. Avem nevoie de un guvern foarte deştept.

Cătălin Grigoriu, acţionar al Moldova Farming, o companie cu o cifră de afaceri de peste 420 de milioane de lei care cultivă cereale pe o suprafaţă de 7.000 de hectare în judeţele Bacău şi Vrancea şi care distribuie şi inputuri agricole 

De peste 30 de ani, românii au de ales, de obicei, între două rele şi mereu trebuie să aleagă răul cel mic. Niciun sistem (sau partid, sau doctrină) nu este perfect, imaculat, ci dimpotrivă. Au fost ani în care am avut de ales între corupţie şi nepotism, pe de o parte, şi respectarea statului de drept, pe de altă parte. În alţi ani, s-a ales între socialism şi protecţie socială, pe de o parte, şi liberalism şi încurajarea economiei private, pe de altă parte. În prezent, nu am crezut că vom ajunge să ne sabotăm singuri într-un asemenea hal şi să avem de ales între UE, NATO, capitalism, globalizare (într-adevăr, şi progresism) şi o întoarcere în trecut, la tradiţii, suveranism, izolare. Neutralitate nu mai există! România are o singură alegere: GO WEST! Keep going WEST!.

Cristian Erbaşu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu, una dintre cele mai mari companii de construcţii cu capital privat românesc

Antreprenoriatul românesc aşteaptă de ani de zile stabilitate şi predictibilitate de la lumea politică. Acum mai mult ca niciodată facem apel la politicienii români să gândească în interesul României şi să decidă rapid o agendă echilibrată pentru economia românească.

Dan Fiterman, directorul general al Arcadia – Spitale şi Centre Medicale, cel mai mare operator medical din zona Moldovei

Mesajul meu este plin de încredere şi speranţă! Eu nu mă las copleşit chiar şi de situaţii care par absolut catastrofale din punctul de verere al valului exprimat politic prin vot, dar încă neconcretizat până la numărarea ultimului vot din următoarea duminică, 8 decembrie. Drumul este cel european şi nu altul. Poate însă mesajul politic, cât şi  rezultatele promisiunilor trebuie readaptate noilor sisteme de comunicare.

Dacă am avea puţin timp, am conştientiza că rezultatele de până acum sunt atent coordonate în baza unor profiluri pe care urbanul nu le recunoaşte, dar ruralul le trăieşte zi de zi şi în care se regăseşte. 

Urmează un ciclu extremist care, dacă nu ne vom pregăti, cu siguranţă ne va lua şi mai mult prin surprindere la următorul scrutin.

Divizarea noi - ei trebuie ajustată prin respect şi creşterea nivelului de trai.

Privesc cu încredere viitorul, chiar dacă ceea ce urmează este o noutate mai puţin plăcută în raport cu valorile mele.

Dan Ostahie, fondatorul Altex, cel mai mare jucător din retailul electro-IT

Trebuie să rămânem pe traseul european şi euroatlantic. Aderarea României la UE şi la NATO au fost esenţiale pentru mecanismele democratice şi pentru stabilitea României. Iar protecţia NATO în contextul geopolitic existent este vitală. Eu sunt optimist că ne vom mobiliza ca români să asigurăm traseul continuu pe direcţia actuală, cea europeană. E necesar pentru dezvoltarea noastră ca economie, ca ţară. Românii au arătat că atunci când există un pericol mare se mobilizează, se unesc şi cred că la fel vor face şi acum. Sunt optimist pentru ce va urma. 

Dragoş Petrescu, cel mai cunoscut antreprenor român din zona de restaurante, fondator al grupului CityGrill/Caru cu bere

Am muncit mai bine de 30 de ani din greu pentru a construi un mediu privat în România, curat şi cât de cât predictibil. Angajăm astăzi peste 5.000 de români pe care îi respect şi le mulţumesc. Nu am fi reuşit fără a respecta valorile europene şi îmi doresc să nu mergem înapoi acolo de unde am plecat. 

În al doilea rând, am primit de la români un mesaj clar: aşa nu mai merge. Este o oportunitate ca şi clasa politică sa se reformeze. Să se schimbe. Asta NU înseamnă austeritate, ci gospodărire. Adică se ne întindem cât ne este plapuma. Să nu mai considere politicienii că se pot comporta oricum şi că pot cheltui oricât având la dispoziţie creşteri de taxe sau împrumuturi. Avem nevoie de un gospodar responsabil în fruntea guvernului. 

Grigore Horoi, preşedintele Agricola, grup cu afaceri totale de peste 1 miliard de lei, unul dintre cei mai mari jucători din industria alimentară

Ne dorim ca lucrurile să se aşeze în aşa fel încât să continuăm parcursul european, pentru care am tânjit atât de mulţi ani.

Ionuţ Negoiţă, fondator şi CEO HILS Development, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Bucureşti

„Luna decembrie are o simbolistică aparte pentru România, marcând atât Ziua Naţională, cât şi împlinirea a 35 de ani de la Revoluţie, un eveniment care a adus transformări profunde şi a deschis calea către o societate democratică şi o economie de piaţă. Capitalismul nu este un sistem perfect, însă rezultatele sale, inclusiv în România, demonstrează că aduce prosperitate şi dezvoltare acolo unde este implementat. 

Chiar dacă am traversat crize majore, cea economică din 2008, pandemia sau conflictul Rusia-Ucraina, ţara noastră a continuat să progreseze, consolidându-şi economia şi poziţia pe scena europeană. Cu toate acestea, rămân domenii-cheie, precum educaţia, sănătatea, infrastructura şi mediul economic, care încă necesită atenţie şi investiţii. 

Privim spre viitor cu speranţă, chiar dacă transformările actuale, atât la nivel naţional, cât şi global, vin cu provocări. Dezechilibrele bugetare impun măsuri responsabile, însă, aşa cum am demonstrat în trecut, adaptabilitatea şi perseverenţa vor continua să sprijine parcursul ascendent al României. 

Iulian Stanciu, preşedintele eMag, cel mai mare jucător din online-ul românesc

Dezvoltarea societăţii şi a economiei se poate face doar prin iniţiativă privată, prin dezvoltarea antreprenoriatului. Aderarea la NATO ne-a adus un nivel de stabilitate pe care am putut construi planuri pe termen lung, iar aderarea la Uniunea Europeana ne-a ajutat să dezvoltam modelul prin care oamenii îşi pot pune în valoare competenţele şi pot dezvolta liberi afaceri.

Prosperitatea României din ultimii 20 de ani este legată de aceste evenimente majore. Sigur, sunt încă multe probleme de rezolvat, dar am beneficiat de cea mai bună perioadă din istoria ţării şi va trebui să mentinem această direcţie.

Felul în care ne-am dezvoltat până acum nu se mai poate aplica în continuare. Suntem în faţa unei revoluţii tehnologice, avem nevoie de lideri care să înţeleagă cum putem produce valoare adăugată în România, parte a Uniunii Europene şi a NATO. Noua dezvoltare a ţării ar trebui să includă îmbunătăţirea serviciilor publice, a infrastructurii pentru antreprenoriat, a infrastructurii digitale, de transport, de sănătate, justiţie şi educaţie. Pe această bază putem să ne punem în valoare munca şi ideile, şi cei din România dar şi cât mai mulţi din diaspora care vor veni înapoi acasă.

 

Iulian Nica, fondatorul Supermarket la Cocoş, o companie antreprenorială care a reuşit să se impună în comerţul modern cu un format diferit faţă de ceea ce exista pe piaţă

Perioadele dificile sunt cele care ne pregătesc mai intens decât cele de normalitate… Ca antreprenori, suntem gata să activăm în orice context, indiferent de modul în care evoluează economia în România. Totuşi, am încredere că resursele de care dispune ţara noastră astăzi ne vor ajuta să depăşim provocările care urmează. Retailul este un barometru al nevoilor consumatorilor, iar noi vom continua să răspundem cerinţelor acestora, la fel cum am reuşit în timpul pandemiei de COVID-19. Suntem pregătiţi să funcţionăm la toate nivelurile pentru a ne adapta şi a susţine comunităţile. 

Lucian Baltaru, CEO SAMEDAY Group

Deznodământul contextului politic al acestor zile va impacta evoluţia noastră ca ţară, pe drumul european spre progres pe care am păşit în urmă cu aproape 18 ani. Chiar dacă acest parcurs nu a fost perfect, cu siguranţă a fost cea mai bună alegere la acel moment şi cred că în continuare este o sursa de progres. În vreme ce dreptul la vot este garantat constituţional, fiecare dintre noi, reprezentanţi ai mediului de business, colegi, membri ai familiei sau cunoştinţe avem aceeaşi responsabilitate: să votăm corect, responsabil şi să nu ne lăsăm manipulaţi. Zilele acestea, îndemnul meu către colegi şi către toţi cei apropiaţi este de a alege informat şi de a se gândi la viitorul pe care îl vor pentru ei, pentru cei apropiaţi şi pentru businessurile pe care le reprezintă.

Mihai Miron, proprietarul grupului Ropharma, din care fac parte un lanţ de farmacii, un distribuitor şi un productor de medicamente cu acelaşi nume, şi care mai deţine şi Spitalul Sf. Constantin din Braşov

„Aş spera să fie mai multă atenţie pe sectorul de medicamente, farmaceutic, să fim şi noi în conformitate cu politica europeană pe domeniu, să ne securizăm mai bine aprovizionarea cu medicamente din producţie locală. Sperăm să vedem nişte iniţiative de stimulare a producţiei locale, care ar reduce şi cheltuielile şi ar avea impact mare şi asupra balanţei de plăţi externe a României. Aş îndrăzni să sper că taxarea exagerată pe cifra de afaceri a firmelor mai mari din toate domeniile de activitate nu va mai fi folosită, este profund discriminatorie şi incorectă.

În ultimul timp, atenţia acordată sectorului economic a fost diminuată sau redusă la maximum. În anumite perioade, înţelegem că sunt şi alte preocupări pentru formarea de alianţe, de noi centri de putere, dar regulile de bază pentru bunăstarea populaţiei României trebuie respectate indiferent de ce evenimente politice se întâmplă. Oamenii vor avea nevoie întotdeauna de medicaţie, de alimentaţie corectă, nu putem neglija activitatea din domeniile fundamentale.

Mircea Turdean, CEO al Farmec, cel mai mare producător de cosmetice cu capital privat românesc

În această perioadă atât de tensionată, este de datoria noastră, oamenii de afaceri care reprezintă industria românească şi inima economiei româneşti, ca, alături de conducerea ţării alese, să luptăm şi să muncim cât mai bine pentru ca acele promisiuni de mai bine al ţării să se împlinească.

 

Radu Savopol, cofondator al Five 5 Go, unul dintre brandurile tinere cu cea mai mare ascensiune din România, dar şi cu prezenţă internaţională

Am văzut şi am învăţat multe în peste 30 de ani de antreprenoriat, am intrat în contact cu o o mulţime de oameni şi la majoritatea, fie ei lideri de opinie sau oameni simpli, poţi descoperi lucruri bune, care să te influenţeze pozitiv. Mi-a plăcut mereu să aflu ce cred ceilalţi, ce perspective au, după ce valori se ghidează. Uneori mergem în afara ţării, muncim sau călătorim, apoi ne întoarcem cu ceea ce am acumulat şi implementăm aici. Este firesc să învăţăm de la cei mai buni şi să ne luăm exemple sau modele. Aşa ar trebui să funcţioneze lucrurile ca să ne îndreptăm într-o direcţie bună, constructivă, la nivel individual, dar şi ca societate. 

Personal, nu am lucrat niciodată într-o companie românească sau străină; am fost mereu pe propriile mele picioare. Fie că a fost bine sau rău, am făcut cum am ştiut mai bine şi am învăţat de fiecare dată din experienţe. Am corectat ce a fost greşit şi am învăţat să fac lucrurile să funcţioneze. Eu am ales să rămân în România, deşi am avut posibilitatea să plec şi să rămân în străinătate la mijlocul anilor '90. Aşa am simţit atunci că este bine. Aşa simt şi acum. Nu zice nimeni că trebuie să fim toţi pe aceeaşi frecvenţă, căci asta nu ar mai fi democraţie. Dar trebuie să ne gândim la binele nostru comun, mai presus de ambiţii personale sau idei preconcepute. 

Cu siguranţă, societatea românească s-a schimbat mult şi va continua să se schimbe, este un lucru care ţine de evoluţie. Totuşi, parcă situaţia de astăzi, în care suntem atât de dezbinaţi, nu este sănătoasă.

Din păcate, duminică nu vom alege după nişte proiecte concrete pentru următorii cinci ani. Vom face o alegere fiecare în funcţie de ceea ce simţim, de cât de mult ne regăsim într-un candidat sau în celălalt sau în funcţie de valorile pe care le reprezintă fiecare, de perspectivele pe care ni le oferă.

Sentimentul meu este că mulţi aleg acum să-şi plătească nişte poliţe sau să descarce frustrările acumulate în ultimul timp. Dar românii sunt un popor care nu îşi doreşte duşmănii. Ne place să stăm pe bancă, în faţa casei sau a blocului, să povestim lucruri frumoase şi să ne bucurăm împreună, fără să ne considerăm unii pe alţii adversari. 

Aşadar, cred că şi de această dată trebuie să dăm dovadă de discernământ şi cumpătare, să nu luăm decizii pripite sau dictate doar de dorinţa de a fi împotriva curentului, ci de o analiză cât mai obiectivă a perspectivelor pe care fiecare dintre opţiuni ni le oferă.

Vlad Popescu, preşedintele Norofert, producător de îngrăşăminte organice, care a înregistrat în primele nouă luni ale lui 2024 o cifră de afaceri de 35,5 milioane lei

Sectorul agricol românesc are nevoie de sprijin real pentru a-şi valorifica potenţialul şi a se alinia cerinţelor pieţei internaţionale. Este esenţial ca autorităţile să implementeze politici coerente şi să sprijine investiţiile strategice care contribuie la dezvoltarea economică pe termen lung. Mediul privat se adaptează mult mai repede la schimbări şi asemenea unui organism viu, va face întotdeauna eforturi pentru a supravieţui. Am văzut acest lucru foarte bine în perioada pandemiei, când antreprenorii au început să-şi redefinească modelele de afaceri pentru a răspunde mai bine nevoilor pieţei, trecând printr-o transformare tehnologică accelerată. De reformă şi restructurare avem nevoie în aparatul de stat şi în felul în care acesta interacţionează cu companiile pentru a servi economia reală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels