Special

Pagina verde. Interviu. Vrancart, producător de hârtie şi carton, investeşte 36 mil. euro pentru o platformă de reciclare a deşeurilor şi un parc fotovoltaic în Vrancea

Ionel Ciucioi, director general al Vrancart: Grupul Vrancart a pregătit o serie de măsuri preventive – asigurare creanţe, reaşezare a sistemului de credit acordat clienţilor, eficientizarea şi flexibilizarea anumitor activităţi –, dar şi măsuri privind identificarea şi valorificarea oportunităţilor din piaţă.

Ionel Ciucioi, director general al Vrancart: Grupul Vrancart a pregătit o serie de măsuri preventive – asigurare creanţe, reaşezare a sistemului de credit acordat clienţilor, eficientizarea şi flexibilizarea anumitor activităţi –, dar şi măsuri privind identificarea şi valorificarea oportunităţilor din piaţă.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

27.07.2022, 09:46 393

Platforma de reciclare ar urma să se concentreze pe materiale precum hârtie, lemn, plastic şi pe transformarea acestora în produse finite (cofraje, granule, paleţi) Parcul fotovoltaic îşi propune reintroducerea în circuitul economic a unei foste hale de deşeuri închisă din 2008.

Producătorul de hârtie şi carton ondulat Vrancart, controlat de SIF Banat-Crişana, are în derulare anul acesta două proiecte care se înscriu în principiile economiei verzi, investiţiile cumulate pentru acestea ajungând la 36 de milioane de euro.

„Prin companiile pe care le deţine, grupul Vrancart are în implementare mai multe proiecte, cele mai semni­ficative fiind realizarea unei platforme de reciclare deşeuri nepericuloase şi realizarea unui parc fotovoltaic de 20 MWh putere instalată, în Adjud, judeţul Vrancea“, a spus Ionel Ciucioi, directorul general al Vrancart.

Platforma de reciclare ar urma să se concentreze pe materiale precum hârtie, lemn, plastic şi pe transfor­marea acestora în produse finite (cofraje, granule, paleţi). Proiectul este de aşteptat să se finalizeze până în 2023 şi presupune investiţii totale de aproximativ 20 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte parcul fotovoltaic, acesta presupune o valoare de 16 milioane de euro şi îşi propune reintro­ducerea în circuitul economic a unei foste hale de deşeuri închisă din 2008. Peste 90% din energia obţinută se va consuma intern, pe platforma de la Vrancart.

Un alt proiect de investiţii implică punerea în funcţiune până la finalul anului 2024 a celei de-a doua maşini de hârtie igienică a grupului. Proiectul în valoare de 10 mi­lioane de euro presupune reinstalarea unei maşini de hârtie achiziţionate de Vrancart în 2021 pe platforma de la Adjud şi construirea facilităţilor necesare funcţio­nării acesteia.

Toate aceste investiţii vin într-o perioadă dificilă pentru economie, după un început de an complicat, marcat de inflaţie în creştere, criză în lanţurile de aprovizionare, războiul din Ucraina şi reminiscenţele pandemiei de COVID-19.

„Măsurile luate însă de societate încă din 2021 cu privire la eficientizarea acti­vităţii şi strategia de preţuri şi-au arătat efectul, societatea menţinând o stabilitate economico-finan­ciară bună, comparativ cu piaţa şi condiţiile economice“, a mai spus Ionel Ciucioi ca răspuns în vederea realizării anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie, ediţia 2022, apărut recent pe piaţă.

Totuşi, pentru a doua jumătate a anului 2022, la nivelul economiei româneşti, Vrancart estimează o înrău­tăţire a condiţiilor economice ca urmare a inflaţiei în continuă creştere şi a efectelor crizelor externe şi un risc crescut de insolvenţă în rândul firmelor mici şi medii.

„În acest sens, grupul Vrancart a pregătit o serie de măsuri preventive – asigurare creanţe, reaşezare a sistemului de credit acordat clienţilor, eficientizarea şi flexibilizarea anumitor activităţi –, dar şi măsuri privind identificarea şi valorificarea oportunităţilor din piaţă, precum extinderea colectării şi valorificării deşeurilor reciclabile (inclusiv prin trading), crearea de produse noi pe piaţa de hârtie şi carton, accesarea de noi linii de business – suntem dealer de echipamente în domeniul colectării pentru importante companii din Germania. De asemenea, extindem reţeaua de centre de producţie de ambalaje din carton şi în alte zone de interes strategic pentru Vrancart.“

Compania Vrancart, cea mai mare din grupul care mai cuprinde şi alte firme, a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 387 de milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de anul precedent. Profitul a fost însă la jumătate, ajungând la 9,8 milioane de lei, în vreme ce numărul mediu de angajaţi a crescut cu circa 100, până la 1.193. Din cifra de afaceri de 387 de milioane de lei, expor­turile reprezintă 18% (echi­valentul a 71,2 milioane de lei).

Listată la Bursa de Valori Bucureşti, Vrancart are o capitalizare de 186 de mili­oane de lei şi este controlată cu un pachet de 75% din acţiuni de SIF Banat-Crişana. Al doilea acţionar este Pavăl Holding, deţinut de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, hol­dingul având 17% din acţiunile Vrancart.


Pagina Verde este o pagină dedicată ştirilor despre Economia verde care apare în fiecare săptămână în ziarul de miercuri.


♦ Cum reducem poluarea? ♦ Cum facem să avem un aer curat în oraşe? ♦ Cum eliminăm plasticul din natură? ♦ Ce alternative nepoluante avem pentru transport? ♦ Cum reducem consumul de energie? ♦ Cum reciclăm mai simplu? Sunt câteva dintre temele asociate ideii de economie circulară pe care le dezbatem în această pagină în fiecare miercuri.


Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în Pagina Verde, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO