Special

Pagina verde. Noul an a adus noi prevederi în industria reciclării şi a colectării deşeurilor: Apare un post nou în orice organizaţie – specialistul în managementul deşeurilor

Daniela Dobre, CEO al Green Environment Support: Poate cea mai importantă modificare a legislaţiei de profil este cea care se referă la creşterea sancţiunilor pentru un management deficitar al deşeurilor, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice.

Daniela Dobre, CEO al Green Environment Support: Poate cea mai importantă modificare a legislaţiei de profil este cea care se referă la creşterea sancţiunilor pentru un management deficitar al deşeurilor, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

25.01.2023, 10:30 418

Daniela Dobre, CEO al Green Environment Support, o companie care oferă consultanţă de mediu pentru agenţii economici, subliniază că o altă modificare a legii arată că „nu este interzisă doar abandonarea deşeurilor, ci şi aruncarea şi ascunderea lor“, iar „eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop“ sunt şi ele interzise.

Sancţiunile se înăspresc pentru persoanele fizice şi com­paniile care nu colectează cores­pun­zător deşeurile, potrivit unei legi adoptate la începutul acestui an, ajungând până la închisoare pentru infracţiunile din sectorul gestionării deşeurilor.

Documentul, publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2023 şi aplicabil din 12 ianuarie 2023, prevede totodată că fiecare companie, indiferent de tipul ei, va trebui să integreze o nouă funcţie – de specialist în managementul deşeurilor. „Poate cea mai impor­tantă modificare a legislaţiei de profil este cea care se referă la creş­terea sancţiunilor pentru un management deficitar al deşeu­ri­lor, atât pentru persoanele juri­dice, cât şi pentru cele fizice“, spune Daniela Dobre, CEO al Green Environment Support, o com­panie care oferă consultanţă de mediu pentru agenţii econo­mici.

„Vorbim şi despre colectarea selectivă a anumitor fracţii de deşeuri gratuită de la populaţie, prin introducerea în lege a unor paragrafe referitoare la obligaţiile administraţiei locale de a asigura şi răspunde pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea şi eliminarea finală atât a deşeurilor periculoase provenite din gospodării, cât şi a deşeurilor textile (începând cu 1 ianuarie 2025) alături de celelalte fracţii colectate deja separat.“

Noua lege (Legea 17/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor) introduce şi obligaţia de a avea un specialist în managementul deşeurilor în cadrul tuturor organizaţiilor.

„Anterior, obligaţia era valabilă doar pentru organizaţiile/ generatorii de deşeuri care deţineau autorizaţie de mediu“, scriu reprezentanţii ONG-ului de mediu Ecoteca.

Pentru îndeplinirea obligaţiilor legale privind gestionarea deşeurilor, titularul unei activităţi economice de gestionare a deşeurilor şi/sau generatoare de deşeuri are obligaţia să desemneze o persoană din rândul angajaţilor proprii sau să delege această obligaţie unei terţe persoane, se arată în lege. Pentru cei care au autorizaţie de mediu, aceasta persoană responsabilă trebuie să fie instruită în domeniul managementului deşeurilor şi în domeniul substanţelor periculoase.

Daniela Dobre subliniază că o altă modificare a legii arată că „nu este interzisă doar abandonarea deşeurilor, ci şi aruncarea şi ascunderea lor“, iar „eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop“ sunt şi ele interzise.

„Majoritatea amenzilor pentru contravenţii au fost mărite. Amenzile contravenţionale au fost mărite până la 45.000 lei pentru persoanele fizice şi autorităţile publice locale şi până la 60.000 lei pentru persoanele juridice“, notează reprezentanţii Ecoteca.

Mai mult, colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, precum şi eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

„În ceea ce priveşte verificarea amplasamentului, aceasta va fi obligatorie în special atunci când activitatea autorizată prezintă un risc crescut de poluare a mediului sau în următoarele condiţii: au existat poluări accidentale pe amplasamentul autorizat, au fost formulate reclamaţii cu privire la activitatea agentului economic, există antecedente în ultimii trei ani de nerespectare a măsurilor de monitorizare şi a obligaţiilor de raportare pentru activitatea respectivă“, spune Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO