Special

Pagina verde. Littar, un material de construcţii realizat din plastic şi sticlă, a fost folosit la fundaţia unei parcări din Cluj

Experienţa în inginerie aerospaţială, motoare electrice şi polimeri a lui Dennis Debie se completează cu cea a lui Sebastian, care a lucrat în restaurarea de artă, monumente şi construcţii istorice UNESCO.

Experienţa în inginerie aerospaţială, motoare electrice şi polimeri a lui Dennis Debie se completează cu cea a lui Sebastian, care a lucrat în restaurarea de artă, monumente şi construcţii istorice UNESCO.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

25.01.2023, 18:40 330

Produsul a fost cercetat şi dezvoltat în Cluj-Napoca, prin compania The Climate Change SRL, şi este rezultatul unui business condus de Dennis Debie şi Sebastian Tudose. Pentru proiectul-pilot din Cluj, a fost reciclat echivalentul a 70.000 sticle de plastic şi 6.000 de sticle de vin.

Doi antreprenori pasionaţi de soluţiile care vizează eficientizarea resurselor în toate domeniile dezvoltă, în România, un produs care ar putea schimba viitorul construcţiilor. Littar, numele pe care l-au dat soluţiei lor, este, practic, un material de construcţii confecţionat din plastic şi sticlă, care poate fi folosit în special în lucrările de infrastructură. Produsul a fost cercetat şi dezvoltat în Cluj-Napoca, prin compania The Climate Change SRL, şi este rezultatul unui business condus de Dennis Debie şi Sebastian Tudose.

„Am încercat, eşuat şi învăţat din multe iteraţii până să găsim soluţia: transformarea deşeurilor de plastic şi sticlă în resurse pentru construirea fundaţiilor de drum. Pe lângă curăţarea mediului înconjurător, această soluţie reciclează toate tipurile de plastic şi sticlă, reduce emisiile de CO2 şi costurile de construcţie pentru drumuri. Sticle goale pentru drumuri pline“, spune Dennis Debie, cel care a avut iniţiativa acestui proiect.

Dennis Debie este originar din Olanda şi trăieşte de câţiva ani în Cluj-Napoca. A lăsat în 2019 jobul full time pe care îl avea ca inginer într-o companie din ţara natală şi a plecat hotărât să petreacă un an sabatic. Acea perioadă de repaos l-a adus în România, unde a ales nu doar să se stabilească, ci să şi pună bazele unui business sustenabil.

„Cu această libertate, a anului sabatic, am realizat că pot şi trebuie să fac mai multe pentru mediul în care trăiesc, folosindu-mi cunoştinţele şi expertiza de inginer în a rezolva probleme la care şi eu am contribuit. Am început să mă întreb ce anume folosesc din abundenţă şi creează probleme de mediu“, povesteşte Dennis Debie.

Călătorind în jurul lumii, dar mai ales de când a decis să se mute în România, a văzut că oamenii generează din abundenţă deşeuri de plastic şi sticlă. Iar spiritul antreprenorial pe care încă nu-l descoperise până atunci l-a condus de aici la o idee de business.

Acestui produs pe care l-a creat şi care a prins viaţă în Cluj-Napoca i-a dat numele Littar, iar în 2020, lui Dennis Debie i s-a alăturat ca partener Sebastian Tudose, care a preluat rolul de dezvoltare a afacerii.

„Am continuat să lucrăm la reţeta produsului şi am început colaborarea cu Institutul de Cercetări în Transporturi - Incertrans, pentru a obţine certificarea tehnică. Ulterior, am demarat împreună procesul de brevetare a invenţiei Littar ca materie primă în construcţia de drumuri, parcări, locuri de joacă.“

Pentru că avea de gând să dezvolte un business în domeniul sustenabilităţii, deşi încă nu ştia despre ce avea să fie vorba mai exact, Dennis a cumpărat în urmă cu mai mulţi ani domeniul online theclimatechangecompany.com, de care beneficiază astăzi proiectul Littar. Experienţa lui în inginerie aerospaţială, motoare electrice şi polimeri se completează cu cea a lui Sebastian, care a lucrat în restaurarea de artă, monumente şi construcţii istorice UNESCO.

Pe lângă timp şi energie, cei doi au investit aproximativ 950.000 de euro pe parcursul a trei ani, bani din economii şi împrumuturi. La această sumă s-a adăugat şi un grant în valoare de 50.000 de euro pe care l-au obţinut prin participarea la programul BlackSea ClimAccelerator, derulat de Impact Hub.

„Până când nu am obţinut certificările internaţionale şi brevetul, adică în iunie 2022, nu am putut să ne vindem tehnologia în lume, condiţia esenţială pentru a crea profit. Acum suntem pe deplin certificaţi, vedem mult interes internaţional pentru tehnologia noastră şi ne focusăm pe creşterea cifrei de afaceri, a profitului şi pe dezvoltarea, extinderea tehnologiei în lume.“

Un proiect-pilot având ca materie primă Littar a fost finalizat în Cluj, în 2022, soluţia lui Dennis fiind folosită în fundaţia unei parcări de 35 de metri pătraţi, pentru care a fost reciclat echivalentul a 70.000 sticle de plastic şi 6.000 de sticle de vin.

„De asemenea, am colaborat în calitate de consultanţi cu Prysmian Group (producător de sisteme de cabluri de energie şi telecomunicaţii – n. red.), livrând o soluţie de reciclare a deşeurilor de fibră optică. Este un prim exemplu pentru companiile care aleg să devină sustenabile. Această soluţie le poate reduce cheltuielile de reciclare cu 60% pe an.“

Practic, gama de clienţi cărora li se adresează Littar cuprinde de la producători de asfalt la procesatori de deşeuri şi chiar instituţii guvernamentale. Deoarece produsul se adresează construcţiilor rutiere, gestionării deşeurilor şi reducerii emisiilor de CO2, segmentul de piaţă este foarte mare şi complex.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO