Special

Pagina verde. EcoNews ZF

Pagina verde. EcoNews ZF

Autor: Alina-Elena Vasiliu

20.07.2022, 00:04 118

♦ Luna iulie stă sub semnul iniţiativei globale „Plastic Free July“, care propune eliminarea plasticului de unică folosinţă din activităţile de zi cu zi.

♦ Cele 15 OIREP active pe piaţa de reciclare, adică organizaţiile responsabile să colecteze şi să recicleze toate tipurile de ambalaje, au încheiat 2021 cu afaceri cumulate de 824,3 milioane lei, potrivit datelor depuse la Ministerul de Finanţe. OIREP, adică Organizaţii care Implementează obligaţii privind Răspunderea Extinsă a Producătorului, au fost înfiinţate în 2018, legislaţia prevăzând că toate companiile care activează în domeniul reciclării, producătorii care comercializează bunuri ambalate şi autorităţile locale sunt obligate ca prin intermediul OIREP să îşi îndeplinească obiectivele de reciclare.

♦ Angajamentul pentru Mediu, un demers care reuneşte comunitatea de business din România în asumarea unui viitor sustenabil, a atras 50 de membri din toate industriile, de la bănci sau companii de construcţii sau retail până la companii din domeniul farmaceutic sau sectorul alimentar. Angajamentul pentru Mediu este un proiect iniţiat de eMAG, alături de Fundaţia Conservation Carpathia şi GreenTech, şi are drept scop încurajarea companiilor de orice mărime, provenind din orice industrie în a-şi asuma obiective măsurabile şi a adopta măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător, prevenirea schimbărilor climatice şi reducerea amprentei de carbon a companiilor din România.

♦ Dezvoltatorul imobiliar Globalworth a contractat o finanţare de 85 de milioane de euro de la IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, pentru proiectele verzi din România. Finanţarea va ajuta compania să-şi consolideze poziţia lichidităţii şi să-şi atingă obiectivul de a avea un portofoliu comercial de birouri 100% verde.

♦ Producătorul de carne de pui Transavia vrea să-şi asigure aproape în integralitate energia electrică necesară până la finalul anului 2023 din resurse regenerabile. Astfel, compania intenţionează să amplaseze anul acesta peste 22.000 de panouri fotovoltaice care vor produce energie verde. Cei peste 100.000 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 10 MWh, vor acoperi aproximativ 30% din consumul anual de electricitate al facilităţilor Transavia. Pe lângă panourile fotovoltaice, compania va implementa şi două proiecte de cogenerare de înaltă eficienţă electrică şi termică.

♦ Dezvoltatorul imobiliar Sonae Sierra, care deţine şi mallul Park Lake din Bucureşti, a tăiat costuri operaţionale de 14,5 milioane de euro în 2021, prin implementarea măsurilor de ecoeficienţă. Din 2005, Sierra şi-a redus emisiile de CO2 cu 84%, în timp ce consumul de energie electrică a scăzut cu 66% din 2002. Procentul de reciclare a deşeurilor a crescut cu 239% din 2002, consumul de apă scăzând cu 41% din 2003.

♦ Şapte din zece români sunt îngrijoraţi de eliminarea deşeurilor din construcţii în locuri inadecvate, potrivit unui studiu Reveal Marketing Research.

♦ Românii apelează din ce în ce mai mult la panouri fotovoltaice şi, în mică măsură, la pompe de căldură, din cauza inflaţiei, a războiului din Ucraina şi a creşterii preţului gazelor, iar cererea de panouri solare va creşte în următoarele luni, potrivit unui studiu realizat de Necesit.ro, o platformă online pentru conectarea celor care caută servicii cu contractori locali din toată România.

♦ Proiectul de birouri J8 Office Park, dezvoltat de Portland şi construit de Bog’art , livrat în octombrie 2021, a câştigat premiul „Clădirea Net Zero a Anului (Aiming for Net Zero Building of the Year)“ în cadrul galei de premiere Central & Eastern European Real Estate Quality Awards 2022, organizată la Varşovia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO